Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2014,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vogel Rogla Kranjska Gora Golte Krvavec

Petek, 3. 1. 2014, 13.16

6 let, 6 mesecev

Koliko snega premorejo slovenska smučišča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub koledarski zimi o snegu v nižinah ni duha na sluha. Malenkost bolje se sicer godi visokogorskim smučiščem, a tudi tu je snežna odeja precej tanka. Je kje sploh dovolj snega za normalno smuko?

Trenutno obratuje le osem slovenskih smučišč, medtem ko jih je lani v tem času delovalo kar 28. Tista redka smučišča, ki se te dni lahko pohvalijo s snežno odejo, pa čeprav sila tanko in zaradi temperatur, ki bolj dišijo po zgodnji pomladi kot pravi zimi, precej občutljivo, si na vse pretege trudijo privabiti ali zadržati svoje goste. Nekatera tudi z znižanjem smučarskih vozovnic.

Snežni rekorder med slovenskimi smučišči je te dni Vogel, ki se lahko pohvali s 110 centimetri naravnega snega. Naprave obratujejo od 9. do 16. ure, nihalka pa od 8. do 18. ure. Njene usluge si privoščite tudi na poti navzdol, saj je pot v dolino skozi Žagarjev graben zaprta.

Če se uvrščate med ljubitelje teka na smučeh, naj vas razveselimo s podatkom, da je na Voglu urejena tudi tekaška proga. Če ste še brez opreme, v prispevku Kako izbrati opremo za tek na smučeh? izveste, kaj in kako izbrati.

Če za prvi skok na sneg potrebujete malce več spodbude, lahko najamete tudi učitelja smučanja in si izposodite smučarsko opremo, če boste v družbi najmlajših, pa se lahko zabavate na otroškem poligonu ali v smučarskem vrtcu.

Voglu s 60 centimetri pomrznjenega snega sledi največje gorenjsko smučišče Krvavec. Naprave in kabinska žičnica obratujejo od 8. do 17. ure. Na Krvavcu deluje šola smučanja, možna pa sta tudi izposoja in servis smučarske opreme. Tekoči trak za otroke Gospinca obratuje, odprt je tudi Snežni park Krvavec.

S 50 centimetri naravnega in kompaktnega snega se na tretje mesto po višine snežne odeje uvršča Rogla, kje lahko vijugate med 9. in 16. uro, in to povsod, razen na smučarski progi Jurgovo 3. Če ste čez dan preveč zasedeni, si lahko privoščite tudi nočno smuko, in sicer med 17. in 21. uro na progah Jasa in Košuta.

Odprta je sankaška proga, obratujeta tudi šola smučanja in smučarski vrtec, prav tako sta za akcijo na voljo tudi adrenalinsko sankališče Zlodejevo in Fun park Rogla, za ljubitelje teka na smučeh pa so pripravljene tudi tekaške proge.

Smučišče Golte v teh dneh ponuja do 40 centimetrov naravnega in kompaktnega snega. Naprave obratujejo od 9. do 16. ure, nihalka Žekovec pa vozi vsako polno uro od 8. do 22. ure. Če želite osvežiti ali osvojiti smučarsko znanje, je na voljo tudi šola smučanja. Pozor, cesta je prevozna le z zimsko opremo.

Smučišče Kranjska Gora ima te dni do 30 centimetrov kompaktnega snega. Naprave delujejo od 9. do 16. ure, obratujejo štirisedežnica Kekec, vlečnica Mojca I, vlečnica Mojca II, štirisedežnica Podkoren in tekoči trak za otroke. Če ste bolj nočna ptica, si privoščite nočno smuko. Med 19. in 22. uro vas bo prevažala vlečnica Mojca II.

Poleg naštetih je smuka možna še na smučiščih Kope, Mariborsko in Ribniško Pohorje.

Kdaj bo končno snežilo?

Vremenoslovci ta konec tedna napovedujejo oblačno vreme s padavinami v zahodni in osrednji Sloveniji, medtem ko bo na vzhodu večinoma suho. Meja sneženja se bo dvignila nad okoli 1500 metrov nadmorske višine, snega pa ne pričakujejo niti v prihodnjem tednu. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne od 4 do 10, v vzhodnih krajih in ob morju do 12 stopinj C.

Ne spreglejte