Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
24. 9. 2016,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Rolando Pušnik PPD Zagreb Celje Pivovarna Laško rokomet

Sobota, 24. 9. 2016, 11.18

6 let, 6 mesecev

Pogled legende

Rolando Pušnik - kje je in kaj dela olimpijski in svetovni prvak?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
rolando pusnik | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nekdanji znameniti jugoslovanski in slovenski rokometni reprezentant, ki je igral tako za Celje kot Zagreb, zdaj svoje znanje predaja katarskim mladeničem.

Balkanski el clasico

Celjski rokometaši so na premierni tekmi lige prvakov gostili stare znance iz Zagreba in zmagali s 30:28.

Rolando Pušnik je najboljši slovenski vratar vseh časov. Je dobitnik zlate in bronaste olimpijske kolajne, svetovni prvak, svetovni mladinski prvak in Celjan, ki je z Zagrebom osvojil dva naslova evropskega klubskega prvaka. V bližini reprezentance je bil še na evropskem prvenstvu 2004.

"Na tekmah s Celjem je bilo vselej zanimivo: nabito polne dvorane, prisotno je bilo športno rivalstvo, vsaj tako sem ga jaz doživljal. Nekoč so bili to pravi derbiji, ekipi sta visoko kotirali v Evropi," se spominja slovenska rokometna legenda. Skupaj z Iztokom Pucem – priznanje je prejel njegov sin Borut – je bil pred kratkim sprejet v slovenski hram športnih junakov.

"Slavje po osvojenih naslovih evropskih prvakov je bilo veliko, saj so nas pričakale ogromne množice ljudi, ki so z nami proslavile ta uspeh, ali na letališču ali pred zdajšnjim hramom Dražena Petrovića," se spominja zdaj 54-letni trener, ki mu v igralski karieri ni bilo tuje niti doseganje golov. Za Slovenijo je na 114 nastopih dosegel kar štiri.

Kdo je Rolando Pušnik?

Rojen: 13. 12. 1961, Celje

Največji dosežki: 1. na OI z Jugoslavijo 1984 (Los Angeles), 3. na OI 1988 (Seul), 1. na SP 1986, 5. na EP 2000 (Zagreb), 8. na OI 2000 (Sydney), 1. z Zagrebom v pokalu državnih prvakov (1992 in 1993), 1. v pokalu EHF z Metkovićem (2000) ...

Klubi: Celje, Crvenka, Niš (oba Srb), Zagreb (Hrv), Pamplona (Špa), Slovenj Gradec, Slovan, Metković (Hrv), Trimo

Rolando Pušnik je v Katarju zelo zadovoljen. | Foto: Slavko Kolar Rolando Pušnik je v Katarju zelo zadovoljen. Foto: Slavko Kolar Druga perspektiva

Zagreb je bil dvakrat evropski prvak, Celje enkrat. Zagrebčani so bili še štirikrat v finalu, Celjani šestkrat v polfinalu, od tega štirikrat zapored.

Zdaj je stanje drugačno. Celje in Zagreb sta se pred nekaj leti lotila drugačne strategije, z igralci za bistveno nižje zneske v pogodbah, a tudi nižji domet. Z novo zgodbo so prišli tudi že prvi sadovi. Pri teh je Zagreb trenutno v prednosti, saj se je dvakrat uvrstil v četrtfinale.

Tudi v Pušnikovem življenju se je marsikaj spremenilo. Že nekaj let uspešno deluje v Katarju. "Njegovi" mladinci so azijski prvaki. Stvari gredo v smer, da bi katarska reprezentanca imela več "svojih" igralcev.

Trenutno je ogromno naturaliziranih, a v politiko zveze se Pušnik, ki je v rednih stikih tudi s članskim selektorjem Valerom Rivero, noče vtikati.

V iskanju rezultatov

Na olimpijskem debiju v Riu so Katarci zasedli osmo mesto. Rezultatski preboj so dosegli s presenetljivo srebrno kolajno na lanskem svetovnem prvenstvu, ki so ga gostili v Dohi.

Tedaj dvorane na večini tekem niso pokale po šivih. Nasprotno. Rezultatski vzpon je na tribune posadil tudi več gledalcev.

"Katarci ne potrebujejo gledalcev, potrebujejo rezultat," je za evropske razmere nekoliko specifično miselnost pojasnil Pušnik, ki je v Zalivu zelo zadovoljen, pred kratkim pa je tudi podaljšal pogodbo.

Od julija mu v Dohi družbo dela tudi nekdanji reprezentančni soigralec Boris Denič.

Ne spreglejte