SiolNET. Sportal Rekreacija
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na Voglu se bodo poklonili pokojnemu Grilcu

Slovenska smučišča se odpirajo, v Kranjski Gori gradijo novo sedežnico

1,73

termometer

Vogel | Številna slovenska smučišča bodo že danes pognala žičniške naprave.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida
Številna slovenska smučišča bodo že danes pognala žičniške naprave. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nova smučarska sezona se bo po zaslugi snežnih padavin in nizkih temperatur, ki so omogočile tehnično zasneževanje, začela že danes. Ljubitelji smuke bodo lahko vijugali na Rogli, Krvavcu, Voglu in Kopah, jutri pa bodo žičniške naprave pognali še na Golteh in Kaninu. Na Pohorju odprtje smučišča za zdaj načrtujejo prihodnji konec tedna. Za vstop v žičniške naprave bo potrebno izpolnjevanje pogoja PCT, obvezna bo tudi uporaba maske. Nakup smučarskih vozovnic, ki so zaradi podražitve energentov letos večinoma dražje kot lani, si lahko olajšate z unovčitvijo turističnih bonov.

Tudi nova smučarska sezona bo minila v znamenju koronavirusa, a letos bo glede ukrepov manj ugank kot lani.

Uporabniki bodo morali ob nakupu smučarske vozovnice predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. V zaprtih žičniških napravah bo za osebe, starejše od šest let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, enako bo veljalo tudi na odprtih žičniških napravah, če med potniki ni prostega sedeža. 

Po novem bodo gondole in nihalke lahko polno zasedene in ne bo več omejitev glede števila potnikov, kar bo skrajšalo čakalne vrste.

Kanin | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dosledno preverjanje pogojev, a ne s strani žičničarjev

Pogoji PCT se bodo na vstopnih postajah dosledno preverjali, je v Odmevih povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, pri čemer tega ne bodo počeli žičničarji, saj je njihovo delo skrb za varno obratovanje naprav, ampak bodo na smučiščih za to delo morali najeti dodatno delovno silo.

Ta konec tedna bodo zaživela vsa večja slovenska smučišča, z izjemo Pohorja, kjer odprtje napovedujejo za prihodnji konec tedna. Zaradi epidemičnih razmer so se na smučiščih tudi letos odpovedali spremljevalnim dogodkom, ki bi na eno mesto privabili večje število ljudi.

Vogel

Na Voglu, kjer so odvisni od naravnega snega, je trenutno snežna odeja debela več kot meter. Z današnjim dnem bodo pognali smučarske naprave do Orlovih glav (od 8.30 do 15.00), nihalka bo smučarje prevažala od 8.00 do 16.00.

Prvi dan nove sezone bo poseben tudi zato, ker bodo na Voglu v spomin na pokojnega deskarja Marka Grilca, smučali in deskali številni njegovi prijatelji in somišljeniki.

Rogla

Tudi smučišče Rogla se odpira z današnjim dnem (obratovale bodo vlečnice Uniorček, Košuta in Jasa ter štirisedežnica Planja), jutri pa bodo ljubitelje smučarskega teka pričakale tudi urejene tekaške proge. Predprodaja smučarskih vozovnic še poteka, cene pa so v tem primeru okoli 15 odstotkov ugodnejše od rednih, so sporočili iz Uniturja. Za nakup lahko izkoristite tudi turistične bone.

Krvavec

Na Krvavcu, kjer bo prav tako mogoče smučati že danes, v novo sezono vstopajo z novimi aduti. Po poročanju STA so investirali v cestno infrastrukturo na poti do hotela, obogatili gostinsko ponudbo, investirali v opremo za zasneževanje in naprave za vzdrževanje smučišča.

Vsem, ki so si smučarske vozovnice zagotovili v predprodaji (ta se je končala s koncem novembra), bodo omogočili prednostni vhod v kabinsko žičnico.

Kope

Tudi največje koroško smučišče v novo sezono vstopa z današnjim dnem. Za začetek bodo pognali žičniške naprave na progah Pungart in Sedlo, do sredine decembra bodo, če bo vse po sreči, pripravljene tudi vse preostale proge, vključno z najdaljšo Kaštivnik, ki so jo letos razširili. 

Kranjska Gora

V Kranjski Gori bodo v novo sezono vstopili jutri, 4. decembra, ko bodo obratovale smučarske naprave sedežnica Kekec, vlečnici Mojca 1 in Mojca 2 ter vlečnica Rožle.

Kot je za STA povedala Irena Golc iz RTC Žičnice Kranjska Gora, so letos začeli kar tri investicije. Končujejo projekt garaže za teptalne stroje, z novim akumulacijskim jezerom bodo širili možnosti zasneževanja v Podkorenu, najpomembnejši pa je projekt Vitranc 2, v okviru katerega bodo postavili novo štirisedežnico.

sedežnica KG | Foto:

Če bo šlo vse po načrtih in jim bo služilo tudi vreme, računajo, da bi nova sedežnica, ki bo omogočila dostop do vrha Vitranca, stala že do konca letošnjega leta, sicer pa najpozneje v začetku prihodnjega leta. "Gre za štirisedežnico znamke Leitner, vrednost naložbe pa je tri milijone evrov," je povedala Golčeva.

Žičnica bo speljana po trasi stare sedežnice iz leta 1958, ki so jo medtem že odstranili, gondole, o kateri so Kranjskogorčani sanjali več let, pa kot kaže dokončno ne bo. 

Nova sedežnica bo verjetno začela obratovati šele naslednjo poletno sezono, za prevoz pohodnikov, saj morajo prej urediti še smučišče.

Kanin

Tudi na Kaninu, najvišje ležečem slovenskem smučišču, je že skoraj vse pripravljeno za novo sezono. Snega imajo v izobilju, odprtje pa načrtujejo ta konec tedna.

Zaradi idealnih razmer bodo v letošnji zimi ponujali nov produkt – vodeno turno smučanje. "Kanin je idealen za turne smučarje, povpraševanje po tovrstnem smučanju je, tako da smo se odločili, da bomo izvajali in ponujali tudi te programe," je za STA povedala direktorica Manuela Božič Badalič.

Na Kaninu že razmišljajo o novi gondoli, saj trenutni obratovalno dovoljenje poteče konec zimske sezone 2022/2023.

Zaradi različnih pravil na slovenski in italijanski strani prehod na italijansko stran Kanina, Sello Neveo in obratno, v tem trenutku ne bo mogoč, si pa na Kaninu prizadevajo, da bi skupna vozovnica kmalu spet veljala.

Golte

V soboto se odpira tudi smučišče na Golteh. Kot je za STA povedala direktorica Suzana Srdić, so pred sezono vlagali predvsem v dodatno gostinsko ponudbo, zaradi dviga cen energentov pa so morali nekoliko zvišati cene vozovnic. 

Mariborsko Pohorje

Na Mariborskem Pohorju odprtje nove sezone načrtujejo najpozneje prihodnji petek, 10. decembra. Imajo nekaj naravnega snega, proge na Arehu in v zgornjem delu Pohorja pa so zasnežili s tehničnim snegom.

Pred začetkom sezone so obiskovalcem prišli naproti s posebnim paketom dnevnih vozovnic, ki jih je mogoče kupiti z letošnjimi turističnimi boni. Gre za štiri dnevne vozovnice v vrednosti sto evrov ali tri dnevne vozovnice za otroke v vrednosti 50 evrov. Do zdaj so prodali že okoli 500 takih paketov.

Cerkno

V Cerknem bo smuka mogoča od sredine decembra.

Velika planina

Na Veliki planini bodo sezono odprli ta konec tedna. Najprej z dnevnim sankanjem (2,5 kilometra dolga pot, sanke si lahko izposodite), medtem ko začetek smučanja in nočnega sankanja (potrebne so rezervacije) napovedujejo za prihodnji petek.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin