Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

joga

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 10.54

8 let

Pet spoznanj, ki jih mora poznati vsak, ki se ukvarja z jogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred objavo videoprispevka o TV-voditeljici Nini Osenar in njenih jogijskih spoznanjih smo preverili, katerih pet reči se mora zavedati vsak, ki se ukvarja z jogo.

Kot je na spletni strani The Huffington Post zapisala učiteljica joge Katie Hill, je ena od največjih radosti poučevanja joge ta, da med vadbo joge ljudje razkrijejo tisto plat, ki jo sicer skrbno hranijo le zase. "Med enourno vadbo joge je pred menoj polna dvorana ljudi, ki si upajo odvreči fasade, za katerimi se dnevno skrivajo, in se prepustijo danemu trenutku. Vidim, kako se jim omehča obraz, sprostijo ramena, kako odpadejo vsi obrambni mehanizmi. Težko je natančno ubesediti tisto, kar vidim, je pa to zagotovo eno najlepših doživetij," je zapisala Hillova, ki je ponosna in hvaležna, da lahko poučuje jogo. "Imam privilegij, da lahko opazujem ljudi, ki se prav po zaslugi joge razcvetijo v boljše in bolj samozavestne verzije samih sebe," našteva pozitivne strani, ki jih prinaša joga, in poudarja, da se mora vsakdo, ki se ukvarja z jogo, zavedati, da je joga več kot le izvajanje položajev na blazini, da je čaščenje danega trenutka ključ do uspeha v jogi, da je pomembno jogo čutiti in je ne le izvajati, da je to, kar med jogo počnemo na blazini, trening za resnično življenje in da so naše reakcije med vadbo joge identične tistim v realnem svetu.

1. Joga je več kot le izvajanje položajev na blazini Lepota in navdih, ki izhajata iz joge, sta ravno v tem, da je joga sestavljena iz številnih raznolikih elementov. Antična saga Patanjali pripoveduje o osmih vejah joge, in sicer so to jama, nijama, asana, pranajama, pratjahara, dharana, dhjana in samadhi. Medtem ko se večina jogijskih navdušencev osredotoča zgolj na fizični aspekt joge, torej na izvajanje jogijskih položajev asan, pa so te le vrh ledene gore, ki jo predstavlja joga. Če bi se radi poglobili v samo bistvo joge, vam preostale veje joge pri tem lahko pomagajo še bolj kot samo tisto, kar prinaša izvajanje asan na blazini," piše Katie Hill, ki poudarja, da se učenje joge nikoli ne konča in je potrebno neprestano vlaganje moči v razvozlavanje njene skrivnosti. Bodite dovzetni za možnosti, ki jih ponujajo vse veje joge, svetuje Hillova.

2. Ključ do bistva joge je čaščenje danega trenutka Nekateri položaji so zelo zahtevni, spet drugi lahkotni in tekoči. "Vsem nam se občasno zgodi, da bi najraje prekleli učitelja, ki od nas zahteva, da v kateri od asan zdržimo dlje, kot si sami želimo oziroma kot nam je udobno. Vsakokrat, ko izvajamo jogo, imamo priložnost, da smo tukaj in zdaj, da ustavimo zgodbe, ki se nam pletejo v glavi, in da preprosto samo smo. Sliši se tako preprosto, v resnici je to najbolj zahtevna plat joge, pravi učiteljica joge.

3. Pomembno je čutiti in ne samo izvajati jogo "Težko se stlačim v oprijete majice, ne zmorem izvesti vseh položajev, ki jih moji učenci lahko, pa vendar, kadarkoli sem na blazini, čutim jogo. Ni pomembno, kako so moje asane videti navzven, pomembno je le, kaj mi dajejo. In jaz se prav po zaslugi joge vsekakor počutim lepo," priznava Katie Hill, ki zase pravi, da ni dober vzorčni model za učiteljico joge. Pravi, da vsake toliko naleti na osebo, ki jogo izvaja zgolj zaradi drugih, zaradi gledalcev. Se šopirijo z zelo zahtevnimi položaji, stojo na glavi in podobno. "Včasih me je to jezilo, saj sama nisem sposobna izvesti vaj, s kakršnimi bi se lahko šopirila, danes pa sem se s tem sprijaznila in takšnemu performerju raje pošljem nekaj svoje ljubezni," pravi Hillova, ki želi, da začutijo svojo notranjo lepoto in ne hlepijo zgolj od odobravanju s strani drugih. "Bodite pozorni predvsem na to, kar se dogaja v vaši glavi. Ko se zazrete globoko sami vase in se zunanjost zdi daleč stran, lahko učinke joge začutite čisto blizu. Takrat se počutite lepi in močni."

4. Kar počnemo na blazini, je trening za resnično življenje "Kar počnemo na vadbi joge, je priprava na tisto, kar nas čaka zunaj športne dvorane. Naučimo se, kako biti prisotni med našim delom, naučimo se predihati skozi neugodje, ki ga prinaša težaven pogovor, sprejeti tisto, kar se dogaja z našimi otroki, se otresti kritik, ki smo jih deležni," svetuje Hillova.

5. Naše reakcije na blazini so enake reakcijam v vsakdanjem življenju "To je zame ena najtežjih lekcij. Kadar sem na vaji in se srečam z zelo zahtevnim položajem, bi najraje zbežala," priznava Hillova, ki je nekoč celo hlinila, da ji iz nosu curlja kri, zgolj zato, da bi se lahko izognila zahtevni asani. "Uganite, kakšen je moj obrambni mehanizem? Teci, mali zajček, teci! Joga me je naučila, da je moja reakcija na blazini enaka moji reakciji v vsakdanjem življenju. Priznam, da je bila to grenka kapsula, ki sem jo morala pogoltniti, a še kako resnična. Dvomi, ki jih imamo o sebi, se pokažejo tako na blazini kot v življenju. Dobra stran tega pa je, da kadar pri jogi izkusim, kako se mi odprejo nove poti, se iz tega naučim, da v primeru, ko trdo garam za uspeh in pri tem verjamem vase, lahko naredim, karkoli si zadam. Gre za instantni preboj," se pohvali Hillova, ki ji je joga v življenje prinesla marsikaj dobrega. Podobno kot Nini Osenar.

Ne spreglejte