Kako kolesariti v skupini: vštric ali v gosjem redu?

Scenarij A: Oče Simon in hči Tara kolesarita vzporedno, da se deklica počuti bolj varno. Scenarij B: Zaljubljenca Marko in Mojca rada kolesarita vštric, zato da rekreacijo popestrita s pomenkovanjem.

1 / 4

Foto: Jani Božič

2 / 4

Foto: Jani Božič

3 / 4

Foto: Jani Božič

4 / 4

Foto: Jani Božič

Verjetno sta to dva od precej pogostih scenarijev na slovenskih, bržkone tudi na drugih cestah, a žal tudi scenarija, ki vas bosta udarila po denarnici.

Otrok naj kolesari v družinskem "sendviču" ali spredaj

Kolesarjenje spada med priljubljene zvrsti družinske rekreacije, pri kateri se vsa družina spravi na kolo in premaguje razdalje z željo, da je to čim bolj družabno in seveda varno. Pri tem pravil ni, iz prakse pa lahko izluščimo priporočilo, da je najbolj primerno, če otrok kolesari v "sendviču", torej med starši ali spremljevalci, oziroma naj, če se na pot poda samo z enim od staršev ali spremljevalcev, starejši kolesari za njim, saj ga ima le tako lahko na očeh, hkrati pa mu lahko daje jasna navodila, kako naj ravna v prometu.

Mlajši na sedeži, prikolici ali tandemu

Če so otroci mlajši od osmih let, jih lahko prevažamo na posebnem kolesarskem sedežu, pritrjenem na kolesu, posebni prikolici, ki jo vlečemo za njim, ali tako imenovanem tandemu, kjer je otroško kolo podaljšek kolesa enega od staršev, otroku pa omogoča aktivno sodelovanje.

Tudi odrasli le v gosjem redu

Ko na cesti ni prometa ali ko si kolesarji zaželijo malce predahniti in poklepetati, se kaj hitro zgodi, da s kolesarjenjem drug poleg drugega zavzamejo večji del cestišča. Napaka, žal. Po besedah Vesne Drole, predstavnice policije za odnose z javnostmi, kolesarji namreč lahko vozijo izključno drug za drugim, ob desnem robu vozišča, v razdalji, ki še omogoča varno vožnjo in varno zaviranje (najmanjša razdalja naj bo enaka dolžinam treh koles – op. p.), medtem ko je kolesarska vožnja vzporedno dovoljena le v primeru, ko gre za športne prireditve in je za kolesarje zagotovljeno spremstvo.

Na Nizozemskem se boste lahko prevažali na prtljažniku, v Sloveniji pač ne

Po odgovore smo se obrnili tudi na kolesarskega praktika Andreja Klemenca iz Slovenske kolesarske mreže, ki pravi, da lahko na slovenskih cestah vzporedno vozijo le profesionalni kolesarji z licenco, ki vozijo v skupinah. Kot zanimivost navaja še pravilo, da je pri nas prepovedano prevažanje sopotnikov na prtljažniku, na Nizozemskem, ki velja za eno od dežel, najbolj prijaznih do kolesarjev, pa je to dovoljena praksa. Še več, liberalna dežela tulipanov je prepredena s tako imenovanimi kolesarskimi cestami, kjer imajo kolesarji prednost v prometu in lahko vozijo vzporedno, o čemer slovenski ljubitelji koles, z redkimi izjemami, lahko le sanjajo.

Kaj pravi zakon?

93. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) pravi, da je na kolesu dovoljeno prevažati otroka mlajšega od osem let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka. Sedež za otroka mora biti narejen tako, da ustreza njegovi velikosti, da je trdno povezan s kolesom, da je nameščen tako, da ne ovira voznika, mu ne zmanjšuje preglednosti in gibljivosti in da onemogoča poškodovanje otroka. Na kolesu in v priklopnem vozilu, ki je dodano kolesu, lahko otroka prevaža le polnoletna oseba. Za prekršek boste odšteli 40 evrov.

Kaj pravi zakon o kolesarjenju odraslih?

Določbe, ki urejajo vožnjo s kolesi, so zapisane v 93. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, kjer med drugim piše, da morajo vozniki koles voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Zakon v nadaljevanju določa tudi, da morajo vozniki koles voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če to omogoča širina poti. Za prekršek je zagrožena globa v višini 80 evrov.

Na kolo s Planet Siol.net

Vsi sklopi medija Planet Siol.net – Sportal, Trendi, Avtomoto in Novice – vam bomo v dobrem mesecu dni z združenimi močmi predstavili vse podrobnosti o rekreativnem kolesarstvu. Lotili se bomo temeljnih stvari, kot so nakup kolesa in pravilne nastavitve koles, pripravili bomo nasvete za kolesarske izlete, pobrskali po kolesarskih garderobah in osvetlili najbolj značilne zdravstvene težave, ki lahko doletijo kolesarje, velik poudarek bo namenjen tudi varnosti. Razlog več, da ostanete z nami na kolesu od 23. aprila do 31. maja.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano