Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
17. 4. 2013,
10.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Špiler

Sreda, 17. 4. 2013, 10.23

6 let, 7 mesecev

Prvak Špiler: Ni mi jasno, zakaj slovenski klubi nočejo v Seho

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V lanski sezoni mu ni uspelo, minuli konec tedna pač. Zagreb je z Davidom Špilerjem osvojil regionalno rokometno ligo Seha. Slovenski reprezentant je navdušen nad njenim razvojem.

Zagreb je v finalu v Skopju premagal lanskega prvaka Vardar, čeprav tega zaradi pomlajene zasedbe v klubu morda niti niso pričakovali oziroma obešali na veliki zvon. David Špiler je spregovoril o dveletnem razvoju regionalne lige, toplo priporočil vstop slovenskih klubov in pozdravil menjavo trenerja v Zagrebu. Zdaj tam delujejo na podoben način, kot ga ima slovenski selektor Boris Denič, pravi.

"Potihoma smo upali, da lahko osvojimo ligo Seha. Poklopilo se nam je, da smo po mukotrpnih dveh tekmah vseeno zasluženo slavili v regionalni ligi. Imamo deset igralcev, ki so letnik 1990 in mlajši. Štirje smo okrog trideset. Smo mlada ekipa, ampak selekcija je sestavljena dobro. Imamo večino najboljših mladih, ki jih premore Hrvaška, ta pa je vselej imela nadarjene igralce," je David Špiler vesel nove lovorike, potem ko sezona v ligi prvakov ni bila preveč blesteča in je imel tudi sam nekaj težav s poškodbo. Gorenjec v regionalni rokometni ligi igra od njenega rojstva, pozorno spremlja njeno rast in vzgojo ter napoveduje razvoj zrele osebnosti. "Seha bo naslednjo sezono zelo, zelo zanimiva. Prvo sezono niti nismo odigrali vseh tekem. V drugi so bile odigrane vse, liga je bila regularna. Sklepni turnir je bil na vrhunski ravni, tudi gledanost je bila ogromna, tekme napete. Vsi so navdušeni nad tem. Gazprom (glavni pokrovitelj, op. a.) se je pridružil baje z nekaj milijoni evrov. Navdušujejo se tudi druge ekipe, ki bi se rade priključile. Mislim, da je to prava pot za področje Balkana in da liga lahko gre organizacijsko le še navzgor. Že to sezono je bil storjen velik korak naprej. Naslednjo sezono bo liga še močnejša in dejansko za klube zastonj. Pokrovitelj bo kril stroške prevozov in organizacije, kar bo velik plus za to področje glede na znano gospodarsko stanje," je 30-letnik prepričan, da je regijsko združevanje odlična ideja.

"Stanje v Sloveniji daleč od idealnega"

Kaj pa slovenske ekipe v regionalni ligi? Pred dobrim letom so strokovni svet Rokometne zveze Slovenije (RZS), združenje prvoligašev in predsedstvo RZS dokaj soglasno sklenili, da vstop v Seho ni smotrn, če bi bilo zaradi tega okrnjeno državno prvenstvo. Špiler je po dveh odigranih sezonah v regiji drugačnega mnenja: "Prepričan sem, da se bodo v bližnji prihodnosti pridružile tudi slovenske ekipe. Stanje v Sloveniji je daleč od idealnega in od svetle prihodnosti. Upam, da se bo vmešal kak sponzor. Vemo, kako je s Cimosom, Gorenje in Celje znižujeta proračun. Škoda je, da se to dogaja na slovenskih tleh. Ironično je, da reprezentanca dviguje renome. To je čuden krog. Prepričan sem, da moramo z reprezentanco rokomet še bolj spopularizirati, da bo prišel še kakšen sponzor. Zakaj slovenski klubi še nočejo v Seho, mi iskreno ni najbolj jasno. Velikokrat je izgovor, da bi bilo prvenstvo nezanimivo brez dveh, treh klubov. Enako so govorili na Hrvaškem, ampak tam je brez nas in Našic postala liga še bolj zanimiva. Zdaj so na vrhu, sicer ne na koncu, drugi. Časopisi pišejo o njih. Razlike so majhne. Drugi klubi se z ogromnimi apetiti priključujejo končnici. Tekem je manj in možnosti za presenečenje slabših klubov več. Vse je postalo bolj zanimivo. Prepričan sem, da bi bilo tako tudi v Sloveniji."

