Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2019,
13.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Natisni članek

Radenci Maraton treh src

Sobota, 18. 5. 2019, 13.02

4 leta, 11 mesecev

39. Maraton treh src v Radencih

Kenijci v Radencih ušli tekačem, Višnarjeva slavila na desetki, Ocepek najhitrejši Slovenec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Maraton Treh src, Radenci | Radenci so danes gostili 39. izvedbo maratona treh src.  | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Radenci so danes gostili 39. izvedbo maratona treh src.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V Radencih so danes v idealnih vremenskih razmerah izpeljali 39. maraton treh src, kjer je polmaratonska razdalja štela tudi za naslov državnega prvaka. Nova državna prvaka na maratonski polovički sta postala Janez Mulej, ki je odločno napovedal tudi naskok na zmago na ljubljanskem maratonu, in Jasmina Pitamic Vojska. Zmagi v teku na 21 in 42 kilometrov sta romali v Kenijo, doktor kemije Martin Ocepek in ultramaratonka Katja Kegl Vencelj najhitrejša Slovenca na kraljevski razudalji.

Na 39. izvedbi maratona treh src v Radencih je teklo več kot tri tisoč tekačev, v popoldanskih urah se je na progo podalo še več kot tisoč otrok. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na 39. izvedbi maratona treh src v Radencih je teklo več kot tri tisoč tekačev, v popoldanskih urah se je na progo podalo še več kot tisoč otrok. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

39. izvedba srčnega maratona v prijazni kulisi

Najstarejši maraton v Sloveniji (prvič so ga izpeljali leta 1981), ki je edinstven tudi zato, ker tekači med tekom kar štirikrat prečkajo državno mejo, je danes v Radencih z oblačno, a suho kuliso dočakal svojo 39. izvedbo in privabil skoraj sedem tisoč aktivnih udeležencev.

Štart teka na deset kilometrov, kjer je teklo več kot tisoč tekačev:

Na vseh štirih razdaljah je teklo več kot tri tisoč tekačev in tekačic. Največ na desetkilometrski razdalji (1.128), 856 jih je izbralo polmaratonsko razdaljo, ki je letos štela tudi za naslov državnega prvaka, skoraj 800 tekačev je preteklo 5,5-kilometrsko, peščica, 183 tekačev, pa se je lotila 42-kilometrske razdalje.

Maraton Treh src, Radenci | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Več kot dva tisoč udeležencev se je odločilo za pohod (to je letos rekord), nekaj več kot sto udeležencev je izbralo nordijsko hojo, 50 se jih je odločilo za tek s psički, ki so ga v Radencih letos izvedli premierno, tek pa je privabil tudi nekaj več kot tisoč otrok.

V Radencih so premierno izvedli tek s psi, ki bo del spremljevalnega programa tudi prihodnje leto:

Mulej in Pitamic Vojska sta nova državna prvaka v polmaratonu

S tekom na 21 kilometrov sta najhitreje opravila kenijska tekača Kiplagat Hosea Tuei (1;06:14) in Ngima Janae Mbogo (1;18:11) v ženski konkurenci (oba Benedek Team), med Slovenci pa sta bila najhitrejša Janez Mulej (1;10:28), ki je v cilj pritekel kot tretji (za dvema kenijskima tekačema) in Jasmina Pitamic Vojska (1;20:39). Mulej in Vojska sta tako postala nova državna prvaka v polmaratonu.  

Mulej, član AK Radovljica, je bil naslova državnega prvaka izredno vesel, kar potrjuje tudi videoposnetek, ki smo ga posneli v ciljni ravnini.

"Treniral sem zelo dobro. Vedel sem, da je Simon Navodnik (2. na DP) zelo močan, tudi na DP na 10.000 metrov je tekel zelo dobro, pa tudi ostali tekači so bili zelo hitri, tako da smo začeli kar v ostrem tempu. Vremenske razmere so odlične, sicer pa smo tekači na vse razmere zelo dobro pripravljeni. Izgovorov ni, ura pove svoje," se je 38-letni Mulej, navdušen nad ozračjem v Radencih, razgovoril v cilju.

"Štartal sem na zmago, o času pa niti nisem razmišljal. Nisem taktiziral, šel sem na vse ali nič. Lepše bi bilo sicer teči pod uro in deset minut, a tudi za to bo še čas."

