Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
30. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

8

Natisni članek

Rokometni pokal

Sreda, 30. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Krim, veseli se konkurence

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

8

Foto: Lojze Grčman

Komentar. Zaključni turnir pokala za rokometašice je pokazal, da obstajajo ambicije po preboju v vrh tudi pri ekipah, ki se ne imenujejo Krim.

Olimpija je bila zadnja ekipa pred Krimom, ki je osvojila prvenstvo in pokal za rokometašice. To se je zgodilo v letih 1994 in 1998. Od tedaj ekipa, ki je nekoč domovala na Galjevici, zdaj pa v Stožicah, vlada ženskim rokometnim igriščem. Je nastopil čas za spremembo?

Več ambicij

V pokalu (še) ne. Krim je prejšnji konec tedna prepričljivo opravil tako s Krko kot Ajdovščino. V prvenstvu - tam na vseh tekmah še zdaleč ni bil vselej prepričljiv kot nekoč - pa bo morda drugače. Če na kateri od preostalih tekem Zagorje ne bo pokleknilo, bo prvikrat osvojilo državni naslov. Zasavke so bile temu nekajkrat blizu, a tako zelo kot v letošnji sezoni še nikoli.

Na splošno je zaznati več ambicioznosti kot v preteklih letih. Gotovo jo gre delno pripisati tudi padcu Krimove kakovosti, ki je sledila spremembi strategije in plitvejšemu žepu. Proti vrhu poleg Zagorjank gledajo še Ajdovke, čeprav to v finalu morda ni bilo opazno.

Zaključni turnir ženskega pokala je potrdil, da so tudi ženske tekme lahko odigrane v odličnem vzdušju. Gledalci želijo zanimivost. | Foto: Vid Ponikvar Zaključni turnir ženskega pokala je potrdil, da so tudi ženske tekme lahko odigrane v odličnem vzdušju. Gledalci želijo zanimivost. Foto: Vid Ponikvar Petnajst minut evropske slave, nato pa ...

A zreti je treba ne enega, ampak tri korake naprej. Ne bomo naštevali klubov, ki so doživeli svojih pet, deset ali petnajst minut evropske slave, nato pa so si njihovi nasledniki nadevali imena z letnicami ustanovitve. Ključna je organizacijska stabilnost. Tudi za Krim.

Le kdo bi bil vesel, če je v preteklosti serijsko osvajal naslove, zdaj pa mora zanj trepetati? A uspeha željna konkurenca je na dolgi rok več kot dobrodošla tudi za 21-kratne državne prvakinje. 

Pogled v ogledalo ...

Njihova pritožba glede nezadostnega števila slovenskih igralk na tekmi z Zagorjem je bila zavrnjena na dveh ravneh. Poznejši načrt s posojo kar sedmih igralk v Ajdovščino so pri Krimu večinsko preklicali.

Drži, nekateri pravilniki so bistveno premalo natančni. A kdo sprejema pravilnike? Klubi na skupščinah in združenjih. Obiskanost zborov članov pa je tako ali tako posebna zgodba. Pričakovali bi, da si vsak želi imeti besedo, dati glas, da poskusi s predlogom, ampak očitno ni povsem tako. Pred dvema letoma je bila na primer na eni od skupščin, ki je odločala o ligi Seha, prisotnost 53-odstotna. Ponavadi je sicer nekoliko večja.

Ženski rokomet zasluži več pozornosti, a k temu bodo s svojo aktivnostjo morali pripomoči tudi klubi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ženski rokomet zasluži več pozornosti, a k temu bodo s svojo aktivnostjo morali pripomoči tudi klubi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

... in naprej

Če se vrnemo k ženskemu prvenstvu. Na skupščini bi se med drugim lahko dogovorili za zmanjšanje števila klubov v ligi, kar bi prineslo določeno zgostitev kakovosti. Ob optimistično-realistični predpostavki, da bi pogumne načrte zadržala tako Zagorje kot Ajdovščina ter da bi na primer korak naprej storila Krka in/ali Celje, bi vse opisano ženski medijsko podhranjeni ligi dalo že precej drugačno podobo.

Ne spreglejte