Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 5. 2018,
16.36

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

1

Natisni članek

Wings for Life World Run

Ponedeljek, 7. 5. 2018, 16.36

5 let, 11 mesecev

Eva Zorman je zmagovalka teka Wings For Life v Braziliji

Neverjetno: po zamenjavi številke se je izkazalo, da je v Braziliji zmagala Slovenka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

1

Wings For Life | Foto Marcelo Maragni za Wings for Life World Run

Foto: Marcelo Maragni za Wings for Life World Run

Eva Zorman, 21-letna študentka medicine iz Slovenj Gradca, je zmagovalka teka Wings For Life World Run v Braziliji. Potovanje v Brazilijo si je prislužila z lansko zmago na teku Wings For Life v Sloveniji. Lani jo je zasledovalno vozilo prehitelo pri 40. kilometru, letos je bila še bolj vztrajna. Pretekla je kar 48 kilometrov, oz. največ od deklet, ki so tekla v Braziliji.

Eva Zorman, ki si, kot je v enem od pogovorov povedala za revijo Tekač želi postati športna ortopedinja, sanja pa tudi o lastnem športno-rehabilitacijskem centru v Avstriji, je bila že lani globalna zmagovalka globalnega študentskega teka Wings for Life World Run.

V Braziliji je bil uspešen tudi ruski tekač Ivan Motorin, ki je lani zmagal v Sloveniji, predlani pa je slavil v Rusiji. Tokrat je pretekel 59.69 km (lani 62 km) in zaostal zgolj za Josejem Eraldom Limo, zmagovalcem brazilskega teka, ki je pred zasledovalnim vozilom vztrajno bežal kar 63.71 kilometra.

-> Kliknite za ogled rezultatov teka Wings For Life v Braziliji

Zormanova je lani slavila že na slovenskem teku Wings For Life. | Foto: Red Bull Zormanova je lani slavila že na slovenskem teku Wings For Life. Foto: Red Bull

Na letošnjem Istrskem maratonu je z 2. mestom v teku na 21 kilometrov (1;21:43) ponovila lanski uspeh.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Na letošnjem Istrskem maratonu je z 2. mestom v teku na 21 kilometrov (1;21:43) ponovila lanski uspeh. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Eva in ne Miha

Kot so sporočili organizatorji, je bilo v uradnih objavah sprva navedeno, da je v Braziliji zmagalo dekle z imenom Miha Dobravec, pod fotografijo, na kateri je bila v resnici Eva, pa ni bilo podpisa, zato si ni nihče mislil, da gre za slovensko tekmovalko, ki je na račun lanske zmage v Sloveniji letos nastopila v Braziliji. Zmagovalci nacionalnih tekov si namreč za nagrado lahko izberejo lokacijo, kjer bodo prihodnje leto odtekli Wings For Life tek. Do napake glede imena je prišlo zato, ker sta si Eva in njen fant Miha pred štartom po pomoti zamenjala štartni številki, čeprav ni jasno, kako so lahko moškega tekača vodili v ženski konkurenci.

Utrinki s teka na Brdu pri Kranju (foto: Siniša Kanižaj):

Fotogalerija
1 / 10

V Sloveniji zgolj tek z aplikacijo

V Sloveniji letos klasičnega Wings For Life teka ni bilo Ti so bili letos organizirani na samo 12 lokacijah), so pa bili organizirani trije teki z aplikacijo. To v praksi pomeni, da je tekače na trenutek, ko bi jih na običajnem Wings For Life teku prehitelo zasledovalno vozilo, pri teku z aplikacijo pa zgolj virtualno, opozorila aplikacija, ki so si jo naložili na mobilni telefon.

Za tiste, ki teči ne morejo, sta se tekaško udejstvovala tudi Roman Kejžar in paraolimpijec Sandi Novak. | Foto: Red Bull Za tiste, ki teči ne morejo, sta se tekaško udejstvovala tudi Roman Kejžar in paraolimpijec Sandi Novak. Foto: Red Bull

Na Brdu pri Kranju sta bila najboljša Matic Debeljak in Jožica Murnik, v Mariboru sta slavila Blaž Savšek in Patricija Merkuš, v Račah, kjer je bila trasa primerna tudi za udeležence na invalidskih vozičkih, pa sta se virtualnemu zasledovalnemu vozilu najdlje izogibala Jernej Donik in Estela Emanuela Zupanc. Organizatorji so pojasnili, da je bilo letos po svetu organiziranih samo 11 tekov, kakršnega smo prejšnja štiri leta spoznali tudi v Ljubljani, in veliko več tekov z aplikacijo, saj da želijo dogodek približati širši populaciji.
Med udeleženci teka v Kranju sta bila tudi šampiona športnega plezanja Janja Garnbret in Domen Škofic. | Foto: Red Bull Med udeleženci teka v Kranju sta bila tudi šampiona športnega plezanja Janja Garnbret in Domen Škofic. Foto: Red Bull

Več kot 100.000 tekačev na 200 lokacijah

Na 5. globalni Wings For Life World Run tek je bilo prijavljenih več kot sto tisoč udeležencev, ki so na več kot 200 lokacijah v 66 državah pretekli skupaj več kot 930 tisoč kilometrov. Celoten izkupiček, zbran s prijavninami, je bil namenjen financiranju Fundacije Wings For Life, ki se ukvarja z iskanjem zdravila za zdravljenje poškodb hrbtenjače.

Globalna zmagovalca teka, ki se je včeraj začel ob 13. uri po našem času, kar pomeni, da so v nekaterih državah štartali ponoči, sta postala Šved Aron Anderson (89,85 km), ki je tekmoval na invalidskem vozičku – to je že njegova druga zmaga, in portugalska tekačica Vera Nunes (53,78 kilometri).

Ne spreglejte