Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 11. 2014,
10.40

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smučarska sezona priprave vaje rekreacija

Torek, 18. 11. 2014, 10.40

1 leto, 5 mesecev

Zakaj je pomembno, da se ustrezno pripravimo na smučarsko sezono (pet korakov)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Morda se vam bo zdelo prezgodaj, a vam zagotavljamo, da ni. Na zimsko sezono se velja začeti pripravljati že zdaj. Osebna trenerka Jasna Zagrajšek o pomenu kondicijske priprave na smučarsko sezono.

1. Zakaj je pomembno, da se pripravimo na smučarsko sezono? Dobra kondicijska priprava je za začetek smučarske sezone izrednega pomena, saj bomo le tako ustrezno pripravljeni na zimske radosti. "Prihranili si boste marsikatero nevšečnost, povezano z utrujenostjo, bolečinami v mišicah in sklepih ali drugimi morebitnimi poškodbami," opozarja osebna trenerka Jasna Zagrajšek, ki je za bralce Sportala pripravila serijo vaj, ki nam bodo pomagale do zadovoljive forme.

2. Kdaj je največja možnost poškodbe in kakšen je pomen kondicijske priprave? Statistični podatki kažejo, da so poškodbe na smučišču najpogostejše drugi dan počitnic, natančneje v popoldanskem času. "Pri slabo natreniranem rekreativnem smučarju ravno v tem času nastopi utrujenost, s tem pa obstaja večja verjetnost, da se bo poškodoval, saj učinka dvodnevnega 'treniranja' takrat še ni čutiti. To tudi nakazuje, kako pomembna je kondicijska priprava na napore, ki nas čakajo med smuko," pravi Zagrajškova.

3. Kdaj začeti priprave na smučarsko sezono? Pomembno je, da se začnemo pripravljati že mesec ali dva pred začetkom smučarske sezone in ne le nekaj dni pred prvim skokom na smuči.

5. Kako naj bo sestavljen trening? Kondicija, kondicija in še enkrat kondicija. Pridobite jo z aerobnimi dejavnostmi, omogočila pa vam bo, da boste lahko dlje časa preživeli na smučišču, da boste smučali tehnično pravilno in z užitkom.

Tistim, ki se s športom ukvarjate vse leto, Zagrajškova svetuje intervalno vadbo, med aktivnostmi pa najtopleje priporoča kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, tek, rolanje in pohodništvo.

Trening, ki se mu posvečate pred začetkom zimske sezone, naj bo usmerjen v krepitev mišic, zlasti mišic nog. V ospredju naj bo funkcionalnost vaj, ki jih boste izvajali. Skoraj nobena zimska aktivnost se namreč ne izvaja sede, gibanje pa poteka skozi več sklopov. Zimske aktivnosti se izvajajo v okoliščinah, kjer stabilnost in ravnotežje ovirajo zunanji dejavniki, zato je ohranjanje ravnotežja na smučeh izrednega pomena. Prav tako je pomembno, da ste agilni, eksplozivni in gibljivi.

Zaradi sil, ki pri smučanju in deskanju delujejo na kolenski sklep, je za stabilizacijo tega pomembno, da imate močne sprednje stegenske mišice (quadriceps).

Dobro trenirane mišice zadnje stegenske lože (hamstrings) ter zadnjične mišice (gluteus), ki delujejo kot protiutež sprednjim stegenskim mišicam, prispevajo k boljši medmišični koordinaciji, preventivi pred poškodbami ter boljši eksplozivnosti pri vijuganju po strmini (tudi pri velikih hitrostih) ter amortizaciji grbin. Pomembne so tudi pri teku na smučeh.

Mišice odmikalke in primikalke (adduktorji in abduktorji) prispevajo svoj delež pri stabilizaciji kolenskega sklepa ter zagotavljajo učinkovit odriv pri teku na smučeh in smučanju.

Ne spreglejte