Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

rokomet Hram športnih junakov Borut Puc Rolando Pušnik Iztok Puc

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 12.44

6 let, 6 mesecev

Iztok Puc in Rolando Pušnik

Hram športnih junakov sprejel rokometni legendi

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
borut puc rolando pusnik | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekdanji odlični rokometni vratar Rolando Pušnik in posthumno njegov nekdanji soigralec Iztok Puc sta nova člana hrama slovenskih športnih junakov. Ta se je tako razširil na 54 osebnosti, ki so v zgodovini slovenskega športa pustile globoke sledi.

Projekt Hram športnih junakov, ki domuje v Stožicah, vodi Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Pokojni Iztok Puc, leta 2011 je umrl za rakom, in Rolando Pušnik sta s podelitvijo kipcev v Portorožu nasledila Jureta Zdovca, Srečka Katanca in Roka Petroviča, ki so v hram vstopili lani.

Gre za izvrstna rokometaša, oba sta bila olimpijska prvaka. Puc je na olimpijskih igrah nastopil v dresu treh reprezentanc, jugoslovanske, hrvaške in slovenske, kar ni uspelo še nikomur. V njegovem imenu je nagrado v Portorožu prevzel sin Borut, še nedavno izjemno obetavni teniški igralec, ki je moral zaradi poškodbe hrbta prekiniti kariero.  

Rolando Pušnik (v sredini) in Borut Puc v družbi podeljevalca in že člana hrama Edvarda Vecka, nekdanjega namiznoteniškega igralca. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Rolando Pušnik (v sredini) in Borut Puc v družbi podeljevalca in že člana hrama Edvarda Vecka, nekdanjega namiznoteniškega igralca. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
"Mojemu očetu bi to pomenilo zelo veliko, že sam sem ganjen in hvaležen slovenskim novinarjem, da so se na tak način spomnili mojega očeta. Zanimala ga je le zmaga, zmaga, to je bila njegova glavna osredotočenost. Zame pa je bil le moj oče. Doma nisem imel nikoli občutka, da je izjemen športnik. Meni se je zelo veliko posvečal, edinstven je bil tako v vlogi očeta kot tudi rokometaša," je ob prevzemu nagrade za DŠNS dejal 25-letni Borut Puc. Ko je njegov oče leta 1996 v Atlanti osvojil zlato kolajno s hrvaško reprezentanco – Iztokova žena Jasenka je Hrvatica –, je bil star pet let.

Izziv našel v Katarju

Pušnik je že nekaj let trener mladinskih selekcij v Katarju. Tako kot Puc ima tudi on bronasto (1988) olimpijsko kolajno z jugoslovansko reprezentanco. V letih 1992 in 1993 pa sta skupaj osvojila Evropo v klubskem dresu, ko sta igrala za Zagreb. Leta 2000 sta v slovenskem dresu osvojila peto mesto na evropskem prvenstvu in slovensko ekipo prvič popeljala na olimpijske igre v Sydney, kjer je bila Slovenija osma.

Nekdanji vratar jugoslovanske in slovenske reprezentance Rolando Pušnik kot trener uspešno deluje v Katarju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nekdanji vratar jugoslovanske in slovenske reprezentance Rolando Pušnik kot trener uspešno deluje v Katarju. Foto: Urban Urbanc/Sportida
"Ponosen sem na slovenski rokomet, ki dobro dela tudi v mlajših kategorijah, kar je tudi prineslo dober izid in šesto mesto na nedavnih olimpijskih igrah. Reči pa moram, da bi bil tudi Iztok Puc zelo vesel, če bi bil z nami na podelitvi priznanja in umestitvi v hram, žal pa je mnogo prehitro umrl," je dejal Pušnik.

Ta je bil ob zgoraj naštetih dosežkih tudi svetovni mladinski prvak, osvojil je pokal EHF s hrvaškim Metkovićem, bil pa je tudi na širšem spisku reprezentance na evropskem prvenstvu 2004, ko je opravljal vlogo nekakšnega mentorja drugim vratarjem. Za Jugoslavijo in Slovenijo je zbral 274 nastopov in dosegel tudi štiri gole.

Kdo je bil sprejet v Hram športnih junakov? 

2011: Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika);

2012: Rudolf Cvetko (sabljanje), Josip Primožič Tošo (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Stanko Lorger (atletika), Ivo Daneu (košarka), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Polda (smučarski skoki), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Branko Oblak (nogomet), Aljoša Žorga (košarka), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. OI Tokio 1964), Rudi Hiti (hokej), Peter Šumi (gimnastika), Miro Steržaj (kegljanje), Albin Felc (hokej);

2013: Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina-Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajak kanu), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki), Mateja Svet (alpsko smučanje);

2015: Srečko Katanec (nogomet), Rok Petrović (alpsko smučanje), Jurij Zdovc (košarka);

2016: Rolando Pušnik (rokomet), Iztok Puc (rokomet). 

Ne spreglejte