Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
16.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Špela Perše Rio 2016

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 16.35

6 let, 6 mesecev

Zmeda in diskvalifikacija na ženskem daljinskem plavanju; Peršetova 16.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Foto: Sportida

Na današnji tekmi plavalk v daljinskem plavanju na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, na kateri je zmagala Nizozemka Sharon van Rouwendaal, je vladala precejšnja zmeda. Slovenka Špela Perše je med 26 udeleženkami dosegla 16. čas.

Nenavaden je bil že začetek, saj so morale plavalke kreniti z obale, ker je močan veter odnesel startni ponton, organizatorji pa ga niso utegnili nadomestiti.

Nizozemka Sharon van Rouwendaal je za zlato medaljo na desetkilometrski progi potrebovala 1:56:32,1 ure. Drugovrščena Rachele Bruni iz Italije je zaostala za 17,4 sekunde, tretjeuvrščena Brazilka Poliana Okimoto pa za 19,3 sekunde.

Najprej je bilo videti, da je srebrno medaljo osvojila Francozinja Aurelie Muller, ki se je v foto finišu dotaknila ciljne plošče za las pred Italijanko Brunijevo.

A podroben pogled je pokazal, da je Mullerjeva "potunkala" Brunijevo, da bi po skoraj dveh urah plavanja pred njo dosegla cilj, zato so jo naknadno diskvalificirali in je slikovito plažo Copacabana zapustila v solzah. Po pojasnilih francoske ekipe je bila zmedena, ker so bile visoke boje, ki označujejo start, nepravilno poravnane z bojami v ciljni ravnini.

Tako je Brunijeva napredovala do srebrne medalje, bronaste pa se je veselila domačinka Poliana Okimoto, ki je najprej mislila, da je tekmo končala na nehvaležnem četrtem mestu.

Zlata medalja na olimpijskih igrah v Riu je za Van Rouwendaalovo največji dosežek doslej. | Foto: Getty Images Zlata medalja na olimpijskih igrah v Riu je za Van Rouwendaalovo največji dosežek doslej. Foto: Getty Images

Brunijeva je po tekmi za italijanske medije povedala: "Francoska plavalka je potisnila mojo roko pod vodo. Tik pred ciljem me je ovirala in nisem dosegla plošče. Vesela sem odločitve sodnikov."

Zlata medalja na olimpijskih igrah v Riu je za Van Rouwendaalovo največji dosežek doslej, potem ko je bila na lanskem svetovnem prvenstvu v Kazanu druga, osvojila pa je še dve srebrni medalji. V Riu se ji zaradi težav z ramo ni uspelo uvrstiti v finale na 400 metrov prosto, medtem ko na daljinski preizkušnji ni imela težav in je vodila večino tekme.

Blejka je vse do polovice v vodilni skupini

Edina slovenska predstavnica je deset kilometrov preplavala s časom 1:58:59,6 in torej za zmagovalko zaostala za 2:27,5 minute.

Mlada Blejka je vse do polovice plavala v vodilni skupini, v drugem delu pa tempu vodilnih, ki so dvignile ritem, ni mogla povsem slediti, "Zelo sem zadovoljna s končnim izidom. Tekma je bila zelo težka, nekaj je bilo tudi medsebojnih dvobojev in zato je bilo na koncu še težje, ko smo pospeševali. Tudi meni je dosti dobro uspelo razporediti moči, da sem v zadnjem krogu imela dovolj energije," je povedala 20-letna plavalka radovljiškega kluba.

Ne glede na to, da gre za drobno in nižjo tekmovalko, tudi sama ni varčevala z boji v morju pred najslavnejšo brazilsko plažo in prejela opomin. "Mislim, da bi si jih tekmovalke ob meni zaslužile še več," je dejala Gorenjka ter potrdila pričakovano taktiko, da ostane z vodilnimi, dokler se da.

Plavalke so imele odlične razmere. Po visokih valovih in močnem vetru v preteklih dneh se je danes morje pred Copacabano umirilo.

Plavanje, daljinsko plavanje, 10 km, ženske:

ZLATO:  Sharon van Rouwendaal (Niz)
SREBRO: Rachele Bruni (Ita)
BRON:   Poliana Okimoto (Bra)

Ne spreglejte