Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 1. 2017,
23.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Veselin Vujović Vid Kavtičnik Nikola Karabatić rokomet svetovno prvenstvo

Četrtek, 26. 1. 2017, 23.47

6 let, 7 mesecev

Po polfinalu SP med Francijo in Slovenijo

Slovenci dobri, ne pa odlični proti svetovnim prvakom: v soboto za bron #foto #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
slovenija francija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rokometna reprezentanca bo v soboto igrala tekmo za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu, potem ko je v polfinalu v Parizu izgubila proti svetovnim prvakom Francozom s 25:31 (12:15). Slovenski tekmeci bodo ali Norvežani ali Hrvati.

Misija prvega finala svetovnih prvenstev pomlajeni Sloveniji ni uspela. Srečala se je z najzahtevnejšim tekmecem do zdaj, gostitelji prvenstva Francozi, ki so slavili z 31:25. Vodili so od začetka do konca, največ s šestimi goli prednosti. Imeli so odličnega vratarja Vincenta Gerarda, ki je ustavil 16 žog.

Slovenci so poskušali na različne načine, se v določenih trenutkih približali, a imeli preprosto premalo razpoloženih posameznikov. V nasprotju z gostitelji, ki so pred 16 tisoč navijači smelo kaznovali vsako slovensko napako.

Za Slovenijo, ki se je do konca trudila znižati zaostanek in nikakor ni razočarala, prav nasprotno, je Jure Dolenec dosegel pet golov, Matevž Skok je imel deset obramb. Pri Francozih je Nedim Remili zadel šestkrat, Valentin Porte pa petkrat.

Fotogalerija s tekme:

Fotogalerija
1 / 45

Odmevi z igrišča:

"Odigrali smo dobro tekmo, ne pa odlične." | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com "Odigrali smo dobro tekmo, ne pa odlične." Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Veselin Vujović, selektor Slovenije:
"Čestitke Francozom, ki so bili boljši. Odigrali smo dobro, a to proti Franciji ni dovolj. Težko je igrati v tako odličnem ozračju, pri Franciji doma. Imam mlado ekipo, preveč napak smo napravili v napadu. Slabo smo odigrali v osrednjem bloku, še posebej v drugem polčasu. A zadovoljen sem: igrali bomo za bron. Vso srečo Franciji."

Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije:
"Odigrali smo dobro tekmo, ne pa odlične. Francozi so izkoristili naše napake za svoje lahke gole. V obrambi smo bili dobri, naša vratarja pa nista imela tako odličnega dne kot Vincent Gerard. Ostaja nam še ena tekma, moramo se zbrati in jo poskusiti dobiti."

Didier Dinart, selektor Francije:
"Čestitam Slovencem. Bali smo se jih, na prijateljskih tekmah jih je bilo težko premagati. Nikoli se ne predajo. Zadnja tekma bo najpomembnejša za nas. Dva prosta dneva pred njo sta zelo pomembna."

Francozi so ob podpori odličnega občinstva znali obnavljati varno prednost. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Francozi so ob podpori odličnega občinstva znali obnavljati varno prednost. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Z dvema menjavama

Pritisk na Francozih je bil ogromen. Vsi so jih že videli v finalu, a so morali to potrditi še na igrišču. Vse preostale komponente so bile bolj ali manj na njihovi strani. Veselin Vujović se je prvič na turnirju odločil za dve menjavi na prehodu iz obrambe v napad.

Bržkone zaradi ojeklenitve obrambnih okov. Vida Poteka je na napadalni polovici menjal Borut Mačkovšek, Vida Kavtičnika pa Jure Dolenec. Ob njih so bili v začetni postavi še Matevž Skok, Darko Cingesar, Miha Zarabec, Gašper Marguč in Matej Gaber.

Odločni in hrabri

Slovenija je bila pred 16 tisoč gledalci, ki so priredili veličastno vzdušje, videti odločna in hrabra. Na začetku so ji bili trn v peti prekrški v napadu. Danska sodnika sta v razmiku treh minut dosodila tri, a sta le nekoliko kasneje zaporedoma izključila dva Francoza. Več kot poldrugo minuto z dvema igralcema več bi Slovenci morali izkoristiti bistveno bolje. A v tem času niso dosegli gola, Francozi pa so zabili enega z dvema rokometašema več, enega pa z enim. Ob tem je Skok obranil še "zicer" Lucu Abaloju. To je bilo obdobje, ko je Slovenija prvič zaostala za štiri gole.

Nikola Karabatić je potegnil voz, ko je bilo treba. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Nikola Karabatić je potegnil voz, ko je bilo treba. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Od praga izenačenja do minus pet in nekaj vmes

Boljša obramba in hitra protinapada Marguča in Cingesarja so jo pripeljali na prag izenačenja, a je Vincent Gerard obranil strel Mačkovšku. Neposrečene podaje na krožnega napadalca in Gerardove obrambe so bile botre francoskih protinapadov. Dva je uprizoril Valentin Porte, dva pa Kentin Mahe, ki je dobre štiri minute pred odmorom svojo ekipo popeljal na 13:8.

Vid Kavtičnik o tekmi in primerjavi s SP v Španiji 2013:

Čeprav so Slovenci ob izključitvi Blaža Janca za nameček dobili še dva gola v prazno mrežo, so prvi polčas vseeno sklenili v bolj pozitivnih barvah. Iz igre je zadel Matej Gaber, svojo tretjo sedemmetrovko pa je v gol pretvoril zbrani Jure Dolenec. Z izjemo nekaj črnih minut torej igra ni bila slaba, ne v obrambi ne v napadu, ampak Francozi, pri katerih je bil dobro ustavljen Nikola Karabatić, so večino slovenskih napak v napadu brez oklevanja kaznovali s protinapadom. Vujović pa od svojega fonda igralcev v prvem polčasu v igro ni poslal le Urbana Lesjaka in Tilna Kodrina.

Levoroko presenečenje

Dva gola v treh minutah sta vrnila še več optimizma v slovenski tabor, a nato so začeli vajeti vse bolj prevzemati svetovni prvaki. Potegnila sta prekaljena Karabatić in Narcisse, presenetil je desni zunanji Nedim Remili, ki je v drugem polčasu zabil šest golov iz desetih poskusov. Slovenci so skupaj napravili 11 tehničnih napak, Francozi sedem.

Razočaranje v slovenskih vrstah je seveda prisotno, a se bo treba hitro osredotočiti na sobotno tekmo za tretje mesto. | Foto: Reuters Razočaranje v slovenskih vrstah je seveda prisotno, a se bo treba hitro osredotočiti na sobotno tekmo za tretje mesto. Foto: Reuters Sloveniji je začelo primanjkovati idej v napadu, Gerard je bil izvrsten, branil je tudi težke strele. Vujović je iskal razpoloženega levega zunanjega igralca, a ga ni našel. Na manj kot štiri zadetke zaostanka Slovencem ni uspelo priti. Francija je bila za to preprosto predobra.

Po dnevu počitka za tretje mesto

Drugega polfinalista oziroma udeleženca tekme za tretje mesto bo dal drugi polfinale, petkova tekma med Hrvaško in Norveško. Poraženec tega dvoboja bo imel dve tekmi v dveh dneh, saj je srečanje za bron na sporedu v soboto, in sicer ob 20.45. Paradoksalno je, da Norvežani načeloma sploh naj ne bi igrali na prvenstvu, saj so jih v kvalifikacijah izločili prav Slovenci. Ampak dobili so posebno povabilo, v četrtfinalu izločili Madžare in – glej ga, zlomka – kandidirajo za še eno tekmo s Slovenci.

Francija : Slovenija 31:25 (15:12)

Accorhotels Arena, gledalcev 15.700, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Francija: Gerard (16 obramb), Omeyer, Remili 6, Nyokas, Narcisse 4, N. Karabatić 3, Mahe 4 (1), N'Guessan 2, Accambray, Abalo 2, Sorhaindo 1, Guigou, Fabregas 3, Dipanda 1, Porte 5.

Slovenija: Skok (10 obramb - 1 x 7-m), Lesjak (2 obrambi), Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 5 (3), Cingesar 3, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec 1, Mačkovšek.

Sedemmetrovke: Francija 2 (1), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Francija 6, Slovenija 4 minute.
Rdeč karton: /.
Ne spreglejte