Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Thinkstock in Artros

Natisni članek

Artros smučanje poškodba advertorial zimska rekreacija

Sreda, 22. 2. 2017, 8.00

2 meseca, 1 teden

Smučanje: Počilo je v kolenu! Kaj pa zdaj?

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Thinkstock in Artros

Če vam pri padcu na smučišču poči v kolenu, ste si zelo verjetno poškodovali križne vezi, sploh če vam v prvih 24 urah koleno še oteče in se bolečina poveča. Poškodba križnih vezi je ena od najpogostejših smučarskih poškodb in zahteva takojšnje ukrepanje.

Poškodba sprednje križne vezi je najpogostejša poškodba kolenskih vezi. Ljudje so vedno bolj športno aktivni, zato je tudi teh poškodb vedno več. | Foto: Poškodba sprednje križne vezi je najpogostejša poškodba kolenskih vezi. Ljudje so vedno bolj športno aktivni, zato je tudi teh poškodb vedno več.

Kako se sploh zgodi poškodba? Princip je preprost. Smučar pri veliki hitrosti v nekem trenutku izgubi ravnotežje in težišče se pomakne na zadnji del smuči. Ker sta gleženj in stopalo v smučarskem čevlju dobro stabilizirana, se pri zavoju vsa sila smuči prenese na kolenski sklep. Pri padcu se koleno zasuče in sprednje križne vezi se pretrgajo (lahko delno, lahko v celoti), kar je pogosto združeno z raztrganjem notranje stranske vezi. Če imamo res nesrečo, si lahko, poleg omenjenih poškodb, sočasno poškodujemo tudi meniskus in si pridelamo t. i. trojček poškodb.

Kaj storiti?

Najprej poškodbo hladite, nato nujno k specialistu. | Foto: Najprej poškodbo hladite, nato nujno k specialistu.

Če na smučišču padete in si posledično poškodujete križne vezi, je prvi in najpomembnejši ukrep, ki ga lahko izvedete sami, hlajenje poškodovanega dela. Na mesto poškodbe si takoj in večkrat dnevno položite hladilno vrečko (kriopak) za približno deset minut ali pa si s koščki ledu masirajte poškodovani del, dokler koža ne postane rožnate barve. V obeh primerih morate biti pozorni, da ne dobite omrzlin.

Seveda pa hlajenje kolena poškodbe ne bo pozdravilo, zato svetujemo, da čim prej obiščete zdravnika specialista. Ta bo ob sumu na poškodbo križnih vezi zagotovo predlagal preiskavo z magnetno resonanco (MRI). Preiskava MRI namreč edina omogoča zelo natančen vpogled v stanje mehkih tkiv v telesu, pa tudi vpogled v notranje sklepne strukture, zato je pri poškodbah križne vezi, hrustanca ali meniskusa nepogrešljiva.

Doc. dr. Mohsen Hussein, dr. med., spec. ortopedije, Center za ortopedijo in športne poškodbe Artros: "Pri poškodbah kolena ob smučarskih padcih sta hitra postavitev natančne diagnoze in pravočasen začetek zdravljenja zelo pomembna, sploh če je bolečina izrazita. Če zamudimo prve dni – sam jim rečem zlati čas –, je lahko zdravljenje veliko težje in daljše."  | Foto: Doc. dr. Mohsen Hussein, dr. med., spec. ortopedije, Center za ortopedijo in športne poškodbe Artros: "Pri poškodbah kolena ob smučarskih padcih sta hitra postavitev natančne diagnoze in pravočasen začetek zdravljenja zelo pomembna, sploh če je bolečina izrazita. Če zamudimo prve dni – sam jim rečem zlati čas –, je lahko zdravljenje veliko težje in daljše."

Konzervativno ali operativno zdravljenje?

"Zdravljenje poškodbe križne vezi (LCA) je na začetku konzervativno, kar pomeni mirovanje, hlajenje poškodovanega dela, vaje in fizioterapijo. Večinoma traja šest tednov oziroma dokler koleno ni brez otekline, brez bolečine in dokler ne dosežemo popolne gibljivosti sklepa. Za tem se večinoma odločimo še za operativno zdravljenje, torej za rekonstrukcijo križnih vezi," razloži doc. dr. Mohsen Hussein iz centra Artros. Doda, da se samo za konzervativno zdravljenje odločajo le v redkih primerih. Običajno takrat, ko koleno kljub poškodbi LCA klinično deluje stabilno in bolniki niso športno aktivni.

ortoped artros pregled koleno | Foto: Na slovenskih smučiščih se letno zgodi približno 1.300 poškodb. Če se nesrečni padec kdaj zgodi tudi vam, se naročite na samoplačniški pregled in posvet pri specialistu ortopedu.

V Centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros izvajamo vse najsodobnejše oblike diagnostike in zdravljenja športnih poškodb. Pri nas v nekaj dneh dobite diagnozo in že lahko začnete zdravljenje. Vse na enem mestu.

Ne spreglejte