Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2017,
7.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Maraton Alpe Scott

Petek, 30. 6. 2017, 7.14

6 let, 7 mesecev

Maraton Alpe Scott v 11. izvedbi s povsem naravnimi okrepčevalnicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Maraton Alpe

V nedeljo, 2. julija 2017, bo v Kamniku potekal 11. maraton Alpe Scott. Organizatorji pričakujejo okrog 700 kolesarjev. Pred njimi je 130 kilometrov z dva tisoč metri višinske razlike, za rehidracijo pa bodo poskrbele naravne okrepčevalnice ob izvirih čiste vode.

Kamnik je pripravljen na 11. izvedbo maratona Alpe. | Foto: Kamnik je pripravljen na 11. izvedbo maratona Alpe.

Trasa maratona ostaja nespremenjena. Kolesarje čakajo trije alpski prelezi - Jezerski vrh, ki ga imajo za ogrevanje, Pavličevo sedlo, ki je najzahtevnejši in za večino udeležencev tudi najlepši del poti, ter za konec Črnivec, ki iz vsakega kolesarja iztisne še zadnje atome moči.

Cilj ostaja v Kamniku, štart pa se letos iz Kamnika seli na obrobje tik ob športni stadion Mekinje.

Maraton Alpe | Foto:

Slogan letošnjega maratona - Po poti čiste vode

Poleg okrepčevalnic z energetskimi napitki in hrano bodo kolesarje ob izvirih čiste vode čakale povsem naravne okrepčevalnice. Glede na izobilje pitne vode, ki ga ponujajo Kamniško–Savinjske Alpe, so se namreč organizatorji maratona pridružili projektu Poti čiste vode pod okriljem Združenja Kamniško–Savinjske Alpe. Skupen namen je ozaveščati o pomenu čiste pitne vode.

Kolesarji bodo bidone lahko napolnili ob izvirih čiste vode. | Foto: Kolesarji bodo bidone lahko napolnili ob izvirih čiste vode.
 

Kaj kolesarjem svetujeta Luka Mezgec, aktuani državni prvak v cestnem kolesarstvu, in Primož Roglič, ki ga že jutri, v soboto, 1. julija, čaka prvi test na Dirki po Franciji: kronometer.

Luka Mezgec, zmagovalec Maratona Alpe 2009: "Kolesarji naj na samem maratonu ne pozabijo na 'potno' hrano in veliko tekočine - vsaj en bidon na uro. Na vzponih je tudi pomembno, da izberejo svoj tempo, saj se v primeru pretiravanja proti Jezerskemu vrhu ali Pavličevemu sedlu lahko zgodi, da to kasneje drago plačajo v obliki 'praznih' nog, krčev na vzponu na Črnivec ... Med pripravami pa je seveda na prvem mestu užitek na kolesu."

Primož Roglič, zmagovalec maratona Alpe 2009: "Udeležencem želim srečno vožnjo, naj opravijo z maratonom s čim manj nepotrebnimi problemi. Ob hudi vročini je potrebno biti pozoren na uživanje tekočine. Čim več, tem bolje," svetuje Roglič.

Ne spreglejte