Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2016,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Ilirija seniorji mali junaki

Četrtek, 2. 6. 2016, 14.12

6 let, 6 mesecev

KOPALIŠČE ILIRIJA V PRENOVLJENI PODOBI VSTOPA V NOVO SEZONO

Trenerji in številni prostovoljci so zavihali rokave in obnovili kopališče Ilirija. Kakšne so novosti? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Kopališče Ilirija

Trenerji Plavalnega kluba Ilirija so skupaj s starši njihovih plavalcev in gradbinci celovito prenovili ljubljansko kopališče Ilirija. To v novo kopalno sezono vstopa v prenovljeni podobi, ki pa nima zgolj kozmetičnih popravkov. Novosti si lahko ogledate v virtualnem sprehodu.

Kopališče Ilirija je ob slavnostnem odprtju pred 87 leti slovelo kot eno najmodernejših v Evropi, zadnja leta pa je propadalo in čakalo na boljše čase.

Prva prenova po letu 1974

Trenerji PK Ilirija so se že dalj časa zavedali, da čakanje križem rok na boljše čase ne bo obrodilo sadov, zato so stvari vzeli v svoje roke. Skupaj s starši otrok, ki tam pilijo svoje zavesljaje (direktor PK Ilirija Tomi Martinjak ocenjuje, da je pri prenovi sodelovalo 150 ljudi), so z izdatno pomočjo gradbincev letos poskrbeli za prvo pravo prenovo kopališča po letu 1974.

Kaj je direktor PK Ilirija Tomi Martinjak povedal o prenovi kopališča Ilirija?

220 tisočakov in nešteto ur prostovoljnega dela

S prenovo so se ukvarjali tri mesece. Martinjak ocenjuje, da so za materialni del namenili 220 tisoč evrov – sredstva so zagotovili v PK Ilirija, ki je skupaj z Mestno občino Ljubljana solastnik kompleksa, na MOL, Fundaciji za šport in v Heliosu –, prostovoljno delo pa tako ali tako nima cene.

Kopališče ima povsem novo sončno teraso.  | Foto: Kopališče ima povsem novo sončno teraso.

Brez prenove bi Ilirija zaprla vrata

"Prenova kopališča je bila nujno potrebna, saj bi brez nje kopališče lahko mirne duše zaprli. Objekt je bil v obupnem stanju," je povedal Martinjak, prvi mož PK Ilirija. "Ne gre za kozmetične popravke, ampak za resno prenovo, a za prenovo v retro stilu," je dodal.

Zakaj je bila obnova tako nujna? Kliknite za ogled videa.

Na kopališču Ilirija so postavili novo sončno teraso (na njej ne bo več prostora za nudiste), v celoti sanirali bazensko školjko, ki je puščala vodo, obnovili so sistem za filtriranje vode, fasado, stranišča, prhe in ploščad.

Brez obnove bi se zgodila nova Kolezija

Je to le premostitev obdobja, katerega cilj je popolna prenova? "Če se obnove ne bi lotili, bi bili priča novi Koleziji (kopališče na Koleziji je dolga leta propadalo, potem pa se je našel denar za gradnjo novega kompleksa, za kar je MOL odštela 13 milijonov evrov, op. p.). Dokler ne bomo dočakali novega, pokritega bazena, kar pa bo glede na to, da evropskega denarja še ni na vidiku, trajalo še kar nekaj časa, želimo ohraniti to, kar imamo. Ilirija je pravzaprav naš dom," je pomen Ilirije za ljubljanske plavalce opisal sogovornik.

 

Morda bi vas zanimalo še:

Obnovili so tudi bazensko školjko. | Foto: Ana Kovač Obnovili so tudi bazensko školjko. Foto: Ana Kovač

O pokritju bazena z montažnim balonom ne razmišljajo, saj bi ta sprememba zahtevala gradnjo spremljevalnih prostorov, ki jih na Iliriji, ki ima status letnega kopališča, nimajo, poleg tega "treniranje pod balonom (tako kot to počnejo v PK Radovljica, na primer, op. p.) ne zagotavlja optimalnih pogojev za trening. Tega se ne bi šli," je dejal sogovornik. Prepričan je, da bi kopališče v osveženi podobi lahko brez težav uporabljali najmanj prihodnjih pet let.

