Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2013,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pokljuka

Nedelja, 3. 3. 2013, 15.05

8 let

Oviratlonci zasedli zasneženo Pokljuko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvo marčevsko soboto je med pokljuškimi gozdovi fizično in psihično sposobnost na zimski oviratlonski preizkušnji preverilo 150 udeležencev. Trening pred junijskim oviratlonom je odlično uspel.

Premierni oviratlon, ki ga je ŠD Oviratlon izpeljalo lanskega junija, je dobil nadaljevanje. Tokrat so organizatorji pripravili zimsko različico, na kateri so udeleženci iz prve roke izvedeli, kaj jih v osrčju pokljuških gozdov čaka 29. junija. Številka oviratloncev, ki so se odločili preizkusiti na zimskem treningu, zasnovanem na urjenjih specialnih enot, se je ustavila pri 150. Udeležence je na zasneženi Pokljuki pričakala dvokilometrska proga, ki so jo morali dvakrat preteči in na njej premagati šest ovir. Premagovanje ovir pa ni bilo pretežko, saj so si avanturisti med seboj pomagali, medsebojna pomoč je namreč bistvo te adrenalinske preizkušnje. ''Oviratlon ni tekmovanje, ni bitka s časom, temveč preizkus moči, spretnosti, vzdržljivosti, vztrajnosti, psihične trdnosti in sposobnosti za timsko delo. Je osebni izziv in vsak oviratlonec, ki uspešno premaga progo in ovire, je zmagovalec. Oviratlon spreminja tradicionalne koncepte rekreativnih prireditev. V ospredje ne postavlja individualnosti, tekmovalnosti in premagovanja ostalih udeležencev, temveč premagovanje samega sebe in svojih strahov ob sodelovanju in pomoči ostalih oviratloncev in oviratlonk,'' je pomen oviratlona opisala predstavnica organizatorjev Anita Drev.

Šest ovir z zaključkom v arktični kopeli

Pet od šestih ovir so organizatorji razkrili že pred samim dogodkom, med tem ko je zadnja, šesta ovira ostala skrivnost vse do prihoda v cilj. Tako je oviratlonce najprej pričakala Gora oviratlon, ko so morali preplezati 3,2 metra visoko steno, sledila je ovira Po vseh štirih, ko so se udeleženci v najbolj naravnem načinu gibanja - plazenju morali splaziti pod bodečo žico. Z oviro Suhi in vitki so se srečali na tretjini poti, naloga pa je bila-splaziti se skozi cevi, ki so bile ravno dovolj široke, da so omogočale plazenje. Pri četrti oviri Gumaparku so morali z nogami hitro izmenično stopati v avtomobilske pnevmatike. Proti koncu proge pa jih je pričakala popolnoma nova ovira, imenovana Delo na progi, pri kateri so se morali splaziti pod mrežo, ki so si jo morali sproti dvigovati, da so se sploh lahko premikali. Tik pred ciljem pa je sledilo še presenečenje Arktična kopel, ki kljub nizkim temperaturam (malo nad lediščem) najbolj pogumnih ni odvrnila od vodne osvežitve.

Znani obrazi na zimski preizkušnji

Zimskega treninga se je udeležilo tudi nekaj znanih obrazov, z ovirami so se spopadli tudi judoist Sašo Jereb, WFC borec ter raper Denis Porčič Chorchyp in Tina Lah. ''Lanski oviratlon sem moral zaradi obveznosti žal izpustiti. Zimski trening sem tako vzel kot del priprav na pravi oviratlon. Seveda pa so bili zimski pogoji še dodaten izziv. Proga in ovire se mi niso zdele pretirano zahtevne, najboljša pa je bila, vsaj meni osebno, Gora Oviratlon. Prvič mi jo je pomagal premagati kolega, s katerim sva se skupaj podala na progo, v drugem krogu pa sem jo že zmogel preplezati sam. V veliko osebno zadovoljstvo mi je bilo tudi to, da sem na progi lahko pomagal ostalim udeležencem in da smo s skupnimi močmi zmogli premagati vse ovire. To je tisto, kar šteje,'' je občutke po uspešnem premagovanju ovir opisal Sašo Jereb.

''Lani sem se z ekipo Proteini.si udeležil prvega oviratlona in moram reči, da me je tako koncept kot samo vzdušje na dogodku enostavno navdušilo. Toliko pozitivne energije in dobre volje. Ko sem izvedel, da oviratlonci pripravljajo zimski trening, sem si rekel, da to moram preizkusiti. In mi vsekakor ni žal. Sneg je naredil ovire še toliko bolj atraktivne in to, da sem uspešno zmogel progo v takšnih pogojih, se mi zdi še toliko večja osebna zmaga. Seveda pa sem ta trening izkoristil tudi za pripravo na mednarodni turnir K-1, ki me čaka maja,'' pa je misli po opravljenem zimskem treningu strnil Denis Porčič Chorchyp.

Tudi junija za dober namen

Organizatorji s prireditvijo dajejo velik poudarek druženju, medsebojni pomoči in solidarnosti, ter udeležence spodbujajo, da tudi sicer v življenju ne bi spregledali vrednot, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh. V ta namen bo Športno društvo oviratlon tudi letos del sredstev, zbranih s prijavnino na junijski oviratlon, podarilo v dobrodelne namene.

Na premiernem junijskem oviratlonu so zbrali 760 evrov, ki so jih namenili za nakup plezalne stene v glavni telovadnici Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije – Soča. In tudi na letošnjem junijskem oviratlonu, ki bo 29. junija na Pokljuki, bodo prireditelji poskrbeli za dober namen: ''Nadaljujemo sodelovanje z URI Soča in tudi letos bomo en evro od vsake prijavnine na oviratlon, ki bo 29. junija, podarili gibalno oviranim otrokom z željo in ciljem, da bi bilo njihovo okrevanje čim hitrejše in čim bolj uspešno,'' je še poudarila Anita Drev.

Ne spreglejte