"V Sloveniji dve uri potovanja že ... juhuhu .. predaleč"

Eden od pomiselkov so tudi številna potovanja, a tudi za to prepreko je Špilerjevo razmišljanje ponudilo rešitev. "Kdor igra v Španiji, Nemčiji, Franciji, ve, kaj pomenijo potovanja. Balkan je velik prostor in ne gre drugače kot potovati. Morda se bo stvar organizirala po sistemu ameriških klubov. Zakaj pa ne? Če sta dva bosanska kluba, zakaj ne bi dveh tekem v treh dneh odigrali v Bosni, Srbiji? Na ta način je mogoče razmišljati. V Španiji se nad potovanji nihče ne pritožuje. Slovenija je majhna in potovati dve uri z avtobusom je že ... juhuhu ... predaleč. Ko prideš na malo večje področje, dve uri pomeni le k sosedom. Potovanja so dejansko naporna, ampak vse se da lepo organizirati, sem prepričan. Nekaj je treba žrtvovati. Upam, da bodo v Sloveniji spregledali, kaj vse nudi Seha. Prvenstvo se bo igralo. Dobilo bo še dodatno zanimivost. Maribor se dviguje, Trebnje je vedno neugodno. Zakaj ne bi bili oni prvi, nato pa lahko upajo na spodrsljaj nekoga. Vsaj na Hrvaškem je tako, da se preostali klubi dvigujejo. Sebe radi vidijo na prvem mestu," vstop med regionalne ligaše priporoča Špiler.

Pogodba je, ostanek ni nujen

Nazaj k njegovemu Zagrebu, ki je pred tedni zamenjal trenerja. Na klop večnega hrvaškega prvaka je namesto Slavka Goluže sedel Boris Dvoršek, kar je po Špilerjevih besedah poživilo ekipo. " Spremembo smo morali napraviti. Več kot očitno je bilo, da se s Slavkom Golužo nismo ujeli. Ekipa ni imela več prave samozavesti, potrebnega zagona za tekme. Menim, da je bila odločitev uprave pravilna. Menjava trenerja je takoj obrodila sadove. To je bila edina pot, dobra poteza. Boris Dvoršek nam pušča precej svobode na igrišču. Ogromno se pogovarjamo, pomagamo drug drugemu, kar je prej manjkalo. Trener odredi taktiko, obenem pa ogromno sprašuje tudi nas. Profesionalizem ni več eden, ki vse ve. Sistem je precej podoben tistemu Borisa Deniča. On ima svojo vizijo, ampak znotraj nje se je mogoče prilagoditi igralcem. Edino tako lahko iz vsakega igralca izvlečeš največ. Pri Goluži je bilo vse preveč enosmerno. Delali smo neke stvari, pri katerih nismo bili uspešni, Goluža pa je pri tem vztrajal. Menim, da ni znal potegniti ločnice med reprezentanco. Tam je imel enak sistem kot v klubu. Ampak v reprezentanci so preverjeni igralci, v klubu pa rokometaši, ki morajo preteči še ogromno kilometrov, da bi prišli na vrhunsko raven. S takšnimi je treba delati drugače. V reprezentanci mu je uspevalo, v klubu mu na žalost ni," ugotavlja slovenski zunanji igralec, čigar ostanek v Zagrebu klub pogodbi ni povsem gotov: "Pogodbo imam še za eno leto. Ni še najbolj zanesljivo, kje bom naslednjo sezono, a glede na pogodbo je za zdaj edina resnica, da ostajam. Drugo, kar bi rekel, bi se zlagal. A ni izključeno, da bi že po tej sezoni ostal. Vendar za zdaj ostajam."

Ne spreglejte