"Projekt Plavalno gimnastičnega centra Ilirija se bo lahko nadaljeval takoj, ko bo zaprta finančna konstrukcija, časovni okvir pa še ni znan. Pokrit olimpijski bazen je del projekta, lani smo odprli tudi Gimnastični center Ljubljana, ki je sodoben gimnastični objekt, v katerem imajo vrhunski športniki odlične pogoje za delo. O morebitnih prilagoditvah projekta se bomo odločili ob zaprtju finančne konstrukcije," so nam odgovorili z oddelka za šport na Mestni upravi Mestne občine Ljubljana.

Sprehodite se po prenovljeni Iliriji #virtualnisprehod

Kdo so glavne stranke na Iliriji?

Lani je kopališče Ilirija obiskalo okrog 30 tisoč kopalcev – prevladovali so Ljubljančani in turisti –, medtem ko so jih v boljših časih našteli tudi po 80 tisoč.

Martinjak je prepričan, da je razlog za skromno številko predvsem javno mnenje, da Ilirija ni odprta, poleg tega si je po besedah sogovornika v zadnjih letih pridobila status podrtije, sramote in propadajočega objekta. Zdaj si obetajo, da bo vse drugače. "Trudimo se, da bi ljudje izvedeli, da je bazen odprt in da so dobrodošli. Brez dvoma gre za objekt z dušo," je dodal.

Poskrbljeno je tudi za otroški živžav. | Foto: Poskrbljeno je tudi za otroški živžav.

Stavijo na spremljevalni program

Velik poudarek bodo po novem namenjali neplavalni dejavnosti. "V ta namen smo organizirali odbor za oživitev bazena. Že zdaj organiziramo Noči na Iliriji. Gre za plesne večere, kjer se pleše vse mogoče, od salse do zumbe, nadaljevali bomo tudi nočno kopanje, ki se je lani izkazalo kot dobrodošla praksa," je povedal Martinjak.

Kopališče Ilirija | Foto:

S ponudbo želijo sezono podaljšati tudi v zimske mesece. "Na ploščadi si želimo postaviti montažno drsališče, odpreti pravljično deželo in podobno. Povezali smo se tudi s svojimi sosedi, Narodnim domom (center za gimnastiko, op. a.), s katerim smo pripravili skupen program. Želimo si ustvariti športni center, kjer bodo otroci lahko obiskovali ure gimnastike, plavanja, ponudili jim bomo programe rolanja, drsanja, košarke, odbojke, nogometa, košarke … Skratka, želimo si vložiti čim več v to, da bi privabili otroke, znotraj te baze otrok pa bi se prav gotovo našel tudi kak plavalni talent," je dejal Martinjak.

V najboljših časih je kopališče Ilirija v sezoni obiskalo tudi po 80 tisoč plavalcev, lani samo še 30 tisoč. V PK Ilirija si želijo, da bi se trend letos obrnil v njihovo korist. | Foto: V najboljših časih je kopališče Ilirija v sezoni obiskalo tudi po 80 tisoč plavalcev, lani samo še 30 tisoč. V PK Ilirija si želijo, da bi se trend letos obrnil v njihovo korist.

Od jutri bo Ilirija odprta vsak dan

Kopališče Ilirija bo svoja vrata odprlo danes ob 15. uri, ko bo tam pester spremljevalni program. Kopalci ga bodo lahko obiskali že jutri, treningi pa se začnejo v ponedeljek. Kopališče bo med tednom odprto od 12. do 19. ure, ob koncu tedna pa od 10. do 20. ure.

Kako poceni se lahko namakate v Ljubljani?


Poleg kopališča Ilirija lahko v Ljubljani plavate še na Koleziji, ta je lani doživela popolno, 13 milijonov evrov vredno obnovo in je odprta že tri tedne, na Kodeljevem, v Laguni, ki se odpre v soboto, 11. junija, Atlantisu in Tivoliju. Kakšne so njihove cene?

 

Ne spreglejte