Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
15. 10. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Bojan Voglar ŽRK Zagorje liga prvakinj Uroš Bregar Krim Mercator Krim Mercator

Sobota, 15. 10. 2016, 11.05

6 let, 6 mesecev

O stanju Krima in ženskega rokometa v Sloveniji

Kam pluješ, ženski rokomet? #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
krim omoregie | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob Krimovem vstopu v 22. sezono lige prvakinj smo na Sportalu pripravili pogled na širšo podobo ženskega rokometa v Sloveniji.

Krimove rokometašice dvaindvajsetič zapored vstopajo v ligo prvakinj. Čeprav niso bile državne prvakinje, so si nastop zagotovile na septembrskem kvalifikacijskem turnirju v Ljubljani, morda celo lažje od pričakovanj. V skupini imajo danski Esbjerg, norveški Larvik in švedski Sävehof.

Pred dvema letoma je bil dvakratni evropski prvak na najnižji točki v svoji zgodovini. V kakšni kondiciji pa je zdaj, smo povprašali članico izvršnega odbora Dejo Ivanović.


Sanacija je v zadnjih letih stalna mantra slovenskih kubov. Leta 2014 je novo vodstvo prevzelo klub s približno 1,3 milijona evrov dolgov, do zdaj sta za nazaj poravnani približno dve tretjini obveznosti. Krim je tako bližje izhodu iz rdečih številk kot na primer njegova soseda iz Stožic, košarkarska Olimpija.

Ta je pred šestimi leti začela sanacijo pri okrog petih milijonih evrov minusa. Dolga naj bi po poročanju različnih medijev zdaj ostalo še za okrog dva milijona.

Zagorski ne ligi prvakinj

Zagorje se je ligi prvakinj odpovedalo iz finančnih razlogov. Zasavke, ki so kljub naslovu državnega prvaka morale dodatno znižati proračun, so nastopile v pokalu EHF in evropsko sezono ekspresno končale po dveh porazih z norveškim Trondheimom. Evropska pot čaka še ajdovski Mlinotest, ki bo igral v pokalu challenge.

Največ se govori in piše o Krimu, velik kos pozornosti so si s premiernim naslovom v lanski sezoni odrezale tudi Zagorjanke. Preostale ekipe – prva liga ima letos 11 članic – pa dobivajo z izjemo lokalne ravni bistveno manj pozornosti. To pa še zdaleč ni edina težava ženskega rokometa.

Selektor Uroš Bregar in reprezentanci in ženskem rokometu:

Uroš Bregar si želi več enotnosti med trenerji. | Foto: Vid Ponikvar Uroš Bregar si želi več enotnosti med trenerji. Foto: Vid Ponikvar "Večina igralk nastopa v tujini, kar se pozna pri izkušnjah. Nosilke so starejše igralke. Začenši z vratarkami.

Obe sta stari prek 30 let, Sergeja Stefanišin prek 40. Veliko pričakujemo od Tjaše Stanko. Tu so Lea Krajnc, Janja Rebolj s svojo prefinjenostjo, Dominika Mrmolja, Nina Zulič …

Imamo določeno bazo igralk, malo pa nam nagaja višina. Težavo imamo na krožni napadalki. Lina Krhlikar je ta položaj začela igrati šele pred kratkim. Teja Ferfolja je spet postala zunanja. Na črti si želimo višine in moči, ampak bomo že nekako kompenzirali.

Ženska reprezentanca se je po šestih letih uvrstila na veliko tekmovanje. | Foto: Ana Kovač Ženska reprezentanca se je po šestih letih uvrstila na veliko tekmovanje. Foto: Ana Kovač Dekleta težko dolgo ostanejo v rokometu. Osip je, ker jim klubi ne morejo zagotavljati finančne gotovosti. Zato je osip večji kot pri fantih.

Poenotiti bi morali sistem v mlajših kategorijah. To bi bil začetek dolgoročnega dela – zakonitosti obrambe in napada.

Tako bi bilo dekletom v članski reprezentanci lažje. Majhnost Slovenije bi morala postati naša prednost. Z enega konca Slovenije do drugega prideš v kakšnih dveh urah. Rad bi tudi, da bi se trenerji bolj povezali."

O najbolj perečih težavah in morebitnih rešitvah smo povprašali tri trenerje #anketa

Bojan Voglar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bojan Voglar Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bojan Voglar, trener Zagorja: "Velika težava je gotovo finančno stanje klubov. Dekleta v rokometu posledično ne vidijo perspektive.

