Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
9.25

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boris Denič seznam Rokometna zveza Slovenije rokomet

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 9.25

5 let

Rokometni selektor razkril imena kandidatov za SP (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometni selektor je oznanil imena skupine igralcev, na katere bo računal v pripravah za svetovno prvenstvo v Katarju, ki se začne 15. januarja.

Slovenija bo od 15. januarja (prvo tekmo ima 16. januarja) do 1. februarja v Dohi v Katarju branila četrto mesto z zadnjega svetovnega prvenstva v Španiji. Priprave nanj se bodo začele 22. decembra v Zrečah. Selektor Boris Denič je razkril seznam udeležencev priprav. Na prvenstvo bo potovalo 16 igralcev, za prosta mesta pa se bo potegovalo 28 igralcev, dodatni imeni poleg naštete 26-erice sta Peter Pucelj in Žiga Mlakar.

Vsi igralci glede na klubske obveznosti ne bodo pristotni ves čas in ne bodo igrali vseh prijateljskih tekem. Selektor je zadovoljen, ker imajo legionarji vidne vloge v klubih in veliko minutažo, a po drugi strani ugotavlja, da so nekateri fizično že precej načeti, zato bo del priprav namenjen tudi regeneraciji oziroma prilagojenim treningom.

"Kot vidite, ni velikih sprememb v primerjavi s prejšnjo akcijo. Kader, ki je preverjen, je tudi na širšem seznamu. Novost je Miladin Kozlina. Težave imamo na levem zunanjem položaju, na katerem imamo dva poškodovana – Nenada Bilbijo in Boruta Mačkovška, zato ju ni na spisku," je sporočil prvi mož stroke v moški članski reprezentanci, ki bo 2. januarja skrčil spisek kandidatov na 21 imen, 16-članska ekipa pa bo nato odpotovala na prvenstvo 14. januarja.

Vpoklic Kozline, Celjana, ki uspešno igra za nemški Minden, hkrati je in ni presenečenje. Dejstvo je, da tega levega zunanjega dolgo ni bilo v izbrani vrsti, po drugi strani pa je z dvema poškodbama prav na tem mestu zazijala precejšnja vrzel, zato sta bila njegova "rehabilitacija" oziroma vpoklic vsaj na širši seznam bolj ali manj pričakovana. Spet sta, za zdaj na razširjenem seznamu, Blaž Blagotinšek in Staš Skube, ki ju nekaj časa ni bilo zraven. Zadnji je dobil prednost pred Miho Zarabcem zaradi boljšega poznavanja reprezentančnega sistema.

Po olimpijske sanje

Slovenski cilj je jasen. Uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre 2016 v Riu, za kar bo načeloma zadostovala uvrstitev na sedmo mesto. Poleg hokejske reprezentance je rokometna edina iz kolektivnih športov, ki je že sodelovala na olimpijskem turnirju, in sicer v Sydneyju leta 2000 in v Atenah štiri leta kasneje. "Konje za dirko imamo. Upam, da bodo fantje zdravi in v podobni formi kot v klubih. Upam tudi, da bomo prikazali podobne igre kot v Španiji, presežke, kakršna je bila tekma z Madžarsko. Želim, da bi igrali pravi, vrhunski, sodoben rokomet," je samozavesten Denič. Z razlogom, če le ne bo večjih zdravstvenih težav.

Ekipa bo pred velikim tekmovanjem odigrala pet prijateljskih tekem. V Celju bo 27. in 28. decembra turnir, na katerem bodo naši rokometaši igrali proti Egiptu in Alžiriji. Po novem letu čaka Slovence še močan turnir na Danskem, kjer bodo ob domači izbrani vrsti še tekmici Islandija in Švedska.

To bo sedmo svetovno prvenstvo za slovenske rokometaše v zgodovini. Največji uspeh so dosegli v Španiji pred dvema letoma z uvrstitvijo v polfinale in osvojitvijo četrtega mesta. Siceršnji najodmevnejši rezultat reprezentance je drugo mesto z evropskega prvenstva pred desetletjem v Ljubljani. Želja po vnovični osvojitvi kolajne tli že dolgo in gotovo bo to eden vsaj skritih ciljev v Katarju, saj so nekateri reprezentanti v najboljših letih.

Ne spreglejte