Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2021,
8.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

Ana Gros Dragan Adžić slovenska ženska rokometna reprezentanca SP v rokometu 2021

Četrtek, 2. 12. 2021, 8.00

2 leti, 4 mesece

Sp v rokometu za ženske 2021

Boj za svetovni prestiž s slovenskim priokusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

slovenska ženska rokometna reprezentanca Islandija, kvalifikacije za SP | Slovenske rokometašice bodo prvenstvo odprle v petek. | Foto Vid Ponikvar

Slovenske rokometašice bodo prvenstvo odprle v petek.

Foto: Vid Ponikvar

Včeraj se je z zmago domačinov Španije nad Argentino začelo svetovno prvenstvo v rokometu za ženske. Naslov v Španiji branijo Nizozemke, ki so bile pred dvema letoma najboljše na Japonskem, na letošnjih olimpijskih igrah pa so se naslova veselile Francozinje. V Španijo je danes odpotovala tudi slovenska izbrana vrsta, ki se je že pred odhodom na SP spopadla s številnimi poškodbami. Slovensko izbrano vrsto prva tekma čaka v petek proti Črni gori.

Po olimpijskih igrah se je v Španiji začel drugi vrhunec letošnjega leta v ženskem rokometu. Sedmič v zgodovini se bo med svetovno elito merila tudi slovenska izbrana vrsta. Uvodna tekma izbranke selektorja Dragana Adžića, ki se je pred odhodom na SP spopadal s številnimi težavami in poškodbami, čaka v petek ob 20.30 proti Črni gori. Na prvenstvu prvič v zgodovini nastopa 32 reprezentanc.

Slovenija v zahtevni skupini

Slovenijo že v prvem delu prvenstva čaka izjemno težko delo, saj bo v Granollersu v prvem delu poleg Črne gore igrala še proti Franciji in Angoli, iz skupine bodo napredovale najboljše tri ekipe. Slovenija je do zdaj nastopila na šestih svetovnih prvenstvih. Najboljša je bila leta 2003, ko je bila na Hrvaškem osma, na zadnjem svetovnem prvenstvu pa je slovenska izbrana vrsta na Japonskem osvojila 19. mesto.

Dragan Adžić je v začetku aprila sedel na slovensko klop. | Foto: Vid Ponikvar Dragan Adžić je v začetku aprila sedel na slovensko klop. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca se je od prejšnjega ponedeljka pripravljala v Laškem, vmes pa pretekli konec tedna v Poreču odigrala dve pripravljalni tekmi s Hrvaticami. Slovensko izbrano vrsto bo prvič na velikem tekmovanju vodil Dragan Adžić. Na njegovem seznamu so krilne rokometašice Maja Svetik, Petra Kramar, Tija Gomilar Zickero in Alja Varagić, zunanje igralke Tjaša Stanko, Ema Hrvatin, Erin Novak, Nina Zulič, Elizabeth Omoregie, Nina Žabjek, Ana Gros in Dominika Mrmolja, krožni napadalki Aneja Beganović in Nataša Ljepoja ter vratarke Branka Zec, Amra Pandžić in Maja Vojnovič.

"Želimo si narediti korak naprej in pokazati, da Slovenija sodi višje od četrtega bobna, v katerega je bila posajena pred žrebom za to svetovno prvenstvo. Pred nami so številni izzivi. Nimamo širokega nabora igralk, ob tem nekaterih igralk z nami ni, a to je priložnost za druge, da se izkažejo," je pred potjo na SP dejal Adžić.

Ana Gros je že nekaj let nosilka slovenske igre. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ana Gros je že nekaj let nosilka slovenske igre. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na prvo tekmo pa nestrpno čaka tudi kapetanka slovenske izbrane vrste, Ana Gros. "Vedno bi za treninge lahko bilo več časa, da bi storili še kaj več, a menim, da smo iz tokratnih priprav izvlekli največ, kar smo lahko. Posvetili smo se detajlom igre na obeh straneh igrišča in mislim, da smo pripravljeni. Komaj že čakamo, da se tekmovanje začne," je dejala zvezdnica CSKA-ja.

Tekme Slovenije v prvem delu, skupina A:
Petek, 3. december:

20.30 Črna gora - Slovenija

Nedelja, 5. december:
18.00 Slovenija - Francija

Torek, 7. december:
18.00 Angola - Slovenija

Francozinje so bile najboljše na OI. | Foto: Reuters Francozinje so bile najboljše na OI. Foto: Reuters Širok nabor favoritinj

Naslov branijo Nizozemke, ki so bile pred dvema letoma na Japonskem v finalu boljše od Španije. Slovenske nasprotnice Francozinje so svojo izvrstno pripravljenost potrdile že na olimpijskih igrah, kjer so se povzpele na vrh, potem ko so v finalu ugnale Rusijo, ki je sicer najuspešnejša reprezentanca v zgodovini svetovnih prvenstev. Na dosedanjih turnirjih najboljših reprezentanc na svetu so Rusinje doslej štirikrat osvojile naslov svetovnih prvakinj v letih 2001, 2005, 2007 in 2009. Francija je bila najboljša dvakrat. Norvežanke so bile najboljše v letih 1999, 2011 in 2015. Po trikrat so zmagale tudi rokometašice iz nekdanje Sovjetske zveze in Vzhodne Nemčije.

Španija rokomet
Sportal Domačinke za uvod do visoke zmage

Sistem SP

Skupina A, Granollers: Slovenija, Angola, Črna gora in Francija
Skupina B, Lliria: Rusija, Srbija, Kamerun in Poljska
Skupina C, Castellon: Norveška, Romunija, Kazahstan in Iran
Skupina D, Torrevieja: Nizozemska, Švedska, Portoriko in Uzbekistan
Skupina E, Lliria: Nemčija, Madžarska, Češka in Slovaška
Skupina F, Granollers: Danska, Južna Koreja, Tunizija in Kongo
Skupina G, Castellon: Hrvaška, Japonska, Brazilija in Paragvaj
Skupina H, Torrevieja: Španija, Avstrija, Argentina in Kitajska

Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh osmih skupin se bodo prebile v drugi del tekmovanja, ki bo med 8. in 13. decembrom potekal v Granollersu, Castellonu in Torrevieji, osem reprezentanc, ki bodo v skupinskem delu osvojile zadnje mesto, pa v Llirii čakajo tekme za razvrstitev od 25. do 32. mesta. Vse najpomembnejše tekme na letošnjem mundialu od četrtfinala naprej bodo med 14. in 19. decembrom v Granollersu.

Ne spreglejte