Janez Mulej, novi državni prvak v polmaratonu: ''Nisem taktiziral, šel sem na vse ali nič.'' | Foto: Peter Kastelic Janez Mulej, novi državni prvak v polmaratonu: ''Nisem taktiziral, šel sem na vse ali nič.'' Foto: Peter Kastelic

O slovenski konkurenci na državnem prvenstvu ni želel izgubljati besed: "Kdor pride, je, kogar ni, ga ni," je dejal. "Vsak ima svoj razlog. Ta trenutek mi je vseeno, kdo je prišel in kdo ni. Trenutno sem najboljši polmaratonec in me ne zanima, ali lahko kdo odteče pod uro in šest minut," je bil jasen inženir strojništva, ki kilometrino nabira tudi med vsakodnevno potjo v službo na relaciji Blejska Dobrava-Jesenice, kjer vsak dan naniza vsaj deset kilometrov (zaposlen je v podjetju KOV, ki je lani sodelovalo pri odmevni obnovi Aljaževega stolpa).

Mulej je odločno napovedal tudi naskok na zmago na ljubljanskem maratonu. Mulejev osebni rekord na 42 kilometrov znaša 2 uri in 32 minut, septembra pa bo v Berlinu poskušal teči dve minuti hitreje. Načrtuje tudi nastop na Nočni 10ki, kjer mu je organizator v primeru zmage obljubil torto.

Članica atletske reprezentance Slovenske vojske Jasmina Pitamic Vojska je že drugič letos pretrgala zmagovalni trak v cilju. Zmagi na kraljevski razdalji istrskega maratona je dodala še naslov državne prvakinje v polmaratonu. | Foto: Peter Kastelic Članica atletske reprezentance Slovenske vojske Jasmina Pitamic Vojska je že drugič letos pretrgala zmagovalni trak v cilju. Zmagi na kraljevski razdalji istrskega maratona je dodala še naslov državne prvakinje v polmaratonu. Foto: Peter Kastelic

Tudi nova državna prvakinja Jasmina Pitamic Vojska, članica atletske reprezentance Slovenske vojske, je bila s svojo predstavo vidno zadovoljna. "Po pravici povedano sem pričakovala slabši čas, a kolikor noge dajo, dajo. Kenijka je po devetem kilometru ubrala svoj tempo in to lahko le gledamo."

37-letna vojakinja je poudarila, da se z mislijo na državni naslov ni posebej ukvarjala, želela je le čim bolj sproščeno teči. To je njen prvi naslov državne prvakinje v polmaratonu, ki ga bo dodala dvema naslovoma državne prvakinje v maratonu.

"Z naslovom državne prvakinje se nisem obremenjevala, želela sem le čim bolj sproščeno teči." | Foto: Peter Kastelic "Z naslovom državne prvakinje se nisem obremenjevala, želela sem le čim bolj sproščeno teči." Foto: Peter Kastelic

Maratonske polovičke se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. 21 kilometrov je pretekel v času 1;54:42. | Foto: Mediaspeed Maratonske polovičke se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. 21 kilometrov je pretekel v času 1;54:42. Foto: Mediaspeed

Za polmaratonsko razdaljo se je odločila tudi 85-letna Kazimira Lužnik.  | Foto: Mediaspeed Za polmaratonsko razdaljo se je odločila tudi 85-letna Kazimira Lužnik. Foto: Mediaspeed

Ocepek in Kegl Vencljeva najboljša Slovenca na kraljevski razdalji, zmagi v Kenijo

Tudi na kraljevski razdalji sta slavila kenijska tekača: Moses Kipruto Kibire (2;19:18) v moški in Hellen Jepkosgei Kimutai (2;50:14) v ženski konkurenci. Najhitrejši Slovenec in hkrati tudi prvi belec na maratonu je bil Martin Ocepek iz Atletskega kluba Domžale.

"Od osmega kilometra naprej sem tekel sam oziroma z uro. Kenijski tekači so potegnili naprej, kar je razumljivo, saj se s tekom za razliko od večine nas ostalih ukvarjajo profesionalno. Na progi sem dal svoj maksimum, tudi s časom (2;38:18) sem zelo zadovoljen. To sicer ni moj najboljši čas, v preteklosti sem imel nekaj težav s poškodbami, je pa dokaj blizu (2 uri in 35 minut v Berlinu)."

Martin Ocepek je bil s časom 2;38:18 najhitrejši Slovenec (in belec) na maratonski razdalji. | Foto: Peter Kastelic Martin Ocepek je bil s časom 2;38:18 najhitrejši Slovenec (in belec) na maratonski razdalji. Foto: Peter Kastelic

Ocepek, po izobrazbi doktor kemije, zaposlen kot vodja razvoja umetnih smol v podjetju Helios, se je s tekom začel ukvarjati med študijem. "Toliko, da sem si zbistril glavo in to še vedno počnem. Seveda pa sem tudi zelo tekmovalen in rad se udeležujem takšnih tekmovanj." Vrsto let trenira po programu trenerja Romea Živka, večino treningov pa opravi sam.

Glede vrhunca sezone se še ni odločil. "Vsekakor bo to maraton v jesenskem terminu, glede lokacije pa se še nisem odločil. Nekaj hitrega, odvisno od moje pripravljenosti."

Prešerno nasmejana je s časom 3;10:42 kot najhitrejša Slovenka v cilj pritekla aktualna rekorderka Slovenske planinske poti Katja Kegl Vencelj, domačinka, ki ji maraton treh src ogromno pomeni.

Gorska tekačica in aktualna rekorderka Slovenske planinske poti Katja Kegl Vencelj je v cilj pritekla v družbi družine. Mož Toni Vencelj, tudi gorski tekač, ji je delal družbo vseh 42 kilometrov. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Gorska tekačica in aktualna rekorderka Slovenske planinske poti Katja Kegl Vencelj je v cilj pritekla v družbi družine. Mož Toni Vencelj, tudi gorski tekač, ji je delal družbo vseh 42 kilometrov. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Želela sem si sicer doseči čas okrog treh ur (rekord tri ure in devet minut je v Radencih dosegla lani), a danes res ni šlo. Zjutraj me je močno bolelo grlo, a ker nisem imela vročine, sem se kljub temu odločila za štart. Na trasi mi je družbo delal mož (tekač Toni Vencelj, op. a.)," je še povedala gorska tekačica, ki rada teče tudi po ravnini. "Kilometri tako hitreje tečejo," je dodala 34-letna ultramaratonka, ki je tudi v zakonski stan vstopila tekaško. S Tonijem sta se namreč poročila po Ultra Pušeljc Trailu v Podbrdu in pretečenih 106 kilometrih.

Oglejte si fotogalerijo z maratona treh src v Radencih (foto: Blaž Weindorfer/Sportida)

Fotogalerija
1 / 141

Zver in Višnarjeva glavna na teku na 10 km

Zmagovalca teka na deset kilometrov sta postala bodoči pedagog Aleš Zver iz Odrancev (33:35), ki bo poleti v celoti prehodil romarsko pot Camino de Santiago, in aktualna svetovna podprvakinja v ekipnem šprintu, smučarska tekačica Katja Višnar (40:49), ki je radenški tek izkoristila kot del treninga, pa tudi sicer ji desetka zelo ustreza, medtem ko bi za maratonsko polovičko potrebovala nekaj več priprav, je priznala.

Aleš Zver in Katja Višnar sta zmagovalca teka na deset kilometrov. Tekel je tudi nekdanji olimpijski prvak, življenjski sopotnik Višnarjeve, Ola Vigen Hattestad, ki je v teku na deset kilometrov osvojil četrto mesto. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Aleš Zver in Katja Višnar sta zmagovalca teka na deset kilometrov. Tekel je tudi nekdanji olimpijski prvak, življenjski sopotnik Višnarjeve, Ola Vigen Hattestad, ki je v teku na deset kilometrov osvojil četrto mesto. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Medaljo v cilju ji je podelil smučarski skakalec Jernej Damjan. | Foto: Alenka Teran Košir Medaljo v cilju ji je podelil smučarski skakalec Jernej Damjan. Foto: Alenka Teran Košir

"Tekla sem s fanti, ki so bili res odlični, saj so mi pomagali in me potegnili za seboj. Danes sem imela srečo, ker nikoli nisem tekla sama. Na uro ne gledam, raje tečem po občutku," je povedala 35-letna smučarska tekačica, ki je napovedala, da bo vztrajala še najmanj eno sezono.

