Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
8.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sandi Murovec

Natisni članek

Sreda, 11. 12. 2013, 8.18

8 let, 3 mesece

Strokovnjak odgovarja: Od smučanja brez palic, navduševanja otrok za smuko do prave dolžine smuči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V preteklih dneh smo zbirali vaša smučarsko obarvana vprašanja, zdaj je čas za prvi paket odgovorov. Svetuje izkušeni demonstrator smučanja Sandi Murovec.

1. Imam vprašanje glede nakupa smuči za 12-letno hčerko, ki je visoka 153 centimetrov. V trgovinah svetujejo, naj ji kupimo smuči, ki segajo do brade. To v njenem primeru pomeni dolžino 130 centimetrov. Ali se strinjate s tem? Hči je zelo dobra smučarka, razen v hudi strmini vse zavoje odpelje zelo natančno in po robnikih. Razmišljal sem o smučeh Fisher RC4 Superior, radij pri 130 centimetrih je 11 metrov. Ali menite, da bo ta dolžina primerna zanjo? Vnaprej hvala za odgovor. Lep pozdrav, Aleš Šturm Kot vedno poudarjam – pomembno je predvsem, kako zna smučati in kolikšna je njena telesna teža. Pri odraslih je ob tem pomembno tudi pričakovanje oziroma uporaba smuči glede na dolžino zavojev in hitrost. Pri mlajših smučarjih smo v tem parametru nekoliko omejeni, saj v vsakem primeru govorimo o kratkih smučeh in radiju do 13 metrov. Vaša hčerka povsem brez skrbi poseže po dolžini 140 centimetrov, a ne več kot 150 centimetrov. Te smuči bodo bolj stabilne, radius smuči pa bo še vedno okrog 11–12 metrov. 2. Naj smučam s palicami ali brez? Otroke učijo smučati brez, nas so učili s palicami. Kaj je bolje in kdaj je bolje brez in kdaj z? Hvala! Maja iz Domžal Vsekakor svetujem uporabo palic. Te predstavljajo nekakšna tipala, ki nam omogočajo vzpostavljati ravnotežni položaj med izpeljevanjem zavojev, zagotavljajo dodatno oporo, večjo stabilnost in dajejo ritem, še posebej v primeru nizanja krajših zavojev, vožnje po celem snegu, slabšem terenu in grbinah.

3. Zanima me, kakšna je prava dolžina smuči za otroka začetnika (star je štiri leta) in za otroka, ki iz pluga že prehaja v paralelne zavoje. Hvala za odgovor. Andrej Rožič Odvisno od otrokove telesne konstitucije. Če je drobne postave, potem nekje okrog 90 centimetrov, če je močnejše ali bolj razvite postave pa okrog 100 centimetrov. 4. Potrebovala bi nasvet za nakup smuči. Smučala sem pred več kot desetimi leti, pa še to le en teden, tako da je moje znanje enako nič. V kratkem se odpravljam na enotedensko smučanje in kupujem smučarsko opremo, vendar se mi niti ne sanja, kaj približno naj gledam in na kaj naj bom pozorna. Visoka sem 165 centimetrov, tehtam pa okrog 50 kilogramov. Za vaš odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Manuela Stanojevič Izberite smuči iz manj zahtevnega razreda Lady, ki so že same po sebi prilagojene začetniškim kriterijem oziroma potrebam. Glede na vaše osnovne mere predlagam dolžino 150 centimetrov, ko pa boste osvojili zadosti znanja, boste lahko posegli tudi po malo daljših, a ne več kot 160 centimetrov.

5. Sama ne maram smučati, zavedam pa se, da zgledi vlečejo. Kako otroku postaviti vzgled za učenje smučanja? Danila iz Laškega Otroku mora smučanje predstavljati igro in zabavo. Najbolje se bo znašel med svojimi vrstniki, zato ga vpišite v katerega od začetnih tečajev smučanja za otroke, ki jih organizirajo mnoga športna društva. Najboljši vzgled in navdih so kar otroci sami. Tekmovalnost je v človeški naravi in tudi otroci pri tem niso izjema. 6. Kakšne smuči so primerne za tiste, ki radi vijugajo na kratko (slalom), za tiste, ki raje vijugajo bolj na dolgo (veleslalom), in tiste, ki se navdušujejo nad hitrostjo in raje vozijo bolj superveleslalom in kratke smuke? Vprašanje spletnega komentatorja Za smučarje, ki uživajo v krajših zavojih, so primernejše smuči s tako imenovanim slalomskim konceptom in ponavadi stranskim lokom okrog 13 metrov. Takšne smuči so izjemno okretne in igrive, a hkrati ne dopuščajo višjih hitrosti in izpeljevanja dolgih zavojev, pri katerih postanejo nemirne in težje obvladljive. Zaradi svoje kratkosti od smučarja zahtevajo stalno sredinsko uravnoteženje. Obratno velja za daljše smuči. Stranski lok 16 metrov in več dopušča hitrejše smučanje, boljši naslon in stabilnost, so pa smuči bistveno manj igrive pri izpeljevanju krajših zavojev. Seveda pomemben podatek ob tem predstavljata sestava smuči in trdota, še zlasti v soodvisnosti z zahtevnostjo terena in podlago.

Ne spreglejte