Kdaj gre lahko otrok s kolesom samostojno v promet

Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Za otroke je tudi igralo, odrasli pa ga čedalje pogosteje uporabljajo ne le za prevoz, temveč tudi za rekreacijo.

1 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

2 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

3 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

Pri kolesarjenju je v prvi vrsti treba poskrbeti za varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. Še posebej ogroženi so otroci, ki še nimajo veliko izkušenj v prometu, zato je treba biti na njih še posebej pozoren.

Kolesarski izpit

Otrok do dopolnjenega 14. leta starosti ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa. Osnovne šole ob pomoči staršev in občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter policije organizirajo pripravo učencev za samostojno vožnjo kolesa v prometu ter preverjanje znanja in sposobnosti za vožnjo.

Program usposabljanja učencev za vožnjo kolesa izvajajo le učitelji, ki so uspešno opravili seminar za izvajalce programa usposabljanja v okviru stalnega strokovnega izpopolnjevanja Zavoda za šolstvo RS. Program usposabljanja otrok za vožnjo kolesa predvideva tri dele: pridobivanje teoretičnih znanj in preizkus znanja, spretnostna vožnja s kolesom po poligonu, praktična vožnja v dejanskem prometu z opravljanjem praktičnega dela kolesarskega izpita.

Po uspešno opravljenem celotnem programu otrok pridobi kolesarsko izkaznico, s katero lahko samostojno sodeluje v prometu.

Pri kakšni starosti gre torej otrok lahko na cesto?

Usposabljanje za vožnjo kolesa naj bi se izvajalo od prvega do tretjega razreda osnovne šole s teoretičnim usposabljanjem in pridobivanjem znanja o prometnih znakih, pravilih in ustreznem varnem ravnanju v prometu.

"Kolo sme samostojno v prometu na cesti voziti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. Otrok do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka," sporočajo s policije in dodajajo: "Otrok do 6. leta pa sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe, pa tudi v območju umirjenega prometa."

Čelada je za mlajše od 14 let obvezna!

"Kolesar, mlajši od 14 let, mora med vožnjo nositi pripeto atestirano zaščitno čelado, enako pa velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik," še pravijo na policiji, svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je že leta 1991 začel akcijo Bistro glavo varuje čelada, s katero oblikujejo pozitiven odnos do uporabe kolesarskih čelad ter spodbujajo njihovo uporabo.

Kolesarski izpit je prvi izpit, ki ga lahko opravi otrok, in je prvi pravi dokument, ki otroku daje določeno samostojnost, pravico, da gre sam na cesto, ter hkrati odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Zato je za otroka na njegovi poti razvoja izredno pomemben.

Najpogostejše so prav poškodbe glave

Pri kolesarjih, ki so umrli za posledicami prometnih nesreč v Sloveniji, je kar v 60 odstotkih vzrok smrti poškodba glave. Prav tako so poškodbe glave poglavitni razlog za sprejem v bolnišnico pri približno 40 odstotkih poškodovanih kolesarjev.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano