Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
11.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija starejši gibanje

Petek, 30. 3. 2012, 11.14

7 let, 12 mesecev

Zakaj so starejši neaktivni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kakšni so vzroki za visok odstotek neaktivnih Slovencev nad 65. letom starosti, smo se pozanimali pri dr. Renati Slabe Erker in izr. prof. dr. Simoni Kustec Lipicer.

Čeprav je delež starejših nad 65 let v Sloveniji, ki so redno telesno aktivni, primerljiv z evropskim povprečjem, je bolj zaskrbljujoč odstotek telesno neaktivnih Slovencev te starostne skupine. Ta znaša kar 40 % in je višji od evropskega povprečja.

Splošno znano je, da se s starostjo verjetnost redne rekreacije zmanjšuje, kar ni značilno le za Slovenijo, pač pa celoten svet. Za tako visok delež telesno neaktivnih Slovencev nad 65. letom, še posebej visoka je neaktivnost v organiziranih vadbah (93 %), po mnenju dr. Renate Slabe Erker obstajajo vsaj trije razlogi. Prvi je vsekakor ekonomski, saj je organizirana vadba plačljiva. Vendar to ne bi smel biti glavni razlog za nizek odstotek vključevanja te starostne skupine v organizirane vadbe. Upokojenci so namreč vsako leto dobivali dodatek za rekreacijo, ki predstavlja veliko neposredno spodbudo, katere ostale starostne skupine niso deležne.

Nič kaj rožnato stanje glede neaktivnosti slovenske populacije, starejše od 65 let, je po mnenju Kustec Lipicerjeve »odraz kulture, tradicije, obstoječih življenjskih navad in sloga omenjene skupine državljanov. Slabe Erkerjeva opozarja tudi na to, »da je bila športna politika v tranzicijskih državah tradicionalno usmerjena predvsem v spodbujanje športa mladih in tekmovalnih dosežkov, ker naj bi ti pomembno vplivali na nacionalno samopodobo«. Zato je bilo razumevanje športa kot telesne dejavnosti in kot sestavnega dela kakovostnega življenja pogosto zapostavljeno.

Razlog za tako visok odstotek neaktivnih državljanov bi lahko iskali tudi v pomanjkanju državnih spodbud k telesni aktivnosti te starostne generacije, saj kot pravi Kustec Lipicerjeva »država v Zakonu o športu in Nacionalnemu programu za šport RS nikjer eksplicitno ne izpostavlja spodbud za omenjeno generacijo.«

Država je sicer vsako leto upokojencem namenila dodatek za rekreacijo, a to se utegne s sprejetjem varčevalnih ukrepov spremeniti. V vladi namreč razmišljajo o odpravi dodatka za rekreacijo upokojencem, kar bi utegnilo že tako visok odstotek neaktivnih Slovencev, starejših od 65 let, še dodatno zvišati.

Ne spreglejte