Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
24. 10. 2016,
20.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

maraton rekreacija Ljubljanski maraton Sportalov zakaj Sportalov zakaj, Sportalov zato tek

Ponedeljek, 24. 10. 2016, 20.32

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj Slovenijo preveva tekaška evforija?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Ljubljanski maraton | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Greš na maraton?" je eno najpogostejših vprašanj med tekaškimi rekreativci. Tek v zadnjih letih doživlja renesanso. Zakaj?

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na www.siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji.

Pred desetletji so zagnanim rekreativcem očitali, zakaj namesto tega raje delajo na polju. Danes je stanje duha popolnoma drugačno. Tek je v določeni meri postal statusni simbol. Število tekaških prireditev, njihovih udeležencev in tekaških skupin je v porastu. Nastajajo knjige o teku, rekreacija je pomembna tema v medijih, znani Slovenci se z veseljem pokažejo med tekaško dejavnostjo. Zakaj Slovenija doživlja tekaško evforijo?

Marko Mrak veliko pozornosti posveča tehniki teka. | Foto: Vid Ponikvar Marko Mrak veliko pozornosti posveča tehniki teka. Foto: Vid Ponikvar Ne potrebuješ soigralcev

"Tek je najbolj naravno gibanje, nam najbližji šport. Za rekreacijo s tekom lahko porabiš manj časa kot za katero drugo, na primer kolesarjenje ali fitnes. In ne potrebuješ soigralcev.

Teče lahko praktično vsak, ki je zdrav. Če je že dlje časa rekreativni tekač, lahko teče do pozne starosti. Tekačev je vsako leto več, obenem pa je vse več tudi takšnih, ki tečejo slabo. Gre za približno 80 do 85 odstotkov tekačev," pravi tekaški trener in strokovnjak za telesno pripravo Marko Mrak.

Z oznako "slabo" ne meri na časovno komponento teka, ampak na tehniko, ki ji pri svojih treningih posveča največ pozornosti.

Neustrezno je, če pride peta pred težišče telesa, kar pomeni, da če pri tekaških korakih "pristajamo" na petah, tek ni ekonomičen, saj ni zadostnega izkoristka elastične moči.

Sile, ki delujejo na sklepe, so visoke od 3,2- do štirikratnika telesne teže na posamezno nogo.

Kako pogosto je tek na vašem rekreativnem jedilniku?

  • Šport obožujem. A le po televiziji.
    13,59 %
    14 glasov
  • Tečem enkrat ali dvakrat tedensko, a ne na tekmovanjih za rekreativce.
    8,74 %
    9 glasov
  • Tečem vsaj trikrat tedensko, a zase.
    33,01 %
    34 glasov
  • Enkrat ali dvakrat letno grem na tekaško prireditev.
    18,45 %
    19 glasov
  • Obožujem množično energijo tekaških prireditev. Na leto obiščam vsaj tri.
    6,80 %
    7 glasov
  • Tečem vsak dan, ne glede na letni čas.
    18,45 %
    19 glasov
  • Zamudim redkokateri maraton.
    0,97 %
    1 glasov
Oddanih 103 glasov

Tehniko lahko izboljša vsak

"Tehniko, da bo lepša in bolj ekonomična, lahko popravi vsak, tudi izkušeni tekači," je prepričan Mrak. Verjetno pa smo tu spet na polju cone udobja, iz katere je včasih težko izstopiti.

Kot poudarja trener za telesno pripravo pri dvakratnih evropskih rokometnih prvakinjah, ekipi Budućnosti iz Podgorice, so tekači vse bolj ozaveščeni in od trenerja pričakujejo več znanja. Vse bolj pa se rekreativci ozirajo tudi na opremo – obleko, copate, merilec utripa, energetske gele.

 "Veliko več vedo o treningih in predvidevam, da se bo koncept teka poudarek dal tehniki in individualnim programom treninga," meni Mrak.

