Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
14.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vogel Krvavec Kranjska Gora Mariborsko Pohorje Cerkno Rogla

Petek, 5. 12. 2014, 14.44

6 let, 6 mesecev

Slovenski smučarski delavci nemočno pogledujejo v nebo, smuka le na Voglu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub napovedim, da bodo slovenska smučarska središča žičniške naprave pognala že ta konec tedna, se ta odločitev vztrajno izmika. Še najbližje so ji na Voglu, kjer bodo v nedeljo spet obratovali.

Če bo trenutna vremenska napoved držala dano obljubo, potem bi se smučišča prve, pa čeprav precej skromne pošiljke snežink lahko razveselila v noči s ponedeljka na torek. "Pred ponedeljkom snega prav gotovo ne bo, kaže pa, da nas bo v noči s ponedeljska na torek prešla hladna fronta, ki bo prinesla nekaj centimetrov snega, temperature pa bodo vsaj dan ali dva dovolj nizke tudi za umetno zasneževanje, vsaj na višje ležečih smučiščih," je vremenske karte na široko razgrnil meteorolog Brane Gregorčič.

Tej napovedi bodo, kot kaže, sledila tudi slovenska smučišča, ki bodo – z izjemo Vogla, kjer bodo nekaj žičniških naprav pognali že v nedeljo, 7. decembra – na umetno zasneževanje in morebitno snežno odejo počakala do prihodnjega ponedeljka.

Na Voglu bodo v nedeljo znova pognali smučarske naprave

Najvišje ležeče slovensko smučišče Vogel, ki je prve smučarje pozdravilo že 22. novembra in s tem postavilo rekord v najzgodnejšem začetku smučarske sezone na slovenskih smučiščih, bo tako edino slovensko smučišče, kjer bo smuka mogoča že ta konec tedna.

Na smučišču je trenutno približno 35 centimetrov snega, na strmejših delih pa se je obdržalo še nekaj starega. Po jutranji snežni kontroli so se odgovorni odločili, da obstoječa snežna odeja zadostuje za nov poskus odprtja sezone, ki se bo, kot že rečeno, zgodil v nedeljo, ko bodo odprli spodnji del smučišča, obratovale pa bodo sedežnici Brunarica in Orlove glave in vlečnica Storeč.

Tako kot na jesenski smuki bodo ljubitelji snežnih zavojev tudi tokrat plačali samo za prevoz z nihalko (13,5 evra odrasli in devet evrov otroci). Nihalka bo obratovala tudi v prihodnjih dneh, medtem ko bodo smučišče znova zaprli in počakali na novo snežno pošiljko.

S predprodajo vozovnic so precej zadovoljni, prodali so še enkrat več vozovnic kot lani, a to še nič ne pomeni, opozarja Kandare, saj predprodaja predstavlja le pet odstotkov skupnega prometa od prodaje oziroma konkretno 150 vozovnic.

Kranjsko Goro obdarilo od pet do deset centimetrov mokrega snega, a to ni dovolj

Če bi smučišče v Kranjski Gori opazovali le skozi snežno kamero, bi zaradi snežnega ovoja zlahka ocenili, da je pripravljeno za prvo smuko, vendar pa vodja marketinga RTC Kranjska Gora Klavdija Gomboc miri apetite, saj je od pet do deset centimetrov mokrega snega, ki ga je nasulo v Kranjski Gori, občutno premalo za odprtje smučišča.

"Potrebujemo vsaj od 30 do 40 centimetrov naravne in umetne snežne podlage in če bodo pogoji dobri, predvidevam, da bomo umetno zasneževanje začeli prihodnji teden. Potrebujemo vsaj pet dni s temperaturami pod lediščem," je še povedala Gombočeva.

V RTC Kranjska Gora so s predprodajo smučarskih vozovnic sicer zadovoljni – preprodaja je na ravni lanske oziroma nekaj odstotkov višja, vendar o konkretnih številkah ne želijo govoriti –, a opozarjajo, da je to bolj slab pokazatelj. "V Kranjski Gori smo povsem odvisni od vremenskih in snežnih pogojev. Tudi lani smo bili v predprodaji uspešni, potem pa … Saj vsi vemo, kaj se je zgodilo. Če se ponovi taka zima, bo hudo za vse," je dodala.

Na Krvavcu jutri začnejo z umetnim zasneževanjem

Vreme, ki vztrajno skopari s snegom, je prekrižalo načrte tudi smučarskim delavcem na Krvavcu. Sezono so namreč nameravali odpreti že jutri, a bodo namesto tega šele jutri lahko začeli z umetnim zasneževanjem. Uroš Zupan, pomočnik direktorja RTC Krvavec ocenjuje, da bi žičniške naprave lahko pognali že prihodnji petek.

Predprodaja smučarskih vozovnic je na Krvavcu približno deset odstotkov nižja kot lani, verjetno velik del tudi na račun neizkoriščenih lanskih vozovnic.

Na Rogli centimeter naravnega in nekaj tehničnega snega, a za štart v sezono ne bo dovolj

Uganka o datumu skoka v smučarsko sezono 2014/2015 ostaja neznanka tudi na Rogli. "Trenutno imamo približno centimeter naravnega snega. Kar so nam razmere dopuščale, smo tudi zasneževali, a zaradi relativno visokih temperatur in še višje vlage kaj več niti ni bilo mogoče," je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Tina Tinta Kovačič, ki bo več odgovorov na to temo razkrila prihodnji ponedeljek, ko bo "kreiranju" naravnega in umetnega snega vreme bolj naklonjeno.

Na Cerknem bodo v ponedeljek zagnali vso snežno konjenico

Tudi v Cerknem bodo snežno konjenico v galop pognali prihodnji ponedeljek, je potrdil vodja marketinga in odnosov z javnostmi na smučišču Cerkno Matjaž Kosmač, ki računa, da bo najmanj do četrtka brnelo vseh 98 snežnih topov, kolikor jih premorejo v Cerknem in ki omogočajo istočasno zasneževanje po vsem smučišču. Kosmač ocenjuje, da bodo smučarsko sezono uradno odprli po prihodnjem koncu tedna, najpozneje pa v obdobju do 19. decembra.

Predprodaja smučarskih vozovnic je stekla po pričakovanjih. Bila je torej slabša od lanske, a to jih ni presenetilo. "Glede na to, da imajo številni smučarji doma še neizkoriščene smučarske vozovnice, ki so jih kupili že lani, smo to glede na klavrno lansko sezono in neizkoriščenost kart tudi pričakovali," je še povedal Kosmač.

V Mariboru prodali že 1500 sezonskih vozovnic, čakajo samo še na vreme

Optimistično je zvenel tudi naš sogovornik z Mariborskega Pohorja, kjer so v kratkem času, odkar je stekla predprodaja, prodali kar 1500 sezonskih vozovnic. "Čakamo samo še na vreme, preostalo je pripravljeno. Če nas ne zaobide hladna fronta, bi v ponedeljek lahko začeli umetno zasneževanje, smučali pa že prihodnji konec tedna," je napovedal Boštjan Zagorac iz Marproma.

Ne spreglejte