Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
8.03

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thonkstock

Natisni članek

smoothie Ljubljanske mlekarne Alpsko mleko Aktiv plus advertorial

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 8.03

2 meseca

Kako pripraviti smoothie, bogat s proteini?

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thonkstock

Foto: Thinkstock

Naše telo potrebuje proteine, ki skrbijo, da ne izgubimo mišične mase, prav tako pa so zdravi za našo kožo, lase, kosti in srce. Najslajša pot do tega je okusen smoothie. Kako pripraviti pravega?

 

Smoothie za zajtrk ali po vadbi vam preprosto polepša življenje

Smoothieje med drugim obožujemo zato, ker vzamejo malo časa za pripravo kakovostnega obroka. Zato ni več izgovora, da nimamo časa za redne obroke. Lahko je odličen zajtrk in velja za nepogrešljiv obrok po treningu.

Razlogov, zakaj smoothije vključiti v vsakodnevno prehrano, je pravzaprav ogromno. A najprej poglejmo, kako se lotiti priprave.

Prava formula za zdrav in hranilen smoothie

Ni vsak smoothie že kar kakovosten, treba je upoštevati smernice zdravega načina prehranjevanja in paziti, da uporabimo prave sestavine, ki skupaj tvorijo hranilen obrok. Da iz njega naredimo polnovreden obrok, pripravimo mlečnega, ki nas bo dodobra napolnil z energijo.

1. korak: Pripravimo tekočo osnovo

Da vas bo smoothie kar najbolj napolnil z energijo, za osnovo izberite mleko, obogateno s proteini. | Foto: Thinkstock Da vas bo smoothie kar najbolj napolnil z energijo, za osnovo izberite mleko, obogateno s proteini. Foto: Thinkstock

Za osnovno tekočino izberemo mleko, obogateno s proteini, ki nam bo dalo energijo in poskrbelo, da ne izgubljamo mišične mase. Športniki in navdušenci nad zdravim načinom življenja že prisegajo na Alpsko mleko Aktiv Plus, ki je popolna sestavina za smoothie, saj nam zagotovi hidracijo ter poleg tega še vnos potrebnih beljakovin. Za bolj kremasto osnovo dodamo še nekaj ledu, ki bo v poletnem času še posebej prijal. Dodajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite nekoliko zgoščene osnove.

2. korak: Dodamo svoj najljubši okus

Igrajte se z okusi, naj bo smoothie vsak dan malce drugačen. | Foto: Igrajte se z okusi, naj bo smoothie vsak dan malce drugačen.

V tem koraku smoothieju dodamo okus oziroma sestavine, ki ga bodo obogatile z vitamini in minerali. Glede na to, da obstaja neskončno število okusnih smoothiejev, bi bilo škoda, da vsak dan pijemo enakega. Izbrali smo nekaj smoothiejev, ki veljajo za najbolj hranilne in priljubljene.

Zeleni smoothie – kralj med smutiji: To je eden najbolj slavnih smoothijev, saj je prava zakladnica hranilnih snovi. Ali je tudi vam všeč ta okus, presodite sami. Tekoči osnovi dodajte eno ali dve od naslednjih sestavin: špinača, ohrovt, radič, kitajsko zelje, blitvo, zeleno, regrat …

Kokosov smoothie za sijočo kožo: Kokosova voda je odlična za kožo in to lahko opazimo že naslednji dan. Če imate radi okus kokosa, v mlečno bazo dodajte en deciliter kokosove vode in dodajte nekaj kokosove moke. Zmešajte, spijte in naslednji dan preverite, ali govorice o lepši koži držijo.

Bananin smoothie za regeneracijo po treningu: Po treningu je ključno, da telesu vrnemo snovi, ki jih je med vadbo izgubilo. Z osnovo, ki vsebuje mleko, obogateno s proteini, poskrbimo za vnos snovi, ki jih potrebujejo mišice za rast, z banano pa tudi za kakovostne ogljikove hidrate in maščobo. Okus se lahko kosa tudi z najboljšimi sladicami.

Sezonski smoothie za ljubitelje poletja: Saj veste, da je najbolje jesti sezonsko sadje, kajne? Ti pridelki so bolj sveži in niso vzgojeni umetno, zato vsebujejo veliko več zdravju koristnih snovi. Češnje, jagode, melona, lubenica, breskve, mango, maline, borovnice … Izbire za slasten poletni smoothie ne bo zmanjkalo.

