SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarska kriza? Kje? V rekreaciji kot da je ni.

4

termometer

Inflacija rekreativnih dogodkov leta 2014 daje vtis, kot da v tem segmentu gospodarska kriza še ni pokazala čekanov. Udeleženci se občasno resda pritožujejo nad ceno prijavnin, a udeležba ne upada.

Ravno nasprotno. Udeležba na večini športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji narašča ali pa vsaj stagnira. Za nameček se je leta 2014 "rodilo" še nekaj atraktivnih prireditev, - te so že v svoji premierni izvedbi pritegnile precejšnjo pozornost -, zato se je pozornost rekreativcev le nekoliko preusmerila.

Pestra premierna ponudba

Prvi premierni rekreativni dogodek leta 2014 se je zgodil že na novega leta dan. 1. januarja 2014 so najvztrajnejši in najbolj zagrizeni tekači tekli na Ljubljanski grad. Sredi aprila se je na Primorskem odvil eden najbolj slikovitih maratonov v Sloveniji, 1. Istrski maraton, že nekaj tednov pozneje se je v Ljubljani (in preostalih 34 mestih na šestih celinah) teklo na 1. dobrodelnem teku Wings For Life Run, decembra pa so se tekači pomerili na 1. slovenskem stopniščnem Teku na Kristalno palačo.

Helena Žigon odtekla zadnji uradni tek*

Skupni imenovalec številnih tekaških prireditev je bila tudi letos legenda slovenskega rekreativnega teka, trdoživa 86-letnica Helena Žigon, ki je 13. aprila 2014 na 1. Istrskem maratonu pretekla svoj zadnji mali maraton, uradno pa je tekaško kariero sklenila na Ljubljanskem maratonu, kjer je ob bučnem aplavzu navijačev ob progi pretekla deset kilometrov. Od zdaj bo tekla samo še zase, je v cilju zatrdila sivolasa protagonistka knjige Bela dama, a ne bi se branili, če bi zanjo lahko navijali še kdaj.

* - teki, na katerih je nastopila tudi Helena Žigon

14 rekreativnih dogodkov v čast letu 2014

A pojdimo lepo po (kronološki) vrsti. V skladu z letom 2014 smo poiskali 13 rekreativnih dogodkov, ki so se v Sloveniji odvili v preteklem letu (izbiro štirinajstega v obliki ankete prepuščamo vam), in njihove organizatorje zaprosili, naj jih opišejo s tremi udarnimi pridevniki, ki najbolje odražajo samo bistvo dogodka. Nekateri so se na našo željo odzvali, nekateri niso bili dosegljivi. (Pridevnike dodajamo pod ime dogodka.)

Premierni Novoletni tek na Ljubljanski grad je na novega leta dan iz toplih postelj zvabil 56 zagrizenih tekačev, ki jim je tek očitno precej ljubši od poležavanja in posedanja po neprespani silvestrski noči. Tek bi moral biti na sporedu tudi 1. januarja letos, a ga je organizator Timing Ljubljana zaradi slabih razmer (beri: ledene podlage na strmi poti na grad) iz varnostnih razlogov odpovedal.

14. tekaški praznik v Sežani je podobno kot lani potekal v nič kaj prijaznem vremenu, a to ni zaustavilo 2.556 tekačev in tekačic, ki so se konec marca zapodili na deset- in 21-kilometrsko traso.

Zmagovalca malega maratona sta postala Mitja Kosovelj in Petra Tratnik, v teku na 9,4 kilometra pa sta slavila Tone Kosmač in Lucija Krkoč.

Prvi Istrski maraton je že v svoji premierni izvedbi pritegnil zavidljivo število tekačev. Več kot 2.500 se jih je zvrstilo na slikoviti primorski trasi med obalnimi mesti Koper, Izola in Piran.

42 kilometrov je prvi pretekel Aleš Zontar, med ženskami pa je slavila Daniela Da Forno.

1. Wings For Life World Run je prvo nedeljo v maju aktiviral 35.400 tekačev na 34 trasah v 32 državah na šestih celinah. Tek se je od preostalih ločil po tem, da ni imel fiksno določene ciljne črte, ampak so tekači tekli, dokler jih ni dohitelo (in izločilo) eno od spremljevalnih vozil, stoodstotni izkupiček od prijavnin pa je romal v sklad za raziskovanje poškodb hrbtenjače.

Na slovenskem teku je zmagal najboljši slovenski triatlonec David Pleše, ki je pred spremljevalnim vozilom "bežal" najdlje, skoraj 60 kilometrov.

