Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Smučanje 2017 smučišče

Četrtek, 1. 12. 2016, 18.20

6 let, 6 mesecev

Narava znova kroji začetek smučarske sezone

Pripravite smuči, sezona se začenja. Preverite, kje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Kranjska Gora | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Današnja temperaturna inverzija, ki je na višji nadmorski višini postregla z nezimskimi temperaturami, je na večini slovenskih smučišč, kjer so prejšnje dni intenzivno izdelovali sneg, zaustavila snežne topove. Kljub neprijetnemu vremenskemu presenečenju bodo nekatera smučišča obratovala že ta konec tedna, smuka pa bo mogoča po nižjih cenah ali celo brezplačno.

"Odvisni smo od temperatur. Žal." Takšen odgovor smo danes dobili iz več slovenskih smučišč, kjer so bili še včeraj prepričani, da bodo s pomočjo tehničnega zasneževanja že ta konec tedna vstopili v novo smučarsko sezono. Današnja temperaturna inverzija, ki je dvignila temperature nad ledišče, je terjala svoj davek v obliki zaustavitve snežnih topov, ki so zadnje dni bruhali kristale za sestavo snežne odeje.

Kljub temu bodo nekateri vztrajali pri odločitvi. Kranjska Gora in Kope svoja vrata odpirata že jutri, sledi ji Rogla, v prihodnjih dneh – ob koncu tedna vremenoslovci napovedujejo ohladitev – pa tudi večina drugih slovenskih smučišč.

Preverite vremensko napoved na smučiščih!

Kranjska Gora – Mojca bo obratovala že jutri

Eno najnižje ležečih slovenskih smučišč, ki je močno odvisno od umetnega zasneževanja, Kranjska Gora, bo smučišče odprla že jutri, 2. 12. 2016. Za začetek bo obratovala zgolj vlečnica Velika Mojca, smučali pa boste lahko od 9. do 16. ure.

Za dnevno smučarsko vozovnico bo za odraslo osebo treba odšteli 12 evrov, za otroško pa deset.

Na Rogli bodo otroci ta konec tedna smučali brezplačno. | Foto: Arhiv smučišča Na Rogli bodo otroci ta konec tedna smučali brezplačno. Foto: Arhiv smučišča

Rogla – brezplačna smuka za otroke

Dan pozneje, v soboto, 3. 12. 2016, bodo odprli tudi smučišče na Rogli. Za začetek bosta obratovali vlečnica Uniorček 1 in štirisedežnica Planja, smuka pa bo mogoča od 9. do 16. ure.

Na smučišču Uniorček bo v soboto in nedeljo od 11. do 14. ure zabava z maskoto Rogle, vražičkom Zlodejem.

Cene smučarskih vozovnic bodo ves konec tedna prilagojene. Tekaške proge še niso urejene.

Odrasli bodo lahko smučali po enotni ceni deset evrov, otroci do 15. leta pa bodo ves dan na smučeh uživali brezplačno. Od ponedeljka bo cena otroške smučarske vozovnice pet evrov.

Kope - z malico boste večer presmučali za pet evrov

Smučali boste lahko tudi na Koroškem. Kope so napovedale, da bodo v novo smučarsko sezono vstopile jutri, 2. 12. 2016 ob 18. uri. Za nočno vozovnico in malico boste odšteli pet evrov, v soboto in nedeljo pa se boste lahko nasmučali za 15 evrov.

Preverite termine sejmov rabljene smučarske opreme:
-> 2. in 3. 12. 2016 - Velenje (Rdeča dvorana)
-> 1. do 4. 12. 2016 - Ljubljana (Gospodarsko razstavišče)

Tudi Vogel se oblači za zimo. Gondola bo po remontu začela obratovati konec prihodnjega tedna, na smuko pa bo treba še malo počakati. | Foto: Facebook Tudi Vogel se oblači za zimo. Gondola bo po remontu začela obratovati konec prihodnjega tedna, na smuko pa bo treba še malo počakati. Foto: Facebook

Vogel - gondola kmalu, smučišče malo pozneje

Na smučarsko sezono se pripravljajo tudi na edinem visokogorskem smučišču v Triglavskem narodnem parku, na Voglu, kjer si pomagajo s snežnimi topovi in naravnim snegom. Gondola bo po remontu in posledični prizemljitvi začela obratovati konec prihodnjega tedna, za natančnejšo napoved odprta smučišča pa bo treba počakati še nekaj dni.

Krvavec – računa na prihodnji teden

Tudi na največjem gorenjskem smučišču Krvavce te dni brnijo vsi snežni topovi. Sneg, ki se je nabiral na kupih, bodo v prihodnjih dneh razgrnili po smučarskih progah. Računajo, da bo smuka mogoča od sredine prihodnjega tedna.

Stari vrh - zagodla jo je inverzija

Tudi na Starem vrhu nad Škofja Loko so imeli pretekle dni polne roke dela z zasneževanjem, a jim jo je danes zagodla inverzija. Pred njo so smučišče želeli odpreti za Miklavža (5. 12.), zdaj pa so datum prestavili na konec naslednjega tedna (10. in 11. 12.)

Golte - prvi dan bodo otroci smučali brezplačno

Obetavno je na začetku tedna kazalo tudi na Golteh nad Mozirjem, kjer so verjeli, da bo smučišče z obratovanjem začelo ta konec tedna. Zaradi današnjih višjih temperatur, ki jim bo sledila ohladitev ob koncu tedna, še niso izgubili upanja. Datuma odprtja si še ne upajo napovedati, je pa že zdaj znano, da bodo otroci prvi dan smučali brezplačno.

Cerkno - odprtje načrtuje za sredino decembra

Tudi v Cerknem že nekaj dni brnijo snežni topovi. Za snežno odejo celotnega smučišča potrebujejo od sedem do deset dni, računajo pa, da bo smuka, če je ne bo zagodlo vreme, mogoča sredi tega meseca.

Mariborsko Pohorje - prvi začeli, zdaj čakajo na sneg

Potem ko so bili sredi novembra prvi, ki so že omogočili smuko in to brezplačno, zdaj še nič ne kaže, da bi smučišče kmalu obratovalo. Kot so nam pojasnili, so zadnja dva dni intenzivno zasneževali, nakar se je zgodila temperaturna inverzija, ki je dvignila temperature, kar pomeni, da snega še vedno ni dovolj. Tudi o naravnem snegu v tem trenutku ni ne duha ne sluha. Predvidevajo, da bo smučišče lahko spet obratovalo sredi decembra, a je vse odvisno od narave.

Kanin - odvisen od narave

Tudi Kanin je še brez snega. Ker nimajo sistema za tehnično zasneževanje, so povsem odvisni od narave. Upravljavci si želijo, da bi sezono pognali vsaj do božično-novoletnih praznikov.

Ne spreglejte