Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
21.11

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Uroš Šerbec Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Veselin Vujović Zagreb

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 21.11

6 let, 3 mesece

Uroš Šerbec pred EP 2018 na Hrvaškem

Napetosti glede Piranskega zaliva ne bodo pokvarile užitka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Uroš Šerbec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Legendarni slovenski rokometaš Uroš Šerbec je prepričan, da medsosedski spori med Slovenijo in Hrvaško, zlasti napeto dogajanje v povezavi s Piranskim zalivom, ne bodo pokvarili športnega užitka na bližajočem se evropskem prvenstvu. V prihodnjih dneh se bo v Zagreb odpravilo več tisoč slovenskih navijačev, pomočnik selektorja Veselina Vujovića pa bi najraje videl, če bi se v finalu pomerili prav sosedi.

Nekdanji slovenski reprezentant Uroš Šerbec je zelo navezan na Zagreb. Rojen je v bližini slovensko-hrvaške meje. Mladost je preživel v Brestanici in se s prijatelji vsak drugi konec tedna odpravil v Zagreb, kjer je stiskal pesti za nogometaše zagrebškega Dinama. Ko si je začel služiti profesionalni rokometni kruh, je Zagreb spoznal v drugačni luči.

Tokrat v Areni, ne pa Domu športov

Zagrebška Arena sprejme okrog 16 tisoč gledalcev. | Foto: Vid Ponikvar Zagrebška Arena sprejme okrog 16 tisoč gledalcev. Foto: Vid Ponikvar Kot rokometaš Celja oziroma slovenske reprezentance je v hrvaški prestolnici večkrat naletel na zelo sovražen sprejem najbolj bučnih navijačev, najslajšo zmago pa dočakal leta 2000, ko je Slovenija na dvoboju za peto mesto na EP 2000 premagala Hrvaško (25:24) in si priigrala nastop na olimpijskem turnirju v Sydneyju.

Letos bo v Zagrebu gostoval kot pomočnik selektorja Veselina Vujovića, a ne v dvorani Dom športov, kjer se je večkrat boril kot igralec, ampak v novejši zagrebški dvorani Arena. Tam bo Slovenija odigrala skupinski del evropskega prvenstva, kjer se bo v skupini C pomerila z Makedonijo, Nemčijo in Črno goro. Tri najboljše reprezentance bodo tekmovanje nadaljevale v Varaždinu.

Šerbcu je, kar zadeva Zagreb, v najlepšem spominu ostal dvoboj, odigran pred 18 leti. Takrat je s ponosnim skokom na novinarsko mizo, ko je pokazal pest slovenskim navijačem v zagrebški dvorani, poskrbel za zgodovinski vložek, o katerem se rado govori še danes. Nekdanji slovenski reprezentant, ki je na omenjeni tekmi leta 2000 opravljal vlogo kapetana, ne skriva želje, da bi se Slovenija tudi letos pomerila z južnimi sosedi.

Letos bo v Zagrebu gostoval kot pomočnik selektorja Veselina Vujovića, a ne v dvorani Dom športov, kjer se je večkrat boril kot igralec, ampak v novejši zagrebški dvorani Arena.  | Foto: Rokometna zveza Slovenije Letos bo v Zagrebu gostoval kot pomočnik selektorja Veselina Vujovića, a ne v dvorani Dom športov, kjer se je večkrat boril kot igralec, ampak v novejši zagrebški dvorani Arena. Foto: Rokometna zveza Slovenije

S Hrvaško se želi srečati v finalu

Hrvaška bo na letošnjem evroskem prvenstvu deležna ogromne podpore. Skupinski del bo igrala v Splitu. V petek jo čaka prva tekma, tekmec bo Srbija, s katero se bo Slovenija v torek in sredo pomerila na prijateljskih tekmah v Murski Soboti in Velenju. | Foto: Vid Ponikvar Hrvaška bo na letošnjem evroskem prvenstvu deležna ogromne podpore. Skupinski del bo igrala v Splitu. V petek jo čaka prva tekma, tekmec bo Srbija, s katero se bo Slovenija v torek in sredo pomerila na prijateljskih tekmah v Murski Soboti in Velenju. Foto: Vid Ponikvar Hrvaška kot gostiteljica prvenstva na letošnjem vrhuncu rokometnega leta meri visoko, podobno pa velja tudi za Slovenijo, ki je lani prekrižala načrte sosedi na svetovnem prvenstvu v Franciji in ji po epskem preobratu izmaknila bronasto medaljo. "Zelo bi bil vesel, če bi se ponovno pomerili s Hrvaško, a stopničko višje. Da bi se tokrat srečali v finalu in se potegovali za zlato medaljo. To bi bil enkraten spektakel," je izrazil željo in se prepustil domišljiji.

