SiolNET. Sportal RIO 2016
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Američani prek magične meje, Slovenci v slogu zadnjih iger

1,35

termometer

Zastor nad olimpijskimi igrami v Riu je padel, zato je čas, da se junaki preštejejo. Največ jih imajo Američani. Slovenija slavi štiri dobitnike medalj, judo pa je tisti šport, ki ima največ žlahtnih odličij.

Naša majhna država je po koncu olimpijskih iger pristala na 45. mestu po osvojenih medaljah, pri čemer se upošteva, kdo je osvojil več zlatih medalj. Tina Trstenjak (zlata medalja/judo), Vasilij Žbogar (srebrna medalja/jadranje), Peter Kauzer (srebrna medalja/kajak) in Ana Velenšek (bronasta medalja/judo) so ime Slovenije borbeno ponesli v svet.

Če gledamo le zlate medalje, smo jih v preteklosti več dosegli le v Sydneyju leta 2000 (strelec Rajmond Debevec in veslaški dvojec Iztok Čop – Luka Špik), preostale tri pa dobili v Pekingu (Primož Kozmus – met kladiva), Londonu (Urška Žolnir – judo) in zdaj v Riu (Tina Trstenjak – judo).

Prav judo je šport, ki pod vodstvom trenerja Marjana Fabjana prinaša največ zadovoljstva, saj so si Slovenke na tatamiju priborile največ žlahtnih odličij in tudi medalj. Skupaj jih je ta šport prinesel pet. Z enakim izkupičkom po številu medalj se lahko pohvalijo veslači, vendar je med petimi medaljami ena zlata manj.

V Riu medalj v novih športih nismo dočakali, saj smo se jih veselili v judo, kajaku in jadranju.

 

Slovenija po številu prebivalcev sedma

Spektakel v Riu je bil statistično gledano tretji najuspešnejši v zgodovini Slovenije, saj zlato na uradnih lestvicah šteje več kot količina medalj. V Sydneyju smo se veselili dveh, obe pa sta bili zlati. Največ odličij so slovenski športniki in športnice prinesli iz Pekinga, kjer so osvojili pet medalj (zlata, dve srebrni in dve bronasti).

Po kriteriju števila osvojenih medalj glede na število prebivalcev je Sloveniji v prvem tednu Ria zelo dobro kazalo, saj je bila vodilna, po nedeljski sklepni slovesnosti pa je pristala na sedmem mestu. V Atenah 2004 in Pekingu 2008 smo bili na primer peti.

Število osvojenih medalj v Riu

    Zlate Srebrne Bronaste Skupaj
1. ZDA 46 37 38 121
2. Velika Britanija 27 23 17 67
3. Kitajska 26 18 26 70
4. Rusija 19 18 19 56
5. Nemčija 17 10 15 42
45. Slovenija 1 2 1 4

Nedotakljivi Michael Phelps, Američani prek številke 1.000

Michael Phelps ima že 28 medalj z olimpijskih iger, v Riu si jih je priplaval šest. Michael Phelps ima že 28 medalj z olimpijskih iger, v Riu si jih je priplaval šest. Foto: Getty Images So pa drugič zapored veliki zmagovalci postali Američani, ki se lahko pohvalijo s 121 medaljami, od tega so osvojili 46 zlatih. V njihovo bero so jih največ prispevali trije superjunaki: plavalca Michael Phelps (pet zlatih in srebrna) in Katie Ledecky (štiri zlate in srebrna) ter izvrstna predstavnica v ritmični gimnastiki Simone Biles (štiri zlate in bronasta).

Plavalni zvezdnik je prav tako daleč pred vsemi športniki v vsej zgodovini po številu osvojenih medaljah. Pohvali se lahko s kar 23 zlatimi odličji na olimpijskih igrah, ki jim je dodal še tri srebrne in dve bronasti.

Z novimi 46 zlatimi medaljami so Američani na skupni lestvici prestopili magično mejo 1.000 zlatih medalj, saj so jih na vseh poletnih igrah osvojili že 1.022. Naslednja v vrsti je nekdanja Sovjetska zveza s 395 zlatimi medaljami, Velika Britanija pa se lahko pohvali z 236 zlatimi odličji.

A skupna malha Američanov v Riu še zdaleč ni rekorden dosežek v zgodovini olimpijskih iger. Leta 2004 v St. Louisu so ameriški športniki osvojili kar 239 medalj, od tega 78 zlatih. Gre za dosežek, ki je v moderni dobi ob bistveno večjem številu športnikov težko ponovljiv. Sovjetska zveza je na domačih tleh v Moskvi leta 1980 osvojila 195 medalj (80 zlatih), največ zlatih pa so si na enih igrah spet prilastili Američani. V domačem Los Angelesu leta 1984 so zmagali v 83 športih.

Kitajci največje razočaranje

Kitajci so pričakovali več medalj. Kitajci so pričakovali več medalj. Največje razočaranje pa so Kitajci, ki so v Pekingu pred osmimi leti blesteli, v Londonu so bili drugi, letos pa tretji po številu zlatih medalj (26). Tik pod vrhom so pristali predstavniki Velike Britanije (27 zlatih medalj). "Nismo izpolnili ciljev, ki smo si jih zadali. V zadnjih letih so nekatere države dale igram večji pomen, zaradi česar se je dvignila tekmovalna raven in tekmovanja so postala kruta. Potrebujemo novo miselnost, da bomo razumeli ter znali izboljšati svoje nastope in sposobnosti. Potrebujemo več izkušenj in znanja," pravijo na Kitajskem.

Naslednje prizorišče, na katerem se bodo podeljevale olimpijske medalje, bo Pjongčang (Južna Koreja 2018), na poletne OI pa bomo morali počakati štiri leta, ko bo vsa pozornost namenjena Tokiu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin