Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
9.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Krka

Natisni članek

Naklofen maraton 2016 tek rekreacija advertorial Krka

Četrtek, 28. 4. 2016, 9.19

2 meseca, 1 teden

Prvi izziv čez golovški klanec: kdo bo vlečni konj in kdo najšibkejši člen?

Vsebino omogoča Krka

Pred vrati je prvi tekaški izziv, ljubljanski Tek trojk. Boštjan Boh se ga bo lotil v družbi dveh prijateljev, s katerima se bodo 7. maja skupaj podali na 12,5-kilometrsko progo.

Prvo tekmovanje sezone je vedno nekaj posebnega. Prva priprava na dan tekme, trema in nekaj nervoze pred štartom, pok pištole in nato prvi koraki, ki jih je treba imeti pod nadzorom, da niso prehitri. Množica te namreč potegne in če štartamo prehitro, bomo davek začeli plačevati že daleč pred ciljno linijo.

Boštjan Boh, ki si je letos zadal preteči štiri tekaške preizkušnje z vrhuncem na ljubljanskem maratonu, kjer bo poskušal prvič premagati maratonsko razdaljo, se tega zaveda, saj ima že precej izkušenj s tekom. Prvi izziv pa ne bo pretekel sam, saj na tradicionalnem Teku trojk trije tekači združijo moči in razdaljo premagajo skupaj.

 

V trojko je povabil "stara znanca"

Pri teku trojk je pomembno, da se tekači, ki sestavljajo trojko, dobro poznajo, saj bodo le tako lahko izbrali dobro taktiko. Boštjan je zato k sodelovanju povabil prijatelja, s katerima je v preteklosti že tekel. Luca Borzatta je predvsem ljubitelj italijanskega nogometa in športa na splošno. Nekaj časa je treniral alpsko smučanje, tako da ima šport v krvi. "Pred več kot desetimi leti sva se spoznala na delovnem mestu, zdaj pa se občasno odpravimo na kakšen skupen tek in druženje. Luca za seboj ljubljansko 'polovičko' in ne dvomim, da se bo potrudil tudi za letošnji tek trojk," o prvem sotekaču pove Boštjan.

Luca, Boštjan in Primož se bodo skupaj podali na Tek trojk. | Foto: Luca, Boštjan in Primož se bodo skupaj podali na Tek trojk.

Drugega pozna še dlje, z njim pa sta na Teku trojk že tekla skupaj: "S Primožem Kraljičem sva praktično prijatelja z otroštva. Je zelo velik ljubitelj tenisa in večino prostega časa preživi na rdečem pesku. Z njim sva pred leti že skupaj tekla na teku trojk in že takrat se je izkazal za zelo eksplozivnega in vzdržljivega tekača. Tudi on se nekako spogleduje z letošnjim ljubljanskim maratonom. Tako kot jaz, bi namreč enkrat rad pretekel 42-kilometrsko razdaljo. Morda bova šla skupaj."

 

Pametna odločitev: skupni trening in nasvet trenerja

Trojica je opravila nekaj skupnih treningov, kar je pametna odločitev. Tako so dobili koristne informacije en o drugem, predvsem z vidika pripravljenosti. Na enem izmed treningov so se dobili tudi z nekdanjim atletom in zdajšnjim trenerjem rekreativnih tekačev Petrom Kastelicem, ki jim je podal še nekaj dodatnih nasvetov. Sam je nekajkrat že uspešno pretekel tek trojk in na krajši razdalji tudi stal na zmagovalnih stopničkah.

Peter Kastelic jim je pred zadnjim obdobjem priprav podal nekaj nasvetov. | Foto: Peter Kastelic jim je pred zadnjim obdobjem priprav podal nekaj nasvetov.

"Pomembno je, da veste kaj vas čaka. Po nekaj ravninskih kilometrih bo pred vami nekajkilometrski klanec na Golovec, ki se še toliko bolj vleče, če na vznožje pritečete utrujeno. Zato vam predlagam previden začetek. Hranite moči za klanec in zadnji del teka, kjer se da še marsikaj pridobiti. Tudi navzdol ne gre samo, kot se morda zdi na prvi pogled. Tekač, ki pravilno razporedi moči, bo tudi na teku navzdol lahko hitrejši. V klanec pa zmanjšajte tempo in precej skrajšajte korak, pri tem pa poskusite frekvenco koraka ohraniti," jim svetuje glede taktike, ob tem pa jih opozori tudi na pomembnosti ogrevanja pred tekom in raztezanja po njem.

Do manjših bolečin po teku običajno lahko pride, te pa lahko lajšamo s protibolečinskimi in protivnetnimi izdelki, s katerimi namažemo boleče mesto. | Foto: Do manjših bolečin po teku običajno lahko pride, te pa lahko lajšamo s protibolečinskimi in protivnetnimi izdelki, s katerimi namažemo boleče mesto.

Le tako se bomo izognili morebitnim nevšečnostim, bolečinam in poškodbam. Do manjših bolečin po teku običajno vseeno lahko pride, te pa lahko lajšamo s protibolečinskimi in protivnetnimi izdelki, s katerimi namažemo boleče mesto. Z raztezanjem, valjčkanjem, vnosom pravih hranil ali masažo pa poskrbimo, da bo regeneracija hitrejša posledice naših aktivnosti pa čim manjše.

 

Boštjan je skupaj s prijateljema prepričan, da golovški klanec ne bo pretrd oreh, posledice po teku pa ne bodo preprečile popoldanskega druženja ob kozarcu hmeljevega napitka.

 

 

Ne spreglejte