Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rekreacija maraton 2016 maraton Mali kraški maraton tek

Petek, 25. 3. 2016, 15.37

6 let, 6 mesecev

Velikonočni Mali kraški maraton 44 minut prej kot običajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

V nedeljo bo v Sežani štart že 16. Malega kraškega maratona, ki se bo zaradi manjšega zapleta z Italijani začel 44 minut prej kot običajno. Ne pozabite prestaviti ure.

V nedeljo bo v Sežani potekal že 16. mali kraški maraton, prva večja tekaška prireditev leta. Organizatorji so na polmaratonski razdalji in rekreativnem teku (9,4 km) zbrali že več kot 2000 prijav, a vseeno nekoliko manj kot lani, saj prireditev poteka na velikonočno nedeljo, ki jo marsikdo preživi ob dobrotah v družinskem krogu. Za vse zamudnike je letos možna prijava tudi na dan maratona. Prijavite se lahko v Sežani v športni dvorani. Skupaj z otroškimi teki pa se bo število udeležencev spet vrtelo okoli številke 3000.



V Sežani tudi Borut Pahor

V nedeljo se bo na 21 kilometrov preizkusil tudi predsednik Borut Pahor, sicer zagreti tekač, ki je pogost gost na podobnih prireditvah.


Štart teka letos nekoliko prej

Vsi teki se začnejo in končajo v Športnem parku Sežana. Trasa polmaratona bo potekala po ulicah Sežane in nato po asfaltni cesti do Lipice, kjer proga prestopi državno mejo. Iz Bazovice poteka proti Padričam, Trebčam in preko Orleka nazaj proti Sežani. Proga je skoraj v celoti asfaltirana. Proga rekreativnega teka na 9,4 kilometra poteka od Sežane, skozi Živi muzej Krasa (urejen makadam) in nazaj do Sežane.

Organizatorji so bili letos prisiljeni štart teka prestaviti za 44 minut, prav tako pa tudi vse spremljevalne aktivnosti. Štart teka na 10 km in polmaratona bo tako ob 10.16. Spremembo so zahtevali na italijanski strani, kjer so zaradi velike noči izpostavili pričakovanje povečanega prometa v vaseh, ki jih obišče karavana tekačev.



Kakšno bo vreme?

V nedeljo bo delno jasno, v času teka bo tekače grelo tudi sonce. Temperatura v času štarta bo okoli 10 stopinj Celzija, v cilju pa lahko pričakujete še kakšno stopinjo več. Tudi veter naj bi bil šibak, tako da bodo pogoji za tekače zelo dobri.


Kako je bilo lani?



Organizatorji svetujejo:

Na prireditev pridite vsaj uro in pol prej - tako da boste lahko v miru dvignili štartno številko in se ogreli.
Pravilno namestite čip in številko - namestite ga na copat ali okoli gležnja. Štartno številko vedno namestite na prsi. Tako vas bo ob prihodu v cilj zabeležila tudi kamera.
Na start se odpravite vsaj 15 minut prej - tako se boste izognili nervozi tik pred startom.
Ne pozabite na tekočino - tudi če je zunaj mraz poskrbite, da boste zaužili dovolj tekočine pred in med tekom in se tako izognili dehidraciji.

Podrobna navodila udeleženci Malega kraškega maratona najdete tukaj.



Program:

8.30 - 10.10, prevzem štartnih številk
8.30 - 15.00, Tržnica kraških dobrot
8.30 – 15.00, Športni sejem
9.00, prevzem štartnih številk za otroške teke
9.20, ogrevanje otroški teki
9.30, poSKOKčev tek za predšolske otroke
9.40, poSKOKčev tek za šolske otroke – prva triada
9.45, AS-ov Mini maratonček 4. do 6. razreda
9.50 -10.00, vodeno ogrevanje
10.00, pohod Živi muzej Krasa
10.16, štart 10 km in 21 km
10.20, AS-ov Mladi kraški maraton 7. do 9. razreda
10.35, mednarodna tekma v hitri hoji
10.50 - 12.40, podelitev nagrad najboljšim



Tržnica kraških dobrot in športni sejem

Tudi letos bo od 9.00 do 16.00 na prireditvenem prostoru organizirana tržnica kraških dobrot, kjer vam bo pester izbor ponudnikov omogočil nakup številnih kraških izdelkov, ki jih žal ne srečamo ravno pogosto na policah živilskih trgovin. Mogoče bo kupiti in degustirati vino, domači kozji in kravji sir. Čebelar bo ponujal izdelke iz medu, na voljo bodo domača žganja, in zdravilni darovi narave, ki bodo kot nalašč, da si napolnimo domačo lekarno za prihajajoče tedne.

Tržnica kraških dobrot pa vsekakor ne more potekati brez odličnih domačih kraških suhih mesnin in marmelad. Še prav posebna redkost pa je možnost nakupa tipičnih košulj (košev z majhno odprtino, s pokrovom ali brez, za nabiranje in skladiščenje lešnikov, orehov, kostanjev …) in kamnoseških izdelkov.

Glavni pokrovitelji se bodo predstavili in omogočili tudi ugoden nakup tekaške športne opreme na prodajnem mestu v športni dvorani.


 | Foto: Mali kraški maraton Foto: Mali kraški maraton



Velikonočni vikend na Krasu:

Poleg teka bodo organizatorji na velikonočni vikend pripravili še nekaj kulturnih prireditev. Neformalen praznični dan posvečen materam bo z druženjem obogaten v Kostanjevici na Krasu.

Sobota bo bogato zasedena s konvencijo športnih skupinskih vadb in pripravo na Mali kraški maraton. Nedelja je rezervirana za tekšako preizkušnjo na 21 ali slabih 10 kilometrov. Mlajši in najmlajši pa se bodo družili na krajših tekih. Mali kraški maraton, posvečen velikonočnemu vikendu, se bo nadaljeval v Lipici, kjer bo premiera predstave Lipiške klasične šole jahanja, za sam zaključek druženja, pa bo v ponedeljek potekal še Velikonočni pohod po Pliskini poti na Krasu.


 

Ne spreglejte