Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 8. 2016,
18.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Dario Šarić Rio 2016

Torek, 16. 8. 2016, 18.10

6 let, 7 mesecev

DARIO ŠARIĆ V POGOVORU ZA SIOL.NET

Lačna Hrvaška je nevarna Hrvaška

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Medtem ko Hrvaška v Riu de Janeiru marljivo zbira olimpijska odličja v individualnih športnih panogah, pa v odločilni del tekmovanj prehajajo ekipe. Med njimi tudi košarkarska, v kateri je med vodilnimi možmi Dario Šarić.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Hrvaška košarkarska reprezentanca si je z zmagami nad Španijo, Brazilijo in Litvo kljub porazoma proti Nigeriji in Argentini zanesljivo zagotovila napredovanje v četrtfinale olimpijskega turnirja. Tam jo v četrtek čaka vselej vroč obračun s Srbijo. Da to zaradi pestre zgodovine ne bo običajna tekma, poudarja tudi 22-letni Dario Šarić, ki v Riu dokazuje, da ni zaman že vrsto let označen za enega najbolj nadarjenih evropskih košarkarjev.

Daria Šarića in Hrvate v sredo čaka Srbija. | Foto: Reuters Daria Šarića in Hrvate v sredo čaka Srbija. Foto: Reuters

Nad večletno košarkarsko grenkobo

"Mladi smo in polni energije. Želimo popraviti grenak okus, ki ga Hrvaška v košarki čuti že vrsto let. Za našo generacijo sicer pravijo, da bo svoj vrhunec dočakala čez štiri leta v Tokiu. A zakaj bi čakali? Po izpadu z EuroBasketa 2015 so celo na Hrvaškem mnogi začeli opozarjati na prihodnje olimpijske igre. A pokazala se je priložnost, da nastopimo že v Riu. Dobro smo jo izkoristili. Zdaj se želimo dokazati še na tem turnirju. Košarkarsko lačna Hrvaška je lahko zelo nevarna Hrvaška," pravi 208 centimetrov visoki Dalmatinec, ki se dobro znajde tako na krilnem kot tudi centrskem položaju.

Po Draženovi poti

Veliki up hrvaške košarke prihaja iz Šibenika, njegov oče Predrag Šarić pa je bil nekoč tudi soigralec znamenitega Dražena Petrovića, ki je tragično umrl pred dobrimi 23 leti.  "Slišal sem sto in eno zgodbo o Draženu. On ni le košarkarska legenda. Je športni vzor. Vsem je pokazal, kako je treba trenirati in ob tem ljubiti svoj šport," pravi Dario, vesel, da ga zdaj v reprezentanci vodi brat pokojnega košarkarskega virtuoza Aco Petrović.  "Žal Dražena nisem poznal. A zdi se mi, da je Aco nekoliko drugačen. Pod njegovo taktirko vse poteka zelo sproščeno. Želi, da se imamo igralci lepo. Tudi treningi niso tako zahtevni. Ima pa občutek za vodenje tekem ter neverjeten instinkt. Vedno čuti, kdo je v formi," pravi  drugi najboljši strelec (povprečje 13 točk) in prvi skakalec (7,2) Hrvaške.

Prvič na olimpijskih igrah. Upa, da ne zadnjič. | Foto: Reuters Prvič na olimpijskih igrah. Upa, da ne zadnjič. Foto: Reuters

Srečanje z legendami

Košarkar, za katerega pri naših sosedih upajo, da bo v družbi Bojana Bogdanovića, Maria Hezonje in soigralcev Hrvaško po debelih dveh desetletjih vrnil v krog dobitnikov kolajn na največjih tekmovanjih, je med pripravami na kvalifikacijski olimpijski turnir spoznal še tri slovite reprezentančne predhodnike. Kot svetovalci so namreč Petroviću in igralcem pomagali Toni Kukoč, Dino Rađa in Stojko Vranković. "To so legende. Vsaka njihova beseda ima težo. Vsrkaval sem znanje," pravi donedavni član turškega kluba Anadolu Efes, ki se bo po olimpijskih igrah preselil v ligo NBA in podpisal pogodbo z moštvom Philadelphia 76ers. "Srečen sem. To so sanje vsakega košarkarja. Želim se kosati z najboljšimi," pogleduje proti ZDA.

"Vse bo odvisno od Dragića"

V ligi NBA pa se bo Šarić srečal tudi s slovenskim legionarjem Goranom Dragićem. Lani ga je zaman čakal na EuroBasketu 2015, zaradi česar je, vsaj po njegovem mnenju, Sloveniji spodletel tudi preboj vsaj v dodatne olimpijske kvalifikacije. "Slovenija ima nadarjeno generacijo, katere nesporni vodja je Goran Dragić. Vse bo odvisno od tega, ali se bo udeleževal reprezentančnih akcij. To ne bi bilo dobro le za Slovenijo, temveč za celotno evropsko košarko. Evropa potrebuje močna prvenstva s košarkarji iz lige NBA," je krajši pogovor sklenil hrvaški reprezentant.  

Ne spreglejte