SiolNET. Sportal Rekreacija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maraton Franja triatloncu Plešetu

3

termometer

 | Foto:
Festival kolesarstva Maraton Franja so z maratonskima preizkušnjama sklenili najvzdržljivejši kolesarji. Po lanskoletni italijanski prevladi je zmaga ostala doma, slavil je triatlonec David Pleše.

Na tridnevnem kolesarskem prazniku, ki letos praznuje 31. rojstni dan, je bil danes dan d za ljubitelje kolesarskih maratonov. Malo po 9. uri se je v oblačnem vremenu na najdaljšo, 156-kilometrsko, preizkušnjo zapeljalo 1706 kolesarjev, ki jih je pot vodila od ljubljanskega BTC Cityja čez Vrhniko, Logatec, Godovič, Idrijo, Cerkno, preko najtežjega dela, sedemkilometrskega vzpona na Kladje s povprečnim 6,3 odstotnim naklonom, od koder so pot proti Ljubljani nadaljevali skozi Sovodenj, Škofjo Loko, Vodice in Tacen. Prvi je ciljno črto na Ameriški aveniji BTC Cityja prečkal triatlonec David Pleše.

Pobega na Vrhniškem klancu in Dunajski cesti

Državni prvak v olimpijskem triatlonu iz leta 2011 je petim kolesarjem, ki so vse od vrhniškega klanca vozili v skupini, pobegnil pet kilometrov pred ciljem, ko se je odločil za spremembo taktike. Pleše je z navdušenjem opisal današnjo kolesarsko preizkušnjo, ki je zanj predstavljala le "lažji trening": "Vesel sem, da mi je uspelo, saj vemo, da je Franja pogosto loterija. Ves čas sem spremljal kolesarje, kako vozijo, in kaj kmalu nas je pet že po vrhniškem klancu pobegnilo. Na Kladje sem prišel v skupini štirih kolesarjev, s katerimi smo nato vozili skupaj skoraj do konca. Na Dunajski cesti sem se odločil za pobeg. Vedel sem, da sem v dobri formi, in sem si rekel, da poizkusim. Uspelo mi je in sem res vesel. 28-letnik je še dodal: Franja je zame rekreacija, sem namreč triatlonec in moji cilji so tam, v svetovnem pokalu. Želim si tudi na Olimpijske igre, kamor letos potuje kolegica Mateja Šimic, a sem moral letošnje kvalifikacijske tekme zaradi zloma petnice izpustiti. Tako bom sedaj treniral za Rio, se je proti letu 2016 ozrl Pleše. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še dva Slovenca, drugo mesto je pripadlo Gregorju Tekavcu, na tretje se je zavihtel Borut Rovšček.

Še tesnejši boj za najvišja mesta smo videli na krajši, 97-kilometrski, preizkušnji, kjer je skupina 20 kolesarjev ciljno črto prečkala v štirih sekundah. Zmago je v Avstrijo odnesel Duval Orphir, drugi je bil Slovenec Edo Orehek, tretji pa Italijan Marco De Stefano. Med dekleti je na daljši razdalji drugič zapored slavila Špela Škrajnar, na krajši pa se je zmage veselila Avstrijka Brigitte Krebs.

Kronometer Vrečerju, deževna sobota najmlajšim, zmagovalci so vsi

Letošnji Maraton Franja je postregel z novostjo, saj so organizatorji na program uvrstili še kronometer, s katerim se je v petek začel 31. kolesarski festival. Najhitreje je s petkovo vožnjo na čas, ki je štela za državno prvenstvo, opravil Robert Vrečer in se tako veselil naslova državnega prvaka, ki mu ga je lansko leto speljal Jani Brajkovič. Vrečer je v vetrovnem vremenu, ki je kronometristom najbolj nagajalo od obrata v Dolu pri Ljubljani do cilja v BTC Cityju, za 13 sekund ugnal drugo uvrščenega Gregorja Gazvodo, najboljšo trojico je zaključil Kristjan Fajt. Pri mlajših članih je slavil Jan Polanc, med članicami pa se je na 18,6-kilometrski progi najbolje znašla Tjaša Rutar. Kronometer je uspel v vseh pogledih, tako po udeležbi (prijavljenih je bilo 305 kronometristov op. a.) kot po izvedbi. S policijo smo že naredili mikroanalizo in ugotovili, kje lahko stvari še izboljšamo. Smo pa pričakovali, da bomo imeli veliko več težav, kot jih je bilo na koncu, je o premiernem kronometru na Franji dejal direktor Maratona Franja Gorazd Penko in tako namignil, da bomo vožnjo na čas videli tudi naslednje leto.

Sobota je bila, kot že pretekla leta, družinsko obarvana in je kljub nestanovitnemu vremenu in močnim nalivom privabila okoli 400 najmlajših kolesarskih navdušencev, ki so se lahko podali na 25-kilometrski družinsko-šolski maraton ali pa se zapeljali po 1,5 kilometra dolgem kolesarskem krogu v BTC Cityju. Penko je izrazil navdušenje nad udeležbo najmlajših kolesarjev, ki jim vreme res ni prizaneslo, saj je celotni čas maratona deževalo: "Ponosen sem na vse otroke, ki so štartali na sobotnem deževnem maratonu, številka se je vrtela okoli 450. Kljub slabemu vremenu, ki je mnoge prestrašilo in se niso udeležili otroškega maratona, smo zelo zadovoljni, saj je bilo veselje otrok res nepopisno."

Čeprav je bilo na letošnjo Franjo prijavljenih več kot 6000 kolesarjev, se je številka udeležencev predvsem zaradi slabega vremena ustavila pri 4300. Gorazd Penko je z uspelo prireditvijo in nekoliko nižjo udeležbo od pričakovane kljub temu zadovoljen, saj to, kot pravi, predstavlja nove izzive: "Zmagovalci so prav vsi, od prvega do zadnjega, ki so se navkljub nestanovitnemu vremenu pojavili na štartu. Vreme nam je letos res nekoliko ponagajalo, a če seštejmo današnjih 3600 maratoncev, 450 otrok in 300 kolesarjev na čas, pridemo do lepe številke. Škoda je, da so se nekateri ustrašili dežja, a nam tako ostajajo novi izzivi, ki jih bomo skušali doseči prihodnje leto."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin