Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija Tanja Žakelj

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 14.53

8 let

Olimpijka Žakljeva in Vračič slavila na Blegošu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štajerci na Areh, Gorenjci na Blegoš. Minuli vikend je bil za privržence kolesarjenja res pester. Kraljevski vzpon na Blegoš pa je že osmič pripadel Tanji Žakelj in Dejanu Vračiču.

Tudi na Gorenjskem so konec tedna priredili kolesarski praznik, saj se je z Vzponom na Blegoš za veliko nagrado Kras Sežana končala tudi akcija (Pokal polanskih puklov) štirih lokalnih društev, ki so s kolesarskimi vzponi na Stari vrh, Pasjo ravan, Javorč in Blegoš želeli predstaviti lepote in zanimivosti škofjeloškega hribovja.

Organizatorji 14. Vzpona na Blegoš ŠD Marmor Hotavlje so tudi letos poskrbeli, da je kolesarje na štartu v Hotavljah pričakala 13-kilometrska proga, ki jih je preko Suše in Črnega kala popeljala do cilja 980 metrov višje. Najbolje se je z značilnim jesenskim vremenom, kolesarji so se spopadli z meglo, soncem in popoldne še dežjem, 13 kilometri in 980 metri višinske razlike v moški konkurenci soočil Dejan Vračič. Vračič, ki je v cilj prikolesaril s časom 45:30, kar je zadostovalo za suvereno zmago, je tako po letu 2008 vknjižil drugo blegoško zmago. Na drugo mesto se je zavihtel Lenart Noč, na najnižjo stopničko je stopil Aljaž Golob. Pri dekletih presenečenj ni bilo, saj se je tradicionalnega vzpona udeležila olimpijka Tanja Žakelj, ki je zabeležila že osmo zmago na vzponih na Blegoš. Žakljeva je ciljno črto prečkala s časom 51:43 in tako za dve minuti ugnala vso žensko konkurenco, v absolutni konkurenci pa je zaostala le za 10 kolesarji. Drugo mesto je pripadlo Špeli Škrajnar, najhitrejšo žensko trojico je zaključila Rada Žakelj.

Rekorda proge tokrat nista "padla", tako ga v moški konkurenci drži Robert Vrečer, ki je leta 2009 slavil z 39:26, v ženski konkurenci ga ima v lasti letošnja zmagovalka, in sicer je Žakljeva lani zmagala s časom 49:50.

Kot rečeno, je vzpon na Blegoš štel tudi za točke kolesarske akcije Pokal polanskih puklov, ki so ga letos sestavljali štirje vzponi po poljanskem hribovju, na katerih so udeleženci točke zbirali po principu "smučarskih tekmovanj". Najbolje so se letos v skupnem seštevku posameznih kategorij odrezali Maja Zajec in Rada Žakelj med dekleti ter Primož Porenta, Borja Jelič, Janez Debeljak, Borislav Skubic, in Matej Mihovec v moški konkurenci.

Eden od organizatorjev nedeljske kolesarske dirke Niko Stržinar je po koncu zadnje postaje polanskih puklov izrazil zadovoljstvo z izpeljavo letošnje kolesarske akcije: "Z dirko smo zelo zadovoljni, prav tako z letošnjo izvedbo Pokala polanskih puklov. Predvsem tu smo dobili vsi štirje soorganizatorji nove izkušnje "več etapnih" prireditev, od načina predstavitve, organizacije in širših učinkov, kot sta turizem in razvoj kolesarstva na lokalnem nivoju." Stržinar je še dodal: "Bogata tradicija dobro izpeljanih in obiskanih prireditev, ki so organizirane na izključno prostovoljni bazi, se nam sedaj obrestuje. Tovrstne prireditve ne prinašajo finančnih koristi, so pa za spomine in za družbo, kar je na deželi prvotnega pomena."

Ne spreglejte