SiolNET. Sportal Rokomet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Po uvrstitvi rokometne reprezentance na evropsko prvenstvo

Kdo so "novi" igralci, ki so podčrtali svoje ime?

0,60

termometer

slovenija portugalska koper
Foto: Slavko Kolar

"Katerikoli reprezentanci vzemite osem igralcev in poglejte, kako bo videti. Mi smo se vendarle uvrstili na evropsko prvenstvo," je po odločilni zmagi nad Portugalsko dejal rokometni selektor Veselin Vujović.

Evropsko prvenstvo na Hrvaškem bo potekalo januarja prihodnje leto. Sestava skupin bo znana v petek. Slovenija, ki se je uvrstila na svoje 11. srečanje najboljših ekip stare celine, gotovo ne bo v skupini skupaj z Madžarsko, Islandijo in Avstrijo.

Na prvi pogled je paradoksalno, na drugega pa ne. Rokometni reprezentanci so nikdar dobrodošle poškodbe prinesle večjo konkurenco. Brez najmanjšega omalovaževanja prispevka tistih, ki jih tokrat ni bilo poleg, a njihova nadomestila so se izkazala za zaupanja vredne igralce.

Selektorja Veselina Vujovića že zdaj boli glava ob misli, kako bo sestavil ekipo za prvenstvo na Hrvaškem. Res je, da se je s trenutnimi spremembami reprezentanca v povprečju nekoliko oddaljila od začrtanega trenda pomlajevanja, a z izjemo Saše Barišića nihče od svežih reprezentantov še nima 30 let. Nekateri so od tega mejnika kar precej oddaljeni.

Pri vseh spremembah je ultimativni razsodnik rezultat. Tega Vujović, ne glede na to, da vsi njegovi pristopi pri igralcih niso priljubljeni, vsekakor ima. Prav je tudi, da se preboja na prvenstvo ne poveličuje. Če hoče Slovenija (p)ostati vrhunska ekipa, so uvrstitve praktično samoumevne. Na prvenstvu – žreb skupin je v petek – pa bo treba pokazati, kdo in kaj je slovenska zasedba.

Kdo je (najbolj) opozoril nase?

Saša Barišić Saša Barišić Foto: Sportida Saša Barišić-Jaman, levi zunanji, 34 let

V reprezentanco se je vrnil po dolgih šestih letih in še ko so ga klicali prejšnji selektorji, je zbral le peščico nastopov. Njegov osebnostni in igralski EMŠO prav gotovo ni skladen z letnico rojstva.

Barišić, član hrvaškega Nexeja, nikakor ne deluje veteransko. Zlahka se je vključil v moštvo z deset in več let mlajšimi soigralci. Bil je zanesljiv v obrambi in racionalen v napadu.

"V najlepših sanjah si ne bi mogel predstavljati, da bom poklican v reprezentanco. Treningi so bili res težki, garali smo od prvega dne priprav. Čestitke vsem, od selektorja do vseh ljudi v ekipi. Uresničile so se mi sanje: vrnitev v reprezentanco pri 35 letih in tolikšno zaupanje selektorja. Če sem prišel zdaj pomagat na poti do prvenstva, bom garal še trikrat bolj, da bi prišel vsaj v širši krog kandidatov zanj."

Patrik Leban Patrik Leban Foto: Slavko Kolar Patrik Leban, srednji zunanji, 27 let

Prihodnji soigralec Barišića pri Nexeju. Patrik Leban se je v zadnjih sezonah dokazal v Ribnici, pri 27 letih stopa korak naprej. Zanimanje zanj je prihajalo tudi iz velenjskih in celjskih logov, a ne (več) v ustreznem času.

Lucidni srednji zunanji s Cola pri Ajdovščini v prejšnjih letih zaradi velike konkurence na tem igralnem položaju ni bil blizu reprezentance.  Z zadnjimi tekmami jo je primerno zaostril prav on.

"Za zdaj puščam ob strani to, ali bom konkuriral za moštvo, ki bo nastopilo na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Vujović? Predstavlja mi velik vzor. Očitno je, da je bil velik igralec. Zelo dobro razloži vse stvari."

Igor Žabič Foto: Instagram Igor Žabič Foto: Instagram Igor Žabič, krožni napadalec, 24 let

Sin celjskega kluba Igor Žabič je v zadnjih sezonah legionar. Njegove postaje so bile Poljska, Madžarska in Portugalska. Z lizbonskim Sportingom je pred tedni osvojil pokal challenge. S Celjem je še pogodbeno vezan, a se slovenski prvaki niso odločili za njegovo vrnitev. Vsekakor je v sezonah tujine napredoval, še posebej v obrambi.

"Fantje so nas super sprejeli, ni se bilo težko vključiti. Selektor nas spodbuja in nam zaupa. Mi lahko le vračamo z bojevitostjo. Če smo 100-odstotni, ne vidim razloga, da ne bi dobro igrali vsi. Vsak bo dal svoj maksimum. O izboru bo odločil selektor. Ne bo nikakršnih zamer, seveda pa si vsak želi nastopiti na tako velikem tekmovanju."

Da ne bo pomote: vsekakor nihče od manj izkušenih reprezentantov na štirih junijskih tekmah ni razočaral. V vratih sta dobivala priložnost Klemen Ferlin in Urh Kastelic. Na tekmi s Portugalsko je bil Matic Verdinek na četrti tekmi za reprezentanco edino levo krilo, prav tedaj pa je s hrabro igro presenetil Gregor Potočnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 192
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin