Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivan Vajdl Klemen Cehte

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 17.03

8 let

"Dodana vrednost Gorenja? Mladost in izkušnje"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svoje poglede na prihajajočo sezono je v pogovoru za Sportal predstavil novi trener rokometnih državnih prvakov iz Velenja Ivan Vajdl.

Šestinpetdesetletni novi trener Gorenja Ivan Vajdl je stari znanec velenjskega kluba. Pravzaprav je doma le streljaj od dvorane, kamor bi lahko tudi pripešačil. Trener, ki slovi po svojem delu z mladimi, začenja svoje drugo obdobje na klopi prvakov. V prvem mandatu jih je tri sezone vodil med letoma 2002 in 2005, osvojil en pokal, dve drugi mesti v prvenstvu in ekipo prvič v zgodovini kluba popeljal v ligo prvakov. Nekdanji vratar Šoštanja in Slovenj Gradca, ki je bil tudi dolgoletni pomočnik Bojana in Mira Požuna ter Toneta Tislja, zdaj prevzema močno pomlajeno, a zelo nadarjeno ekipo.

Kako drugačen je vaš drugi prevzem Gorenja od tistega pred enajstimi leti? Ko sem prvič prevzel Gorenje, je bila prva sezona v prvi slovenski ligi. Vrnitev po osmih letih je mogoče še težja, saj so bili v zadnjem obdobju doseženi vrhunski rezultati. Branko Tamše je osvojil dva naslova državnega prvaka, medtem se je zgodilo ogromno sprememb v ekipi, ta ritem bo težko držati. Upam, da se bomo ujeli, delali, kot je treba, z večino se poznam. Z nekaterimi sem delal v Slovenj Gradcu, z drugimi v Trebnjem. Imamo kar veliko časa za pripravo dogovorjenih pripravljalnih tekem.

V vašem prvem obdobju je bilo Gorenje znano po hitri, moderni igri. Verjetno od tega modela ne boste odstopali? To je moj model igre in tudi Gorenjev, in to že leta. Tudi v zadnjih sezonah se je v Velenju gojil atraktiven rokomet. Takšnega bomo gojili tudi s to ekipo. Gotovo pa vse izhaja iz obrambe, ki omogoča protinapade in lahke gole. Takšno obrambo, kot jo je zgradil Branko, bo težko sestaviti. Vemo, kdo je igral glavne vloge – Matej Gaber, Dino Bajram, Peter Pucelj … A vseeno menim, da bodo morali igralci, ki so prišli z Markom Oštirjem in Senjaminom Burićem na čelu, dati svoj delež. Poleg tega bodo morali nekateri, ki do zdaj niso igrali obrambe, zaigrati v njej. Tu mislim predvsem na Klemna Cehteta, ki se je v tem elementu odlikoval v drugih klubih. Gotovo pa je, da bomo poskušali tudi s kakšno novo postavitvijo.

Kaj si klub želi po tektonskih premikih, kar zadeva sestavo ekipe? Želimo ostati v vrhu slovenskega rokometa. Velike spremembe se niso zgodile le pri nas, ampak v vsem slovenskem rokometu. Vrhunske ekipe Kopra ni več. Zato bo v prednosti Celje, ki ima podobno zasedbo že nekaj let. Maribor pridno krepi ekipo, dela vrhunsko. Med temi tremi ekipami bo potekal boj za prvaka.

Kaj bo dodana vrednost Gorenja v prihodnji sezoni? Igralci, ki so prišli, se bodo gotovo želeli dokazati. Mislim, da bosta dodano vrednost pomenili mladost in izkušenost. Predvsem pa moramo trud vložiti v to, da bomo dober kolektiv. To sicer v Velenju nikdar ni bila težava.

Ste si kašnega igralca želeli, pa ga ni bilo mogoče več pripeljati? Vemo, da je v trenutnih finančnih razmerah podpisovanje kakovostnih igralcev precejšnja težava. Ni mogoče dobiti vsega, kar si želi trener. Če bi sodeloval pri sestavi celotne ekipe, bi se odločil za iste igralce. Klub je pripeljal najboljše, kar je ponudil slovenski prostor po zmožnostih kluba.

Kako se je bilo v zadnjih letih vsakodnevno voziti v Trebnje in ob tem še redno hoditi v službo? Vsa leta sem bil redno zaposlen. Tudi ko sem bil v Velenju, je bilo tako. Vselej sem opravljal dve službi. Vožnja pa me resnici na ljubo ni preveč obremenjevala, čeprav sem bil v službi do štirih ali pol petih in se nato usedel v avto ter odpeljal na trening. Domov sem se vračal okrog desetih. Tri leta zaporedoma. Morda je bilo zadnje obdobje zaradi zimskih razmer malo težje. A me vseeno ni oviralo. Morda mi je bila včasih celo večja muka, ko sem se prej vozil pet let v Slovenj Gradec.

Še vaš pogled na skupini v ligi prvakov? Pred žrebom sva si z direktorjem želela, da v našo skupino ne bi prišel zmagovalec dvoboja HSV-Berlin, a kar je, je. Tu bosta dva kluba z vrha nemškega prvenstva, danski prvak, španska La Rioja, ki je po razpadu Atletica drugi španski klub. Verjetno bo v naši skupini tudi prvak Švedske, tako da bo bitka za četrto mesto, ki vodi naprej, zelo ostra. A to vseeno mora biti cilj. Tu bodo še potovanja, nekateri igralci se bodo morali navaditi na ritem sreda–sobota.

Ne spreglejte