Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
3. 5. 2015,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija Švedska kvalifikacije Boris Denič poročilo

Nedelja, 3. 5. 2015, 20.24

8 let

Remi zadnji hip: srečni 13. gol Dragana Gajića

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometna reprezentanca si je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 v Celju priborila točko (28:28) proti Švedom, ki ji na široko odpira vrata do tekmovanja na Poljskem.

Slovenci so si s točko utrdili drugo mesto v skupini 3, ki še pelje na evropsko prvenstvo. To bo januarja prihodnje leto na Poljskem. Vodilni so Švedi s sedmimi točkami. Slovenija jih ima pet. Skandinavci so na domačem igrišču v sredo ugnali Slovence za štiri gole, tudi večino tekme v Celju je kazalo na njihovo novo zmago, a se je Slovenija izvlekla že po koncu igralnega časa z zadetkom Dragana Gajića s sedmih metrov. To je bil 13. gol Celjana, ki je končni rezultat ob spet največjem strelskem deležu postavil tudi na Švedskem.

Eden od odločilnih elementov za preobrat – Švedi so še v drugem polčasu vodili za pet golov – je bila slovenska energična obramba 5-1, ki je dejavno pomagala vratarju Matevžu Skoku (devet obramb). Predvsem v prvem polčasu pa je bila slovenska igra v napadu preveč statična in brezidejna. V drugem delu je bilo več sproščenosti in tudi protinapadov. V juniju čakata Slovenijo še tekmi s Slovaško v gosteh in Latvijo doma. Za dokončno rezervacijo vozovnice za Poljsko Slovenci pravzaprav potrebujejo še eno zmago.

Bledi kot stena

Začetek tekme je bil pri Slovencih znova bled. Bled kot stena. Po sedmih minutah je Boris Denič zahteval minuto odmora. Do tedaj so Švedi vodili s 4:0, Slovenci so napravili tri tehnične napake, sloviti Mattias Andersson je obranil dve žogi. Žoga v slovenskem napadu ni tekla, kot bi morala, torej dovolj hitro, da bi se ustvarjale vrzeli v švedski obrambi 6-0, s kakršno se je predstavila ekipa legendarnih Staffana Olssona in Ole Lindgrena, ki v tandemu vodita Švede.

Tri minute za izenačenje

Po kratkem predahu je Slovenija potrebovala dobre tri minute za izenačenje. Trije goli z desne strani in eden Uroša Zormana so priskrbeli bliskovito izenačenje, a navijači zaradi slovenske igre niso mogli biti posebej optimistični. Švedi so tekmo napadalno omrtvili, v obrambi pa so jim Slovenci lajšali delo s počasnim kroženjem žoge.

Bolj kot kakšnih utečenih akcij so bili slovenski goli posledica posamične kakovosti. V dobrih 20 minutah igre je Denič na igrišče poslal že vse tri organizatorje igre in vso svojo klop z izjemo Skoka in Gašperja Marguča.

Ne vrhunski, ampak modri in umirjeni Švedi

V obrambi je slovenski selektor poskusil tudi postavitev 5-1, a so se vedno znova dogajale napake, po katerih si je deseta reprezentanca katarskega mundiala ustvarjala ''zicerje''. Švedi niso blesteli, igrali so dobro in predvsem pametno ter umirjeno. Če ni šlo z zunanjih položajev, so našli krožnega napadalca. Večina slovenskih napak je bila kaznovana s (pol)protinapadi. Slovenija je bila pri tem manj učinkovita, čeprav je bil na primer hitri center izrecna Deničeva zahteva tudi na prvi tekmi.

Napadalne zagate je Slovenija reševala z žogami na desno krilo. Prav Dragan Gajić je poskrbel za minus tri pred odhodom na odmor, čeprav je švedska prednost dvakrat znašala že pet zadetkov.

Drugi polčas je v vratih odprl Skok, slovenski zaostanek pa se ni bistveno znižal. Sicer do tegob slovenske reprezentance potrpežljivi in spodbujajoči gledalci – v Zlatorogu se jih je zbralo kakšnih 3.500 – so ob zadetku Jonasa Källmana za 20:15 zažvižgali Sloveniji. Ne sicer ubrano in v en glas, ampak prek nekaj posameznikov. Dva zaporedna gola in predvsem več energije v obrambi so poskrbeli, da so bili hitro povsem drugačne volje. Slovenija je z dvema goloma dobro unovčila igralca več in v 44. minuti po več kot pol ure prišla do šele drugega izenačenja na tekmi. V 47. minuti pa je Luka Žvižej v protinapadu zabil za prvo slovensko vodstvo 24:23.

Gajičeva trinajstica, Bombačeve kreacije

To pa je bilo tudi edino na tekmi. Švedi so spet ušli za dva gola. Nekaj Skokovih obramb je Slovence spet vrnilo v igro, Gajić je bil zbran s sedmih metrov, a se je v končnici z dvema nadvse pomembnima obrambama izkazal Andersson. A, kot se je izkazalo, ne odločilnima.

Slovencem se je namreč še ponudila možnost za točko. Slabe pol minute do konca je bil izključen Jim Gottfridsson, Deničeva četa pa je krenila v napad. Bombač, ki je pred tem že odigral pomembno vlogo z dvema izsiljenima sedemmetrovkama in eno izključitvijo, je podal do Mateja Gabra, ta je izsilil sedemmetrovko, ki jo je za svoj srečni 13. gol uspešno izvedel Gajić.

Ne pod kavč ne pod preprogo

Po večkratnem zaostanku za pet golov je bila to bojevito priigrana točka, ki so jo znali pozdraviti in nagraditi tudi gledalci. Ti so z dejavnim spodbujanjem, tudi ko ekipi ni šlo po željah, pokazali, da so ''kavčarske'' zamere, če so obstajale, preteklost in da znajo reprezentanco podpreti. V vsakem razpoloženju. Z izjemno selektorja, ki je bil ob predstavitvi izžvižgan.

A točka ne sme biti razlog, da bi tegobe slovenske igre pometli pod preprogo. Niti pod kavč.

Ne spreglejte