Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
28. 11. 2015,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rokomet liga prvakov liga prvakov poročilo Kiel

Sobota, 28. 11. 2015, 19.31

8 let

Celje prekinilo sušo in izmaknilo točko velikemu Kielu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V devetem krogu rokometne lige prvakom je Celje v Zlatorogu remiziralo z nemškim prvakom Kielom 23:23 (14:14). Naslednji izziv je gostovanje v Parizu.

Pred tremi leti je Kiel v Celju že doživel neljubo usodo in izgubil. Tokrat jo je odnesel z remijem, v ne povsem polnem Zlatorogu – čeprav so Celjani na tekmo hvalevredno brezplačno povabili policiste in vojake – je bilo 23:23. Gre za točko, ki po sedmih zaporednih porazih proti roko na srce večinoma evropskim velikanom, lahko blagodejno vpliva na samozavest celjske ekipe, ki ostaja na sedmem mestu v skupini. Točko so prinesli obramba, vratar in zelo sprejemljivo število tehničnih napak – sedem. V naslednjem krogu slovenske prvake čaka gostovanje v Parizu.

V vratih pivovarjev je bil odličen Ivan Gajić s 15 obrambami. Šime Ivić in Blaž Janc sta prispevala po štiri gole. Pri Kielu je mladi as Rune Dahmke dal pet golov. Christian Dissinger je dodal štiri, Niklas Landin je imel 13 obramb.

Zametki panike pri Kielu že po četrt ure

Trener serijskega nemškega prvaka Kiela Alfred Gislasson je minuto odmora vzel že po četrt ure. Njegova ekipa je bila v zaostanku za dva gola in dotlej le enkrat v vodstvu. Dogajanje na igrišču je bolj ali manj nadzorovalo Celje, predvsem po zaslugi čvrste, odločne in pravočasno posredujoče obrambe 6-0, ki je bila nagrajena s priložnostmi za protinapade.

Na postavljeno Kielovo obrambo je bilo v celjskem napadu zaznati preveč strahospoštovanja, ki se je konkretiziralo v premalo odločni igri na nemški gol.

A manj kot pet minut po prvem minutnem predahu je že sledil novi na zahtevo Branka Tamšeta. Celje je izgubilo dve žogi, Niklas Landin je obranil dve žogi, Kiel je napravil mini serijo 4:0 in povedel za dva gola.

Igralec več kot igralec manj

Prvo Kielovo izključitev so Celjani unovčili izjemno slabo. V dveh minutah, kolikor jih je na klopi prebil Steffen Weinhold, so dobili gol, sami pa prek Luke Žvižeja in Vida Poteka zapravili dva ''zicerja''. Zato pa so po izključitvi Domagoja Duvnjaka naredili delni rezultat 3:0 v manj kot dveh minutah.

Gal Marguč, Žiga Mlakar in vse bolj zanesljivi in koristni Tilen Kodrin so bili tedaj v celjskem napadu dovolj zbrani in pogumni. To pa sta bili tudi lastnosti, ki so ju pivovarji v lovu za velikim presenečenjem in tako potrebnimi točkami najbolj potrebovali.

Blaž Blagotinšek predčasno pod prho

Drugi polčas je Kiel začel z zaporednima goloma, v 38. minuti pa se je dvorana čudila (pre)strogemu rdečemu kartonu za Blaža Blagotinška, očitno zaradi posredovanja na črti. Ruska sodnika tedaj nista zapiskala sedemmetrovke, žogo so imeli Celjani. Po tekmi nihče ni natančno vedel, zakaj je bil slovenski reprezentant izključen.

Šok so pivovarji preživeli na zelo sprejemljiv način. V 46 sekundah z dvema igralcema manj niso dobili gola. A še vedno sta jih občasno pestila strah in nezbranost v protinapadih, ki jih je bilo sicer manj kot v prvem polčasu.

Lovec je postal plen in obratno

Lov na Kielovo prednost, ki je bila najvišja pri treh golih, se je nadaljeval. Ivan Gajić je bil tokrat odličen v vratih. Na koncu je zbral 15 obramb. Dvorana pa je eksplodirala, ko so Celjani z igralcem več devet minut pred koncem izpeljali cepelin Zarabec-Janc-Zarabec. Zadnji je izenačil na 20. Malo zatem je Šime Ivić zadel za prvo celjsko vodstvo po dolgem času. Zdaj se je v vlogi lovca znašel nemški velikan.

Točka po sedmih tekmah suše

Gledalci, ki jih je navdahnila celjska bojevitost, so v zadnjih minutah na nogah pospremili dramatično končnico, v kateri je Celje imelo celo možnost povesti za dva gola, a se mu v napadu ob večinoma igralcu manj računica ni izšla. Tudi zaradi hitro dvignjene roke ruskih sodnikov. Predvsem Gajić je poskrbel, da Nemci iz Zlatoroga niso odnesli vsega plena. Taktični prekrški v zadnjih sekundah – Domagoj Duvnjak je dobil rdeči karton – pa Kielu omogočili, da iz Celja ni odšel povsem praznih rok.

Če, če, če …

Remi s Kielom, še posebej ob obrambi, ki je dopustila le 23 golov, je vsekakor velik uspeh, kako ne bi bila. A obrazi Celjanov, tudi trenerja Tamšeta, so bili po tekmi precej zamišljeni. Bržkone so se zavedali priložnosti, ki so jo tako kot v Nemčiji spet zapravili proti Kielu, ki je v letošnji sezoni bistveno ranljivejši kot v preteklosti. Znova zicerji, občasno pešajoča igra z igralcem več … Če bi tokrat popravili ta elementa, bi Kiel verjetno spet padel. A tudi točka je za načeto moralo in tudi obujeno upanje na osmino finala zelo blagodejna.

Ne spreglejte