Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
20.56

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Maraton Alpe Scott

Nedelja, 8. 7. 2018, 20.56

5 let, 9 mesecev

12. maraton Alpe

Matej Kravos in Laura Šimenc najhitreje okoli Alp #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Maraton Alpe

Matej Kravos (TUŠ Team) in Laura Šimenc (BK Umag) sta zmagovalca 12. izvedbe maratona Alpe, ki je s 130 kilometri in dva tisoč višinskimi metri eden največjih, če ne kar največji kolesarski zalogaj v Sloveniji.

Maraton Alpe | Foto:

Kolesarske dirke se je udeležilo skoraj 600 kolesarjev, od tega 72 tujcev iz kar 10 držav, tudi iz Finske, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije in sosednjih držav. Na dirki so prvič razpisali tudi mesta za kolesarje na električnih kolesih. Kljub zanimanju za novost se za prijavo tokrat ni odločil nihče. Organizatorji so nam potrdili, da ideje ne bodo opustili, morda se kdo opogumi prihodnje leto.

Peter Sagan
Sportal Sagan izkoristil padce tekmecev in prevzel skupno vodstvo

Prvi trije v absolutni moški kategoriji: Matej Kravos, Uroš Bogša in Uroš Komac. Priznanja jim je podelil Luka Mezgec. | Foto: Prvi trije v absolutni moški kategoriji: Matej Kravos, Uroš Bogša in Uroš Komac. Priznanja jim je podelil Luka Mezgec.

V absolutni moški kategoriji je s časom 3;36:15 zmagal Matej Kravos iz ekipe TUŠ Team, v ženski pa je bila s časom 3;50:29 najhitrejša Laura Šimenc iz ekipe BK Umag.

Prve tri v absolutni ženski kategoriji: Laura Šimenc, Tina Brelih in Špela Škrajnar. | Foto: Prve tri v absolutni ženski kategoriji: Laura Šimenc, Tina Brelih in Špela Škrajnar.

Kravos je priznal, da je bila dirka naporna, najtežji je bil vzpon na Pavličevo sedlo, kjer je rahlo zaostal za skupino, a jo je potem znova ujel na spustu.

S predstavo je bila zadovoljna tudi Šimenčeva. "Tempo na Jezersko je bil umirjen, sama sem nato nadaljevala v svojem ritmu. Predvsem sem vesela, da mi je tokrat uspelo pravilno razporediti moči in sem zelo dobro odpeljala zadnji vzpon na Črnivec," je povedala v cilju.

Udeleženci maratona Alpe morajo premagati 130 kilometrov in dva tisoč višinskih metrov. | Foto: Udeleženci maratona Alpe morajo premagati 130 kilometrov in dva tisoč višinskih metrov.

Dirke se je udeležil tudi biatlonec Klemen Bauer, manjkal pa ni niti Nizozemec Frank Wilschut, ki se je dirke udeležil že tretjič. Prvikrat se je to zgodilo leta 2013, ko je med dopustovanjem v Kamniku izvedel za maraton, kolo pa mu je takrat posodil kar vodja maratona Janez Jarm. V Slovenijo se je vrnil že naslednje leto s ciljem, da izboljša rezultat, kar pa mu je uspelo tudi letos.

Kolesarje čakajo trije prelazi, na Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec. | Foto: Kolesarje čakajo trije prelazi, na Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec.

Tekmovalce je na pot pospremil Igor Žavbi, podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana, priznanja najboljšim pa je razdelil Luka Mezgec, nekdanji zmagovalec maratona Alpe, ki bi sicer v teh dneh raje obračal pedala na Dirki po Franciji, a so se v ekipi Michelton-Scott odločili, da stavijo na druge adute.

Kamnik, ki je gostil maraton Alpe, je bil izbran za naj gostitelja dirke Po Sloveniji. | Foto: Kamnik, ki je gostil maraton Alpe, je bil izbran za naj gostitelja dirke Po Sloveniji.

Foto: Domen Lisec, Blaž Cerk

Ne spreglejte