Tomaž Rep in Breda Škedelj sta slavila na razdalji 5,5 kilometra. | Foto: Sportal Tomaž Rep in Breda Škedelj sta slavila na razdalji 5,5 kilometra. Foto: Sportal

V teku na 5,5 kilometra sta v cilj najhitreje pritekla Breda Škedelj iz Šentjerneja (17:37) in Tomaž Rep (16:48) iz AK Ormož.

Zmagi v nordijski hoji sta romali na tuje. V moški konkurenci je s časom 1;01:10 slavil Poljak Andrzej Michalski, v ženski pa Nemka Margot Niedl (1;07:04).

Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora maratona treh src v Radencih, je priznal, da morajo zaradi poplave tekaških dogodkov v Sloveniji vedno več pozornosti nameniti promociji prireditve, še vedno pa največ šteje prav tradicija.

"Ta je tista, ki pomaga, je pa potrebno še mnogo več," je priznal. "Najboljše oglaševanje za naš maraton pa je sam občutek, ki ga tekači in njihovi spremljevalci začutijo na prizorišču," je dodal. Morebitnih novosti, ki jih pripravljajo za jubilejno 40. izvedbo, še ni želel razkriti.

 

Rezultati 39. maratona treh src

Moški:

- 42 km:
1. Moses Kipruto Kibire (Ken) 2:19:12
2. Evans Kipngetich Tanui (Ken) 2:21:02
3. Mark Kipchumba Rotich (Ken) 2:32:09
4. Martin Ocepek (Slo) 2:38:18
5. Franci Volkar (Slo) 2:39:32
6. Aleš Debeljak (Slo) 2:43:08
7. Klemen Rojnik (Slo) 2:46:13
8. Tadej Grilc (Slo) 2:49:46
9. Marjan Alt (Slo) 3:01:21
10. Uroš Kralj (Slo) 3:03:55 ...

- 21 km:
1. Hosea Kiplagat Tuei (Ken) 1:06:14
2. Elijah Mutuku Wambua (Ken) 1:07:05
3. Janez Mulej (Slo) 1:10:28 (1. DP)
4. Simon Navodnik (Slo) 1:11:42 (2. DP)
5. Primož Porenta (Slo) 1:12:44
6. Blaž Orešnik (Slo) 1:13:12 (3. DP) ...

- 10 km:
1. Aleš Zver (Slo) 33:33
2. Shohei Waller (Aus) 34:55
3. Severino Ogrizek (Slo) 35:20 ...

- 5 km:
1. Tomaž Rep (Slo) 16:48
2. Zoran Nedog (Slo) 16:57
3. Robert Lendaro (Slo) 17:02 ...

Ženske:

- 42 km:
1. Hellen Jepkosgei Kimutai (Ken) 2:50:14
2. Gladys Jepkurui Biwot (Ken) 2:52:49
3. Emily Jemutai Cheruiyot (Ken) 2:58:33
4. Katja Kegl Vencelj (Slo) 3:10:42
5. Sonja Sukič (Slo) 3:35:33
6. Marija Brumen (Slo) 3:45:16
7. Jasna Platovšek (Slo) 3:46:35
8. Ružica Gudelj (Hrv) 3:47:02
9. Smilja Rosić (Slo) 3:47:03
10. Andreja Zrnić (Slo) 3:54:03 ...

- 21 km:
1. Janae Ngima Mbogo (Ken) 1:18:11
2. Jasmina Pitamic Vojska (Slo) 1:20:39 (1. DP)
3. Zita Kacser (Mad) 1:22:02
4. Klara Ljubi (Slo) 1:26:34 (2. DP)
5. Georginah Njoki (Slo) 1:27:33 (3. DP) ...

- 10 km:
1. Katja Višner (Slo) 40:49
2. Manuela Golob (Slo) 41:36
3. Andreja Gročan (Slo) 41:39 ...

- 5 km:
1. Breda Škedelj (Slo) 17:37
2. Tina Lešnik (Slo) 20:15
3. Vesna Hozjan (Slo) 20:46 ...

Ne spreglejte