Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 6. 2012,
12.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maraton Alpe Scott

Sreda, 6. 6. 2012, 12.25

8 let, 2 meseca

Maraton Alpe: 130 kilometrov in 2000 metrov višinske razlike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še dober teden nas loči od 6. Maratona Alpe Scott, ki ga med "velike" rekreativne maratone uvršča trasa. Kolesarji na poti premagajo tri prelaze, 130 kilometrov in 2000 metrov višinske razlike.

Zadnja leta kolesarski maraton Alpe Scott, ki je letos na sporedu 1. julija, pridobiva na svoji veljavi, saj postaja eden izmed najatraktivnejših kolesarskih podvigov pri nas. Zaradi zahtevnosti trase, ta udeležence popelje okoli Kamniško Savinjskih Alp, maraton privablja le bolje pripravljene rekreativne kolesarje. In kje se skriva njegova težavnost? Kolesarje od starta do cilja, ki sta v Kamniku, pričaka 130-kilometrska proga, kar ne bi bilo nič posebnega, če bi bila večinoma ravninska. A ravno tu je čar zahtevnosti slikovitega maratona. Na 130 kilometrov dolgi progi, ki poteka po Sloveniji in Avstriji, morajo kolesarji premagati tri alpske prelaze, in sicer jih pričakajo Jezerski vrh (1218 metrov), najtežji vzpon na Pavličevo sedlo (1400 metrov) in Črnivec (902 metra), kar skupno pomeni 2000 metrov višinske razlike.

Kljub težavnosti ena najlepših maratonskih tras, navdušen tudi Bole

A kljub težavnosti, ga kolesarji uvrščajo med enega najlepših kolesarskih maratonov pri nas, saj jih na poti obdajajo čudovita narava, alpske doline in vršaci. Prvi del poti, ki se vije med polji, za kolesarje predstavlja le ogrevanje, ko pa cesta zavije proti reki Kokri, se pravi maraton šele začne. Prva postaja je Jezerski vrh, od koder se odpira pogled na mogočne dvatisočake in proti avstrijski Koroški. Po prvem prelazu sledi spust proti Železni Kapli in nato druga, najtežja točka – vzpon na Pavličevo sedlo, do koder kolesarje vodi cesta mimo gorskih kmetij. Nato pa zopet užitkarski spust in v Gornjem Gradu priprava na zadnji prelaz, Črnivec. Ko kolesarji osvojijo še tretji vzpon, je čas za 15-kilometrski spust proti cilju v Kamniku, me katerim se udeležencem odpre pogled proti Alpam, ki so jih pustili za seboj.

O priljubljenosti trase, ki jo najboljši rekreativni kolesarji odvozijo v štirih urah čiste vožnje, je spregovoril prvi zmagovalec Maratona Alpe in eden najboljših rekreativcev pri nas Andrej Helešič: "Ne rečemo več, da gremo na Jezersko, potem pa na Pavliča, pa čez Črnivec nazaj ... sedaj se reče, da gremo odvozit Alpe." In Alpe je za trening pred napornimi tekmami odvozil tudi profesionalni kolesar, član ekipe Lampreja, Grega Bole, ki se je z rekreativci podal preko vseh treh prelazov in trening pred julijskim maratonom označil kot lepo preizkušnjo.

Lani leto rekordov. Podpira ga tudi kamniški župan.

Lansko leto je Maraton Alpe Scott, ki poteka ob popolni zapori cest in z elektronskim merjenjem časa udeležencev, doživel rekorden obisk, saj se ga je udeležilo kar 705 kolesarjev iz osmih držav. V ženski konkurenci je zmaga pripadla Urši Pintar, ki je s časom 3:58:00.3 postavila rekord proge. Prav tako je rekord proge padel v moški konkurenci, saj je Gregor Tekavec 130-kilometrsko preizkušnjo prekolesaril v času 3:36:37.7.

Maraton Alpe Scott, ki je tudi letos uvrščen na koledar mednarodne kolesarske zveze UCI, podpira kamniški župan Marjan Šarec, ki je zadovoljen, da je eden najbolj atraktivnih maratonov svoj prostor našel prav v osrčju kamniških planin: "Ponosen sem, da se ta 130-kilometrski, izredno slikovit maraton začne in konča v naši občini, saj v mesto privablja pisano množico ljudi, hkrati pa dviguje zavest o pomenu spoštovanja okolja med kolesarji."

Vsi ljubitelji neokrnjenih kamniško Savinjskih Alp in kolesarjenja, se lahko na 6. Maraton Alpe Scott, ki bo potekal 1. julija, prijavite na spletnih straneh Kolesarskega društva Alpe, ko bo prijavnina do 22. 6. 2012 znašala 23 evrov, po tem datumu pa boste za udeležbo na maratonu preko treh prelazov odšteli 30 evrov.

Ne spreglejte