58. izdaja Teka trojk je letos privabila rekordno število tekačev.

Na kičasto lep sončni dan se je na traso 12,9- in 29-kilometrske proge podalo rekordnih 1676 tekaških trojk. S krajšo razdaljo je suvereno opravil tudi naš novinar Peter Kastelic, ki je s sotekačema Mariom Dugonikom in Boštjanom Jenčičem (ekipa GiBit) pristal na 2. mestu.

Nekoliko manj kičasto vreme pa je v Radencih pričakalo udeležence 34. Maratona treh src.

Lansko zmago na 42 kilometrov je ubranil Kenijec Elisha Kiprotich Sawe (2;19:16), le ti minute pozneje je v cilj pritekel slovenski tekač Tone Kosmač, ki si je s časom 2;22:19 pritekel naslov državnega prvaka v maratonu.

Kako je pozitiva v modrem omrežila Tivoli, smo ta dan opisali na Sportalu. Dekleta so konec maja že deveto leto zapored okupirala Tivoli, stransko vlogo varušk in fotografov pa prepustila možem, fantom, partnerjem.

Na 9. dm teku je teklo skoraj osem tisoč tekačic, ki jih je vodil isti cilj: druženje.

Kolesarski maraton Franja je v zadnjih letih prerasel v pravi kolesarski praznik, ki v ljubljanskem malem mestu traja kar tri dni. Petek je posvečen kronometru in privabi tudi profesionalne kolesarje, sobota je rezervirana za družine, ki se zapeljejo po 25-kilometrski krožni ravninski trasi od BTC-ja do Dolskega in nazaj, nedelja pa pripada kolesarskim bojem na 97- in 156-kilometrski mali in veliki Franji.

Znova (že tretje leto zapored) jo je močil dež in znova se je zdelo, da to ne moti nikogar. Ne Slovencev, še manj bosih tekačev, ki jim je vlažna podlaga še ljubša, ne tujih tekačev, ki jih je na eni najbolj priljubljenih tekaških prireditev v Sloveniji vedno v izobilju in ki smo jih letos predstavili tudi na Sportalu.

Na 8. izvedbi Nočne 10ke sta slavila Peter Oblak in Saša Pisk.

Jekleni so se v Bohinju že 28. leto zapored spopadli s tremi fizično zahtevnimi zalogaji: osem kilometrov dolgo progo do zaliva Ukanc in nazaj so premagali s kajaki, 16 kilometrov gorskega kolesarjenja, za posladek pa še osem kilometrov teka po označeni planinski poti prek planine Konjščice do Vodnikove koče na Velem polju.

Zaradi terminsko sovpadajočega svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev je bilo teh nekoliko manj, a nič ne de, jekleni so jekleni in se na jekleno prireditev radi vračajo.

V sozvočju z letošnjim kislim poletjem je potekal tudi 5. Eko maraton.

Sobotni kolesarski del so organizatorji zaradi obilnega deževja morali odpovedati, nedeljski tekaški spored pa je potekal po načrtih. Na 21 kilometrih sta slavila zimzelena Helena Javornik in Roman Kejžar, ki ju poleg zmage druži tudi letnica rojstva, leto 1966.

Kaj reči o Ljubljanskem maratonu, o katerem smo letos prelili zares ogromno črnila.

Da je bil najbolj rekorden do zdaj (22.500 tekačev, malih in velikih), da so maratonci 42 kilometrov prvič pretekli v enem krogu in da je bil to spet dan, ko si je Ljubljana nadela podobo tekaške prestolnice. Kaj bo šele letos, ko bo Ljubljanski maraton praznoval okroglih 20 let!

Tek po stopnicah si je leta 2014 končno utrl pot tudi v Slovenijo.

Ekipa Športnega društva Alive ga je izvedla v Kristalni palači BTC-ja, kjer je tekače ali preskakovalce stopnic čakalo 20 nadstropij, 459 stopnic ali 89 višinskih metrov oziroma še dvakrat toliko za tiste, ki so zmogli trojni izziv oziroma 1.377 stopnic. Kralj in kraljica sta postala izkušena tekača po stopnicah Matjaž Mikloša in Karmen Klančnik.

Dolgo časa smo preigravali imena rekreativnih prireditev, ki bi jih uvrstili na 14. mesto naj rekreativnih prireditev leta 2014, a ker je izbira tako bogata, smo se odločili, da jo prepustimo kar vam. Spodnja anketa že čaka na vaše klike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin