Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
17. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Rio 2016 Michael Phelps Kris Humphries NBA Kim Kardashian

Sreda, 17. 8. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Kris Humphries

Premagal Michaela Phelpsa, a se nato odločil za drug šport

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Kris Humphries in Michael Phelps | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Še preden je plavalni zvezdnik Michael Phelps dominiral v bazenih na olimpijskih igrah in drugih velikih tekmovanjih, je bil v otroštvu od njega hitrejši rojak in vrstnik Kris Humphries. Ta je pozneje bazene zamenjal za košarkarsko žogo.

Serijski zmagovalec, plavalni zvezdnik Michael Phelps je tudi na olimpijskih igrah v Riu oplemenitil svojo bogato zbirko olimpijskih kolajn. Igre v Braziliji je končal s petimi zlatimi kolajnami in skupno zbirko povečal na 28 olimpijskih kolajn, od tega 23 zlatih.

Phelps je nastopil na petih zaporednih olimpijskih igrah, kar je poleg njega v ZDA zmogla le še legendarna plavalka Dana Torres. Ima kar 23 zlatih olimpijskih medalj. Naslednji na večni lestvici jih ima devet. Neverjeten podatek, ki dokazuje, kako izjemna je kariera pogosto nasmejanega Američana s štrlečimi ušesi.

Največji uspehi Michaela Phelpsa

Olimpijske igre: 28 medalj (23 zlatih, 3 srebrne in 2 bronasti)
Svetovna prvenstva v dolgih bazenih: 33 medalj (26 zlatih, 6 srebrnih in 1 bronasta)
Svetovna prvenstva v kratkih bazenih: 1 medalja (1 zlata)
Vseameriške igre: 21 medalj (16 zlatih in 5 srebrnih)
Skupaj na velikih tekmovanjih: 83 medalj (60 zlatih, 14 srebrnih in 3 bronaste)

Humphries je pri 12 letih nehal trenirati plavanje, nato pa se je posvetil le košarki. | Foto: Guliverimage/Getty Images Humphries je pri 12 letih nehal trenirati plavanje, nato pa se je posvetil le košarki. Foto: Guliverimage/Getty Images

Otrok, ki je bil hitrejši od Michaela Phelpsa

Pri 31 letih je po OI v Londonu še drugič napovedal slovo od bazenov. Še preden je bil zvezdnik in verjetno najboljši plavalec na svetu, je bil Phelpsov velik konkurent njegov rojak Kris Humphries.

Kot desetletni otrok je bil Humphries najhitrejši v ameriških bazenih, za njim pa je velikokrat zaostajal tudi vrstnik Phelps. Humphires je bil v starostni kategoriji do deset let najhitrejši v šestih disciplinah. Ob tem je postavil številne rekorde, od katerih nekateri veljajo še danes, vendar je pri 12 letih pustil plavanje.

Za tak korak se je odločil, ker je bil razpet med dvema športoma: plavanjem in košarko. Prednost je dal košarki, kjer se je prebil do lige NBA, kjer bo vstopil že v 13. sezono.


Epska zgodba o Američanu, ki se mu klanja svet


Kris Humpries v ligi NBA vstopa v svojo 13. sezono. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kris Humpries v ligi NBA vstopa v svojo 13. sezono. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zakaj se je Humphries odločil za plavanje?

Plavanje je bilo pri Humphriesovih družinski šport, Kris pa je v bazenu sledil starejšima sestrama. Podobna zgodba je bila tudi pri sveže upokojenem zvezdniku lige NBA Timu Duncanu, ki se je pozneje, tako kot Humphries, odločil za košarko.

"V otroštvu sem bil tako dober, da sem izgubil motivacijo za plavanje. Prav tako sem odraščal v dobi Michaela Jordana," je o izbiri športa dejal Humphries.

Kje je danes Humphries?

Humphries je svojo košarkarsko pot začel graditi na domači gimnaziji Hopksin v Minnesoti, eno leto pa je preživel tudi na univerzi. Leta 2004 se je pri 19 letih prijavil na nabor lige NBA, kjer ga je Utah Jazz izbral kot 14.

206 centimetrov visoki Humphries, ki igra na položaju krilnega centra, je v 12 sezonah v ligi NBA zamenjal osem moštev. V zadnji sezoni je bil član Atlante Hawks, individualno najboljšo sezono pa je odigral v letih 2011/12, ko je za Brooklyn Nets dosegal več kot 13 točk na tekmo in k temu dodal še 11 skokov.

Michael Phelps je na OI v Riu svojo zbirko kolajn povečal na 28, od tega 23 zlatih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Michael Phelps je na OI v Riu svojo zbirko kolajn povečal na 28, od tega 23 zlatih. Foto: Guliverimage/Getty Images

Phelps: 28, Humphries: 0

Skupni imenovalec Phelpsa in Humphriesa je bilo plavanje, pozneje pa sta se njuni poti ločili. Phelps je ostal v bazenu in postal najuspešnejši posameznik v zgodovini olimpijskih iger, Humphries pa je svojo športno kariero nadaljeval v košarki.

Če ima na eni strani Phelps 28 kolajn z OI, Humphries na njih sploh ni nastopil. V svoji karieri je bil le enkrat član ameriške reprezentance. Leta 2002 je za mlado ameriško reprezentanco nastopal v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, na svetovnem prvenstvu pa ni zaigral.

Poročen s Kim Kardashian

Humphries je bil v javnosti znan tudi zaradi svoje žene. Od leta 2011 pa do 2013 je bil poročen s Kim Kardashian.
Ne spreglejte