Prednost dobi študij, s čimer seveda ni nič narobe, ampak s solidno štipendijo bi jim lahko omogočili igranje in izobraževanje. Iščejo si službe. Šepajo tudi pogoji za delo, kot jih imajo profesionalne ekipe – dvorana, termini za trening, fitnes …

Izgubili smo stik s srednjim razredom evropske kakovosti. V ženski rokomet se malo vlaga. Morali bi zmanjšati ligo, najti večjo povezavo med klubi in sponzorji, izboljšati marketinške prijeme.

Ena od rešitev bi lahko bila, da bi imela dekleta pri sponzorskih podjetjih zagotovljene službe, kar bi jim dajalo socialno varnost ob morebitnih poškodbah ali koncu kariere.

Vemo, da so dobri športniki v principu tudi dobri delavci, dodana vrednost. Poleg tega imajo številne igralke univerzitetno izobrazbo. Tako bi imele službo, obenem pa tudi ohranile povezavo s klubom."


Snežana Rodić | Foto: Vid Ponikvar Snežana Rodić Foto: Vid Ponikvar Snežana Rodić, trenerka Velenja: "Največji osip igralk je ob preskoku s srednje šole na fakulteto, delno tudi iz osnovne v srednjo šolo.

Včasih pride tudi do določene generacijske luknje, ker v določenem obdobju na primer mladinske reprezentantke niso imele prave igralne perspektive.

Klubi lahko igralkam ponudijo le zelo skromne pogoje. Liga je slabo medijsko prepoznavna, ni oglaševanja.

Rokomet kot šport bi moral bolj stopiti skupaj, Olimpijski komite Slovenije pa bolj pritisniti na državo, da izboljša pogoje za sponzorje."

Rajko Begovič | Foto: Slavko Kolar Rajko Begovič Foto: Slavko Kolar Rajko Begovič, trener Celja Celjskih mesnin: "Najprej mora kaj narediti reprezentanca, da bo šport postal zanimiv, privlačen za otroke.

Zanimanje v večjih mestih še nekako obstaja, v manjših pa je to težava.

Ponekod se premalo dela po šolah. Preveč tekem je prestavljenih, včasih tudi brez tehtnega razloga. Potrebovali bi več promocije. Smiselno bi bilo karte kdaj podeliti tudi šolam, da bi otroci bolje spoznali ženski rokomet."

Tekmovanje mladih

Pomanjkanje denarja ima pogojno tudi svojo svetlo plat. Več priložnosti dobijo mlade igralke. V spodnji tabeli je prikazana lestvica uspešnosti klubov glede na stanje v mladinskih selekcijah. Na vrhu je Krim, ki posebej tekmuje tudi z drugo ekipo Ljubljano, sledi mu Olimpija, ki (še) nima članske ekipe, na tretjem mestu pa je Žalec.

 

Ekipa

Točke

 

 

 

1.

Krim Mercator

90

2.

Olimpija

75

3.

Zelene doline Žalec

74

4.

Ž.U.R.D. Koper

61

5.

Mlinotest Ajdovščina

60

6.

Celje Celjske mesnine

53

7.

Krka

53

8.

ŠR Katja Kurent Zagorje

44

9.

Nazarje

41

10.

Ljubljana

40

11.

Velenje

38

12.

Tržič

48

13.

Šempeter Vrtojba

36

14.

Litija

36

15.

DRŠ Vrhnika

35

16.

DP-Logik Branik

32

17.

Izola

32

18.

DRŠ Alen Mihalj

28

19.

Jadran Bluemarine H-K

28

20.

Adria transport Logatec

27

21.

Naklo Peko Tržič

23

22.

Piran

21

23.

Ormož

17

24.

RD Moškanjci - Gorišnica

16

25.

Rače

15

26.

Antrum Sežana

12

27.

Ptuj

9

28.

Sava Kranj

8

29.

Kočevje

6

30.

Millennium

5

31.

Ilirska Bistrica

3

32.

Škofja Loka

2

33.

Brežice

1

34.

Idrija

1

Pod črto

Dejstvo je, da ženski rokomet pesti mnogo težav in vse ne izvirajo iz finančnih vzrokov. Klubi bodo morali najprej dvigniti raven delovanja in se med sabo še bolje povezati ter uskladiti, predvsem pa komunicirati na višji ravni.

Krim je klubski generator večjih evropskih ambicij, tudi z največjo produkcijo igralk. A ta bo dobila smisel le ob njihovem prihodu in prehodu v člansko ekipo. V tem pogledu pa pomembno vlogo igrajo tudi ambicioznost rokometašic in njihove življenjske prioritete. Brez kombinacije talenta in velikih količin sistematičnega dela še nihče ni postal vrhunski.

Ne spreglejte