Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2014,
10.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nočna 10ka

Sobota, 12. 7. 2014, 10.29

7 let, 12 mesecev

Madžarka in Britanec ter tristo kosmatih medvedov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da so zgodbe, ki jih piše življenje, pogosto bolj zanimive od filmskih scenarijev, smo omenili že večkrat. Kot dokaz predstavljamo življenjsko zgodbo Jamieja in Eve, Britanca in Madžarke, ki ...

… bosta nocoj tekla na Nočni 10ki, že čez teden dni pa na Bledu dahnila usodni da.

Ena najbolj priljubljenih tekaških prireditev na slovenskih tleh, Nočna 10ka, odmeva tudi zunaj slovenskih meja. Na letošnjo, osmo izvedbo nočnega teka okoli Blejskega jezera so prijavljeni tekači iz 20 držav, nekaj smo jih dan pred prireditvijo srečali tudi na Bledu.

Prvo srečanje se je zgodilo pred cerkvijo sv. Martina pod Blejskim gradom. In zakaj omenjam ravno cerkev? Ker sta v času našega pogovora sogovornika čakala na župnika, ki bo natanko čez teden dni bedel nad njuno poročno zaobljubo.

Del leta v Nomenju, del v Londonu

Pred tremi leti sta v kraju Nomenj v neposredni bližini Bohinjske Bistrice kupila hišo in si tam ustvarila začasni dom. Prepričana sta namreč, da Slovenija ponuja najlepše kotičke na svetu in da je raj za njima tako ljube polete z jadralnim padalom. In to ju je pravzaprav privabilo v Slovenijo, kamor sta se vračala in vračala, nazadnje pa na nek način tu tudi ostala.

"Slovenija je zelo lepa država, mirna, vsi ljudje, ki sva jih do zdaj srečala, so zelo prijazni, dobro se razumeva s sosedi, ravnokar so dobili dojenčka," opisuje razmere v novi domovini Jamie, ki je, kot pravi, že kmalu ugotovil, da v Sloveniji vsak pozna vsakega, in ki se čudi dejstvu, da vsi Slovenci želijo v London, onadva pa ravno obratno.

Drug del domačega ognjišča ju namreč čaka prav v prestolnici Velike Britanije, kjer sta si ustvarila karieri. On kot profesor kemije, ki svoje učence motivira s številnimi eksperimenti, ona poučuje biologijo.

Ljubljanski polmaraton že v malhi, zdaj je čas za Nočno 10ko

Čeprav ima Jamie v Sloveniji že zabeleženo tekaško kilometrino – lani je na Ljubljanskem maratonu pretekel polmaratonsko razdaljo –, pa bo nocoj prvič zagrizel v nočni zalogaj, 10-kilometrski tek okrog Blejskega jezera.

Črka r in "saj vsi znate angleško!"

"Večkrat prideva sem na sprehod, a ponoči nisva tekla še nikoli. Krasno bo, grad bo osvetljen, veliko ljudi bo …" pričakuje Jamie, ki ga ni sram uporabiti nekaj slovenskih besed, čeprav priznava, da mu črka r povzroča hude travme in da je svojevrstna težava, ki jo imajo tujci v Sloveniji pri učenju slovenskega jezika ta, da za učenje pravzaprav ni potrebe, saj večina Slovencev govori izvrstno angleščino.

No, a za fraze, kot so "tristo kosmatih medvedov", "Govorite angleško?", "Eno pivo/eno vino, prosim.", si kljub temu vzame(ta) čas. "Zanimivo je tudi to, da ste Slovenci zelo pozorni na izgovorjavo. Če kaj izgovoriva narobe, recimo, če namesto kava, rečeva kav (cow – v angleščini krava), so kar začudeni in sprašujejo, kaj naj bi to pomenilo, medtem ko mi kar spregledamo take stvari, saj je glavno le to, da vsaj približno vemo, kaj je govorec želel povedati," pravi Jamie.

"Da bova za poroko bolj fit"

In zakaj ravno Nočna 10ka? "Zato, da bova za poroko bolj fit," se namuzne 31-letni Britanec, ki tako kot njegova izvoljenka Eva nestrpno odšteva minute do petka, ko bosta na Blejskem gradu opravila civilni del poroke, dan pozneje pa še cerkveni, bolj slovenski del na Blejskem otoku in v tamkajšnji cerkvi, kjer bosta pozvonila na zvončku želja.

Ne spreglejte