Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
29. 11. 2013,
6.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zagreb rokomet liga prvakov liga prvakov Iztok Puc

Petek, 29. 11. 2013, 6.53

6 let, 7 mesecev

Zagreb z golom rokometaša Iztoka Puca postal evropski prvak

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Celjani v 7. krogu rokometne lige prvakov v soboto igrajo z Zagrebom, slovitim klubom, ki je imel v preteklosti, bližnji ali malo bolj oddaljeni, tudi precej slovenske krvi.

David Špiler, Gorazd Škof, Dragan Gajić, Zoran Lubej, Branko Bedekovič, Beno Lapajne so med drugim slovenski rokometaši, ki so v preteklosti nastopali za Zagreb in tam pustili sledi. Nekateri globlje, nekateri bolj plitve. A nikomur ni uspelo to, kar je trojici Iztok Puc, Rolando Pušnik in Tetty Banfro. Trije nekdanji slovenski reprezentanti so pomagali popeljati Zagreb do dveh zaporednih naslovov evropskih klubskih prvakov leta 1992 in 1993. Še posebej spektalularno je bilo ob drugem naslovu, ko je odločilni gol zabil Puc. Rokometni velikan, ki je kariero začel v Šoštanju, pozneje prevzel hrvaško državljanstvo, proti koncu kariere pa zaigral za Slovenijo.

Zagreb je na domačem igrišču slavil z 22:17, v Frankfurtu pa je tri sekunde pred koncem, ko je imel žogo, izgubljal z enakim rezultatom. Nekdanji jugoslovanski, hrvaški in slovenski reprezentant je vstopil v igro, po devetmetrovki vzel žogo in jo s tal poslal v vrata Walaua. Nemci so zgolj nemo ostrmeli. "Iztok Puc je junak, Iztok Puc je heroj, Iztok Puc bi moral dobiti rokometno odlikovanje. To je gol, težak na tone ugleda," je bil vzhičen legendarni hrvaški komentator Božo Sušec. Na posnetku lahko ob slavju v dresu s številko 12 spoznate tudi Pušnika.

O tem, v kakšnem spominu so Puca ohranili v Zagrebu, kamor je prišel leta 1990 in ostal štiri sezone, priča tudi dogodek na novinarski konferenci Zagreba pred dvema letoma po njegovi smrti. Ugledna funkcionarja Zagreba, že pokojni Bartol Kaleb in Zoran Gobac, nista mogla zadrževati solza ob spominih na Iztoka, ki je v treh različnih dresih nastopil na trojih olimpijskih igrah. Leta 2000 je Slovenijo zastopal v Sydneyju, skupaj pa je za slovensko izbrano vrsto zbral 34 nastopov in dosegel 120 golov. Največji uspeh njegove kariere je olimpijsko zlato s Hrvaško v Atlanti leta 1996. Igral je še za Borac, Celje in Prule.

Ne spreglejte