Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
14. 9. 2014,
8.20

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Maribor rekreacija tek kolesarstvo

Nedelja, 14. 9. 2014, 8.20

8 let, 6 mesecev

Javornikova in Kejžar zakraljevala na Eko maratonu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nedelja je bila za udeležence Eko maratona v Mariboru veliko prijaznejša od sobote. Brez težav so izpeljali tekaški preizkušnji. Na 21 kilometrih sta slavila Helena Javornik in Roman Kejžar.

Nekaj manj kot dva tisoč tekačev se je zbralo na petem Eko maratonu v Mariboru. Rekreativnih tekaških navdušencev se je vreme tokrat usmililo, jim prihranilo padavine in namenilo ravno pravšnje temperature za tek. V soboto je zaradi poplavljenih cest kolesarski del namreč žal odpadel. Pomerili so se na deset in 21 kilometrov. Na polmaratonski razdalji sta tako pri moških kot ženskah slavili zimzeleni imeni. Roman Kejžar in Helena Javornik.

Žlahtni letnik 1966

Zanimivo, oba sta letnik 1966. "Zadnje čase sploh nimam časa trenirati, čeprav tečem skoraj vsak dan. Temu primerno sem tekla tudi tokrat – sproščeno. Letos sem bolj malo tekmovala, saj mi služba ne dopušča, da bi lahko med tednom še trenirala in tekla z boljšimi časi. Res pa je, da je to tretji teden zapored, ko sem sodelovala na tekmi," nam je povedala Javornikova, ki se trenutno največ posveča športni vadbi starejših ljudi.

"Glede na to, da sem leta 2009 končal kariero in sem se vse do letos trikrat tedensko rekreiral, ni bilo nobene posebne priprave. A žarela je iskra želje, da bi nekoč nastopil na še enem maratonu. Dobil sem povabilo Atletske zveze Slovenije, da bi nastopil na maratonu v Berlinu. To je bil impulz, da sem se pripravljal na ta preizkus. Zato mi je Eko maraton prišel prav z vidika priprave. Zadnje tri mesece sem se pripravljal malce bolj intenzivno, a ne tako kot v profesionalnih letih," pa je dejal Kejžar.

Kolesarje "odplavilo"

V soboto so jo organizatorjem zagodle poplave. Zaradi prevelike količine vode na cesti v Kungoti so se morali odpovedati kolesarskima preizkušnjama na 70 in 114 kilometrov.

"Glede na to, da je sobotni del odpadel, seveda ne moremo biti zadovoljni, a če pogledamo na vse opravljeno delo, smo napravili čudež, da je bilo vse narejeno, kot je treba. Najbolj smo zadovoljni, ker ni bilo nesreč in so vsi tekači prišli varno na cilj. Ravno zaradi varnosti smo tudi odpovedali sobotno preizkušnjo. Ko gledam zadovoljne obraze tekačev in pokroviteljev, ko vem, da so vsi zdržali vse zapore, sem več kot zadovoljen," je olajšano razlagal direktor prireditve Dejan Vlaisavljević.

Ne spreglejte