Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gašper Predanič nasveti

Torek, 24. 1. 2012, 9.55

8 let

Izračunajte, koliko morate pojesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osebni trener Gašper Predanič je v tokratnem nasvetu za zdravo prehrano pod lupo vzel bazalni metabolizem, saj je le-ta pomemben dejavnik pri vnosu hrane v telo.

Prvi pomembni dejavnik pri vnosu hrane v telo je poznavanje bazalnega metabolizma, ki pomeni, koliko energije potrebuje vaše telo za čas, ko nič ne delate. Sem prištevamo porabo energije, ki jo telo potrebuje za osnovno delovanje, in ne potrebne energije po fizičnih in psihičnih naporih. Bazalni metabolizem vam torej pomaga dobiti kalorijski približek, ki ga vaše telo potrebuje za osnovno delovanje.

Za primer vzemimo, da je vaša bazalna poraba energije 2100 kcal. Toliko kalorij iz obrokov bi morali dnevno zaužiti, če bi želeli, da bi zadostili osnovnim potrebam telesa po energiji. Vendar, ker pa se dnevna poraba energije zvišuje, je seveda v tem primeru treba zaužiti več energije.

Koeficient glede na cilj

Kot sem omenil, je k bazalnemu metabolizmu treba prišteti ali pa morda tudi odšteti (v primeru hujšanja) energijo, ki jo telo potrebuje za delovanje. Med te dejavnike štejemo hujšanje, vzdrževanje telesne teže ali pa pridobivanje mišične mase oziroma večji vnosi energije za vzdržljivostne športnike.

Tukaj poznamo tri koeficiente:

1. za hujšanje upoštevamo 0,75; 2. vzdrževanje telesne teže 1,0; 3. pridobivanje mišične mase oz. za pokritje potreb pri vzdržljivostnih športih je koeficient 1,25.

Kaj nam pomenijo omenjeni koeficienti in kako jih lahko uporabimo?

Če ste se našli med katerimi od treh naštetih ciljev (koeficientov), ki sem jih opisal pod točko 1, 2 in 3, potem morate številko pomnožiti k vaši bazalni potrebi organizma. Rezultat, ki ga dobite, vam bo pomagal, da boste okvirno lahko izvedeli, koliko energije dnevno potrebuje vaše telo za pokritje potreb in normalno delovanje. Sem ne prištevamo ukvarjanja s športnimi aktivnostmi, ki še dodatno povečajo porabo energije!

Poraba energije za čas trajanja aktivnosti

Ko ste dobili okviren rezultat vaših potreb vnosa energije, si morate zapomniti, da ko se boste odpravili trenirat, bo vaša poraba/potreba energije temu primerno višja.

De ne bo pomote, omenjeno razlagamo izključno zaradi lažjega razumevanja vnosa in potreb hranil. In na tem mestu ne bi želel kritik na račun tega, da se bodo našli tisti, ki jih vedno kaj zmoti in bodo rekli, da omenjeno pa že ne more držati. Vendar pa verjamem, da bodo napisane informacije pomagale rekreativcem k njihovemu napredku.

Nadaljevanje v naslednjih dneh...

Ne spreglejte