3. korak: Za piko na i

Na koncu dodamo še semena ali druga superživila, ki so zakladnica vitalnosti. | Foto: Na koncu dodamo še semena ali druga superživila, ki so zakladnica vitalnosti.

V zadnjem koraku dodamo živila, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema in z rednim uživanjem pripomorejo k večji vitalnosti, boljšemu počutju, rednejši prebavi in bolj mladostnemu videzu. Poleg tega pa še obogatijo okus. Smoothiju zato dodajte še eno od naslednjih sestavin: lanena semena, chia semena, konopljina semena, kakav, temno čokolado, cimet, acai jagode, lahko tudi nekaj kokosovega ali mandljevega masla ipd.

Z rednim pitjem smoothijev:

  • Izgubljamo težo: Osnovno pravilo vsake diete je vnos zadostne količine tekočine. S smoothijem v telo vnesemo tekočino, ki jo potrebuje za presnavljanje snovi, prav tako pa potrebne vitamine in minerale, ki so ključna hranila za vse, ki se držijo zdravega načina prehranjevanja.
  • Poskrbimo za regeneracijo po treningu: Kakovosten smoothie vsebuje tudi proteine, ki so nujno potrebni za ohranjanje mišične mase, ta nam pomaga ohranjati energijo, daje nam bolj fit videz, prav tako pa skrbi, da hitreje porabljamo kalorije. Mišična masa z leti začne upadati, če ne delamo na tem, zato moramo v vsak dan vključiti tudi gibanje. A po gibanju je nujno zaužiti kakovosten obrok, zato mlečni smoothie ostaja eden najbolj priljubljenih obrokov po treningu.
  • Zaviramo apetit: Razlog, da so nekateri vedno lačni, je ta, da v telo preprosto ne vnesejo pravih hranil, zato telo z lakoto sporoča, da mu primanjkuje nekaj ključnega. S pravim smoothijem telesu zagotovimo vse, kar potrebuje, in šele takrat se počutimo site.
  • Umirimo hrepenenje po sladkem: Če začutimo močno željo po sladkem prigrizku, hitro lahko mislimo, da telo želi čokolado ali sladko pijačo, a se motimo. Telo hrepeni po sladkorju, ki je v sadju in ga potrebuje za energijo.
  • Preprečimo nekatere zdravstvene tegobe: Smoothieji vsebujejo veliko antioksidantov, ki jih potrebujemo v boju proti prostim radikalom, ki prihajajo iz okolja in načenjajo naše zdravje. Antioksidanti jih nevtralizirajo in preprečijo, da bi zboleli.
  • Krepimo srce: Smoothieji vsebujejo veliko vlaknin, te pa znižujejo holesterol in posledično skrbijo za zdravje srca in ožilja.
  • Smo videti bolj sveže: Koža, nohti in lasje so videti lepše, saj s smoothieji čistimo svoje telo, kar se odraža tudi na zunaj. Mnogi se na ta način rešijo težav z aknami, dobijo mehkejše lase in močnejše nohte.
  • Izboljšamo presnovo in povišamo raven energije: Pomanjkanje vitaminov in vlaknin upočasnjuje našo presnovo, zaradi česar se počutimo utrujene in brez volje. Premišljeno pripravljen smoothie vsebuje tako vlaknine kot vitamine, zato težav s prebavo in pomanjkanjem energije ni več.

Za osnovo smoothieja izberite Alpsko mleko Aktiv Plus:  | Foto:

  • Mleko je bogato z beljakovinami – 11,5 grama na porcijo.
  • Je trajno mleko z 1.5 % mlečne maščobe, obogateno z mlečnimi beljakovinami (40 % več kot v običajnem mleku).
  • Dodane beljakovine v mleku so popolnoma naravne in obdržijo vse prednosti mlečnih beljakovin.
  • Priporočljiv je za vse rekreativne športnike, ki se zavedajo, da je trening povezan tudi s pravilno prehrano.
  • Najbolje ga je spiti takoj po rekreaciji, ker vsebuje 40 % več beljakovin kot običajno kravje mleko.
  • Primeren je za vsakodnevno uživanje, še posebej za športno aktivne.

 

Preberite še:

Kaj lahko storimo, da nas po teku ne bodo bolele mišice?

Kako regenerirati telo po telesni aktivnosti?

 

Ne spreglejte