Če bi se Slovenija na tem prvenstvu srečala s Hrvaško, bi to pomenilo, da bi bila uvrščena med najboljših šest, saj se bodo po drugem delu odigrale le še tekme v polfinalu in finalu ter za peto mesto. Ne bodo pa potekale v dvorani Dom športov, ampak v Areni, ki je večja in udobnejša.

"Arena je prijaznejša dvorana. Tudi občinstvo se je v teh 18 letih zelo spremenilo. Na tekmah Hrvaške na tribunah ni več ultrasov, nogometnih navijačev, pripadnikov Bad Blue Boys. Zdaj jih ne bo, saj so zaradi dogajanja okrog zagrebškega Dinama bolj ali manj ugasnili. Bo pa na tekmah 16 tisoč ljudi. Pričakala bi nas polna dvorana, a tako sovražnega sprejema, kot je bil pred 18 leti, zagotovo ne bi bilo. Čas celi rane, navadili smo se drug na drugega," je prepričan Šerbec.

"Zelo bi bil vesel, če bi se ponovno pomerili s Hrvaško, a stopničko višje. Da bi se tokrat srečali v finalu in se potegovali za zlato medaljo. To bi bil enkraten spektakel." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Zelo bi bil vesel, če bi se ponovno pomerili s Hrvaško, a stopničko višje. Da bi se tokrat srečali v finalu in se potegovali za zlato medaljo. To bi bil enkraten spektakel." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tekmovalnost pred politiko

Slovenija se je s Hrvaško na velikih tekmovanjih nazadnje pomerila lani, ko je v Parizu dobila dvoboj za 3. mesto na svetovnem prvenstvu. | Foto: Sportida Slovenija se je s Hrvaško na velikih tekmovanjih nazadnje pomerila lani, ko je v Parizu dobila dvoboj za 3. mesto na svetovnem prvenstvu. Foto: Sportida V zadnjih tednih se na naslovnicah pojavljajo različne teme, povezane z reševanjem odprtih medsosedskih sporov med Slovenijo in Hrvaško. Tega se zaveda tudi 49-letni rokometni strateg, tudi trener RK Slovenj Gradec, ki pa se ne boji, da bi slovenske navijače med gostovanjem na Hrvaškem v času prvenstva zaradi tega obravnavali kaj slabše.

"Še vedno imamo spore, a niso v takšnem kontekstu, da bi pokvarili lep športni praznik. V ospredju je tekmovalnost, ne pa politika. Ljudje so bolj športno usmerjeni. Večji poudarek dajejo športu, rezultatom, tekmovanju in fair playju," meni, da napetosti ali sovraštvo, ki jih vnašajo politične odločitve, ne bodo posegali na športno bojno polje in pokvarili užitka.

Zaradi poškodb že ne bodo jokali

Strokovno vodstvo bo kmalu določilo 16 potnikov za EP v Zagrebu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Strokovno vodstvo bo kmalu določilo 16 potnikov za EP v Zagrebu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Več skrbi mu povzročajo zdravstvene težave, ki so v zadnjih tednih na reprezentančnem seznamu prečrtale nekaj zelo pomembnih kandidatov.

Zadnji jo je skupil Matej Gaber, ki na Hrvaškem ne bo mogel pomagati soigralcem, vsaj nekaj tekem bo moral počivati Vid Kavtičnik

"Res je, poškodbe so nam zdesetkale vrste, a zaradi njih ne bomo jokali in stokali. Na Hrvaško bo odpotovalo 16 najbolj zdravih, pa tudi odločnih igralcev," je prepričan, da bo strokovno vodstvo našlo pravo rešitev in poskrbelo, da se Slovenija na hrvaških tleh predstavi v pozitivni luči.

Ne spreglejte