Z nekaj domišljije in volje lahko "tečete" tudi z malčkom. | Foto: Sportida Z nekaj domišljije in volje lahko "tečete" tudi z malčkom. Foto: Sportida Trenerji in kvazitrenerji

"Nekaterim tek pomeni sprostitev, drugim je bil breme v šoli in so ga vzljubili naknadno. Trenerjev in kvazitrenerjev je veliko več kot v preteklosti.

Zato so pri trenerjih potrebne reference. Morajo imeti izkušnje tekača ali biti profesorji športne vzgoje ali trenerji za telesno pripravo," o rekreativnem porastu razmišlja Blaž Strožer, nekdanji atlet, ki je že več kot šest let v trenerskih vodah.

Da je tek delno tudi modna muha, po Strožerjevem mnenju dokazuje tudi dejstvo, da podrobnosti o tehniki zanimajo bolj malo udeležencev v vadbenih skupinah.

 Morda vas v povezavi z ljubljanskim maratonom zanima tudi:

Rekreativci se na treningih in tekmovanjih vse bolj poslužujejo tehnike. | Foto: Thinkstock Rekreativci se na treningih in tekmovanjih vse bolj poslužujejo tehnike. Foto: Thinkstock

Premik v kulturni zavesti

Ugledni športni psiholog Aleš Vičič porast tekaškega dogajanja v zadnjih 15 letih členi na več razlogov.

"Eden je gotovo ta, da smo v Sloveniji naredili premik v kulturni zavesti glede zdravega življenja, gibanja, prehrane. Seveda še vedno obstaja skupina ljudi, ki je slabo hranjena in se premalo giba.

Zaznavam večjo motivacijo za gibanje pri srednji in starejši generaciji, torej pri ljudeh od 30 let navzgor. Pri mlajših je te želje manj," pravi strokovnjak z več kot 15-letno prakso in (so)delovanjem pri več kot 30 športih.

Njegove stranke so predvsem vrhunski športniki, svoj strokovni pogled, ki sicer ni znanstveno preverjen, pa ima seveda tudi na rekreativno področje: "Začela se je valiti snežna kepa. Večja množičnost je začela zanimati industrijo. Namnožile so se tekaške skupine. Tek je postal modna zadeva. Nekateri pretečejo 21 ali 42 kilometrov samo zaradi tega, ker je to pač treba narediti enkrat v življenju. Takšni rekreativci pa velikokrat ne vztrajajo v rednem ukvarjanju z rekreacijo kot načinom življenja."

Pretirano stremljenje k rezultatom presega sfere rekreacije. | Foto: Grega Valančič / Sportida Pretirano stremljenje k rezultatom presega sfere rekreacije. Foto: Grega Valančič / Sportida Motivi iz frustracij

Eden od motivov za tek je brez dvoma druženje, k čemur množični skupinski dogodki z na primer nekaj tisoč udeleženci dajo dodatno razsežnost.

Vičič pa je opozoril še na kategorijo tekačev, ki motive nezavedno črpajo iz frustracij. Ker jim ni uspelo na katerem drugem področju, se želijo dokazati v rekreaciji.

Ta je polje, kjer naj bi imeli prednost zdrav način življenja, zabava in uživanje, ne pa včasih tudi pretirano stremljenje k rezultatom.

"Vse več imamo ultramaratoncev in tako imenovanih profesionalnih rekreativcev, ki v svojo dejavnost prispevajo visoke energijske, časovne in finančne vložke. Nočem soditi posameznikov, a se sprašujem, ali je to usmeritev, ki človeka resnično izpolnjuje, zadovoljuje," je sklenil Vičič.

Pod črto

Vzrokov, da Slovenija tako množično teče, je seveda več. Druženje, sprostitev, zavedanje o zdravem načinu življenja, tekaška kultura, ki motivira druge. Nekateri tečejo preprosto zato, da bi šli v korak z družbo. Zanemariti pa ne gre niti časovnih in ekonomskih razlogov. Za tek ni treba na primer na smučišče. Oprema zanj, če nimamo v mislih ravno vrhunske, pa ne stane veliko.

Ne spreglejte