SiolNET. Sportal Rekreacija
Vsebino omogoča Krka

Foto: Peter Kastelic
Video: Dean Gostimirovič

  • Messenger
  • Messenger
Boštjanov nastop na maratonu spet ogrožajo poškodbe

Zaradi težav z obnovljeno poškodbo maratonski nastop spet visi v zraku

Boštjan Boh
Foto: Peter Kastelic
Vsebino omogoča Krka

Foto: Peter Kastelic
Video: Dean Gostimirovič

Maratonska preizkušnja v slovenski prestolnici je vse bliže, Boštjan pa se ponovno bori s poškodbo, ki ga je ustavila že pred dvema letoma. Je optimist in upa, da bo iz tega boja tokrat odšel kot zmagovalec.

Boštjan Boh se je letos uspešno udeležil treh od štirih tekaških izzivov, ki si jih je zadal pred sezono. Skupaj s sotekačema je brez težav opravil s Tekom trojk, polmaraton v Radencih mu ni delal večjih preglavic, znova je pa užival tudi na blejski Nočni 10ki.

Čaka ga le še finalni izziv, tek na 42 kilometrov na ljubljanskem maratonu, a je njegov nastop pod manjšim vprašajem. Obnovil je namreč poškodbo, ki mu je pred dvema letoma prekrižala načrte.

[video: 60297 / Boštjan Boh in priprave na LJ maraton]

Boštjan Boh in priprave na LJ maraton

Najprej zvin gležnja, zdaj še vneto narastišče mišice

Maratonska preizkušnja zahteva dobro pripravo, zato poleti ni počival. Žal pa se je eden od avgustovskih dolgih tekov končal s padcem in zvitim gležnjem. Boštjan tik pred domom ni bil pozoren na cestni robnik, zaradi česar je bil še posebej jezen.

"Po nesrečnem padcu sem bil en mesec brez teka, trening pa sem nadomeščal s plavanjem. Potem je zadeva spet stekla in sem se hitro vrnil v formo, v zadnjem času pa se bojim, da se mi ponavlja vnetje izpred dveh let, a verjamem, da mi bo uspelo," z optimizmom zre proti tekaškemu spektaklu leta, čeprav se zaveda, da pripravljenost ne bo optimalna. Bolečino po treningih redno lajša tudi s protibolečinskimi in protivnetnimi izdelki, s katerimi maže boleče mesto.

"Potrebno bo sproščanje mišic in redno hlajenje problematičnega predela"

Urban Komac bo imel z Boštjanom do nastopa še veliko dela. Urban Komac bo imel z Boštjanom do nastopa še veliko dela. V zadnjem obdobju zaradi težav spet bolj redno obiskuje maserja Urbana Komca, ki njegovo poškodbo dobro pozna, saj se je z njo ukvarjal že pred dvema letoma. Boštjanu je dal natančna navodila, kako naj ravna do nastopa.

"Določeno količino treninga tvoje telo prenese, več pa ne, zato se je ponovno vnela ena izmed burz v kolenskem sklepu, ki je posledica prekomernega draženja tetive, ki poteka čez to burzo. Tvoja desna noga je v primerjavi z levo za kakšnih deset stopinj slabše gibljiva," je njegovo težavo malo natančneje opisal priznani maser, ki sodeluje s številnimi vrhunskimi in rekreativnimi športniki. Med njimi so smučarji skakalci, skrbi tudi za letošnjega srebrnega olimpijca, kajakaša na divjih vodah Petra Kauzerja, in triatlonko Matejo Šimic, ki je letos prav tako nastopila na olimpijskih igrah v Riu.

"Potrebno bo sproščanje zadnjih stegenskih in mečnih mišic, kar sam lahko počneš s pomočjo valjčka, predel, ki ti povzroča največ težav, pa je treba, če se le da, hladiti večkrat dnevno. V poštev pride tudi fizioterapija," je Urban svetoval Boštjanu in mu vlil nekaj dodatnega optimizma, saj mu nastopa ni odsvetoval, predlagal pa mu je, da treninge do nastopa nekoliko prilagodi.

"Ne glej na rezultat, tvoj cilj je, da ga pretečeš"

Boštjan v pogovoru s tekaškim trenerjem. Boštjan v pogovoru s tekaškim trenerjem. Foto: Dean Gostimirovič Predvsem previdnost mu je svetoval tudi tekaški trener rekreativnih skupin Peter Kastelic, ki se je strinjal, da bo treba zadnji del priprav nekoliko prilagajati poškodbi. "Kar nekaj daljših treningov si opravil, škoda bi bilo, da bi šli zaradi poškodbe spet v nič. Ne obremenjuj se z rezultatom, saj je tvoj cilj, da maraton uspešno pretečeš. Časa ni več veliko, tako da prav veliko več ne boš mogel pridobiti, lahko pa veliko izgubiš. Na treningu poslušaj telo in v primeru bolečine raje pravočasno odnehaj in ponovno obišči maserja. Želim ti, da ti tokrat uspe," mu je dejal izkušen tekač Peter in mu svetoval, naj z masažo, valjčkanjem in mazanjem bolečega predela čim več pozornosti posveča nogi.

Bolečino po teku lahko lajša tudi s protibolečinskimi in protivnetnimi izdelki, s katerimi namaže boleče mesto.

Pomembna je tudi prehrana

Emanuel Grgić je med drugim tudi strokovnjak za prehrano. Emanuel Grgić je med drugim tudi strokovnjak za prehrano. Foto: Peter Kastelic Boštjan je nekaj več pozornosti posvetil tudi prehranskim navadam, za nasvet, kako naj se prehranjuje v zadnjih dneh pred tekmo, pa je povprašal Emanuela Grgića, strokovnjaka za prehrano in osebnega trenerja pri OHRANITELO.

"Upoštevati je treba individualnost posameznika in njegovo občutljivost na določeno hrano. Vedno predlagam, da tekač najprej poskusi z določnim obrokom nekaj tednov prej, da ugotovi, ali mu to sploh odgovarja. Med nastopom se lahko namreč pojavijo prebavne motnje," mu odsvetuje eksperimentiranje v zadnjem obdobju.

Emanuel je Boštjanu predstavil tudi konkretne obroke, ki jih lahko zaužije dan pred tekmo in za zajtrk na dan tekme. Ta naj bo vsaj tri ure pred štartom, izpostavil pa je tudi pomembnost obrokov po nastopu: "Po vadbi je cilj zapolniti mišični glikogen in začeti regeneracijo telesa. Priporoča se mešanica ogljikohidratnega in beljakovinskega obroka. Preprost primer je lahko puranji zrezek z rižem in zelenjavo."

Trije primeri primernih obrokov pred nastopom:
- skleda ovsene kaše, mleko, banana, 250 ml pomarančnega soka
- štiri rezine belega kruha z marmelado ali medom in sadni sok
- skleda riža in malo pečenih puranjih prsi, gobe, rdeča pesa, čebula, sadni sok

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin