Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gašper Predanič nasveti kalorije jedilnik obrok

Petek, 27. 1. 2012, 10.10

8 let

Prehranjujte se pravilno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osebni trener Gašper Predanič tokrat opisuje dnevne obroke, tako za rekreativne športnike kot tiste, ki se s športom ne ukvarjajo.

Zajtrk

Čas prvega obroka v dnevu, t. i. tudi najpomembnejšega obroka, se giblje med 7. in 8. uro zjutraj. Za hitro obnovo znanja, zakaj zajtrk spada med obroke, ki ne smejo manjkati na vašem dnevnem prehranjevalnem načrtu, si zapomnite, da s kakovostnim zajtrkom telesu omogočite, da preide iz stanja katabolizma v stanje anabolizma. Ne se ustrašiti, ne gre za prepovedane substance. Omenjeno dejanje je pozitivno za telo, saj z njim telesu omogočate, da po daljšem premoru brez hrane (govorimo o prespani noči) nujno potrebuje vsa tri makro hranila za dober začetek delovnega dneva.

Malica

V prehranjevalni režim rekreativca, kot tudi tistega, ki se načeloma ne ukvarja s športnimi aktivnostmi, spadata tudi dva obroka, ki jih imenujemo malica. Namen malice je v tem, da z njo "prebrodimo" obdobje pred kosilom in večerjo. Prva malico se priporoča nekje dve do tri ure po zaužitju zajtrka in enako velja 2–3 ure pred zadnjim obrokom večerjo. Malice naj bi bile preproste in naj ne bi zavzele preveč časa za njihovo pripravo. Prav tako pa svetujem, da so sestavljene iz čim bolj naravnih in lahko hranljivih virov.

Kosilo

Za kosilo pravijo, da je poleg zajtrka drugi najpomembnejši obrok v dnevu. Zato se priporoča, da je kakovosten in sestavljen iz vseh potrebnih sestavin. Glede na to, da se na tem mestu ne spuščamo v bolj podrobne razlage primernih obrokov, temveč le svetujemo, kaj vse lahko uporabite, si velja vseeno zapomniti, da mnogi pri kosilu delajo veliko napako. Prva napaka je ta, da je kosilo skorajda edini dnevni (topli obrok), kot tudi to, da zaradi pomanjkanja časa in pa prevelike lakote, ki se pojavi zaradi nepravilnega načina uživanja dnevnih obrokov, zaužije pri kosilu mnogo preveč nepotrebnih in nepravilno sestavljenih kalorij.

Popoldanska malica

Popoldanska malica, če ste se držali nasvetov glede časovne razporeditve dnevnih obrokov, je po navadi okoli 15. do 16. ure. Seveda je čas odvisen od samega posameznika, kakšen je njegov delovni ritem, čas za kosilo v službi ipd. Vendar kakorkoli naj bi popoldanska malica sledila v času 2 do 3 ur po kosilu. Njen namen je, da z njo telesu dodate še potrebno energijo za preostanek dneva kot tudi za tiste aktivne, ki veste, da imate npr. ob 17. ali 18. uri športno aktivnost, da boste s popoldansko malico telesu zagotovili kakovosten vir energije za dobro opravljen trening. Zato na tem mestu svetujem, če ne boste našli sebi primernih naštetih malic, da pregledate svoj jedilnik in ga sestavite na način, da boste od njega imeli največ koristi.

Večerja

Za večerjo velja, da je tako rekoč zadnji obrok v dnevu. Izjema so seveda tisti, ki resnično veliko trenirajo oziroma se ukvarjajo z napornimi športnimi aktivnostmi. Njim se priporoča, da lahko uro pred spanjem zaužijejo nekaj malega beljakovinskih virov, s katerimi bodo poskrbeli za kakovostno obnovo mišic. Vendar, kot sem že omenil; vsem, ki berete omenjene nasvete, svetujem, da spoznajo svoje lastne telesne potrebe in cilje, ki jih imate pri športnih aktivnostih. Zame velja, da moram skoraj nujno pred spanjem zaužiti še nekaj malega, kajti drugače se mi pogosto dogaja, da me ponoči zbudi klic po lakoti. In glej ga, zlomka, že sem pred hladilnikom.

V prihodnjem tednu bo Gašper Predanič sestavil jedilnik za vse dni v tednu.

Ne spreglejte