Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
7.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

advertorial Samsung kalorije šport trening pametna ura osebni trener rekreacija

Sreda, 2. 12. 2015, 7.39

2 meseca, 1 teden

Digitalni trener, ki ga nosite na svojem zapestju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekoč so ure prikazovale samo čas. Potem so postale navigacijski pripomoček. Danes pa nam služijo tudi kot osebni trenerji. S Samsungovo pametno uro Gear S2 dobite vse našteto in še več.

Ročne ure danes veljajo za modni dodatek, statusni simbol in športni pripomoček. Čeprav jih nosimo že dobro stoletje, njihova funkcionalnost do danes ni drastično napredovala. V večini primerov še vedno samo merijo čas, prikazujejo smeri neba in nas med potapljanjem obvestijo, da je čas za kosilo.

Ampak časi se spreminjajo. Hitri tehnološki napredek prinaša revolucijo tudi na področju ur. Podobno kot telefoni ure postajajo vse pametnejše in obvladajo vedno več funkcij. Z njimi lahko pošiljamo sporočila, beremo novice in jih uporabljamo kot izvrsten vadbeni pripomoček. Pod drobnogled smo tokrat vzeli Samsungovo pametno uro Gear S2, na svojem zapestju pa jo je testiral naš športnik Andrej, ki se rekreativno ukvarja s košarko, fitnesom, tekom in floorballom.

Priročna za vse, ki imajo natrpan dnevni urnik

"Športu skušam nameniti vsaj uro ali dve na dan, a mi to zaradi razgibanega službenega urnika ne uspe vedno. Včasih bi potreboval brco trenerja, ki bi me malce prisilil v športne aktivnosti in bolj optimiziral moj urnik," pravi Andrej. Zato je z veseljem sprejel povabilo za testiranje ure Gear S2, ki velik poudarek daje prav zdravemu načinu življenja.

Dejal je, da je bil ob prevzemu ure nekoliko skeptičen, ker ni bil popolnoma prepričan o uporabnosti vseh funkcij, ki jih nudijo tudi sodobni pametni telefoni. A po tednu dni testiranja pravi, da je njegovo mnenje popolnoma nasprotno. "V svoji službi vsakodnevno testiram nove tehnologije in moram priznati, da je to eden najbolj uporabnih pripomočkov, ki sem jih v zadnjem času preizkusil," je razložil Andrej.

Ura, ki se dobro počuti na poslovni večerji in na košarkarskem igrišču

Za Samsungovo uro praktično ni našel slabe besede, saj, kot pravi, ga je navdušila tako s trendovsko podobo, udobnostjo, še bolj pa s svojimi priročnimi funkcijami in uporabniškim vmesnikom.

"Na prvem mestu bi izpostavil zagotovo način upravljanja. Bolj intuitivnega še nisem srečal pri pametnih urah," je Andrej pohvalil vrtljiv okvir, ki služi premikanju po menijih. To namreč zelo pripomore k hitrejšemu dostopanju do želenih aplikacij in k preglednosti dogajanja na zaslonu, saj že tako majhne površine (premer zaslona je okoli tri centimetre) ne zakrijemo še dodatno s svojimi prsti. Ure pač nimajo 13-centimetrskih zaslonov, tako kot telefoni.

Pohvalne besede je našel tudi za zunanji videz ure. Gear 2 je zapakiran v okroglo nerjaveče jeklo, je vodoodporen, ima pa tudi možnost menjave paščka. Naš preizkuševalec je dejal, da ga je prav ta prilagodljivost v kombinaciji z možnostjo nastavljanja videza številčnice prepričala, da je ura primerna za vsako priložnost. Zjutraj za rekreativen tek, popoldan za poslovno kosilo in zvečer na zabavnem koncertu.

Popolna mešanica strogega trenerja in pozorne mame

Še bolj kot s svojo zunanjostjo pa je Andreja ura navdušila s svojim športnim duhom: "Ura se je vedla kot mešanica kondicijskega trenerja in starša. Ko sem bil dalj časa neaktiven oziroma sem sedel za računalnikom v pisarni, me je z vibriranjem začela opozarjati (to opcijo je mogoče izklopiti), da je počasi že čas za razgibavanje. Ko sem dosegel svoje zastavljene dnevne cilje, pa me je pohvalila in nagradila (z digitalnimi značkami) kot najbolj ljubeča mati."

Pravi, da je uro sicer uporabljal en teden skozi ves dan, razen ponoči, ko jo je imel na polnilni postaji (baterija sicer zdrži dobra dva dneva). Nosil jo je med vadbo na fitnesu, pri igri košarke in med tekom na štadionu, treniral pa povprečno uro in pol na dan.

"Gear S2 je odličen motivator, saj me je vsak dan pripravil do vadbe. Bodisi z vzbujanjem slabe vesti, ko me je opozarjal, da se premalo gibljem, bodisi je v meni vzbudil željo po doseganju boljših rezultatov - vsak dan sem si pri teku zastavil višje cilje in jih tudi lažje dosegel, saj sem imel ves čas pred sabo jasne meritve, tako da nisem mogel goljufati. Veliko lažje je telovaditi, če imaš pred sabo določen cilj in hkrati tudi pripomoček, ki ti točno pove, koliko si od njega oddaljen," je razložil Andrej.

Pazila bo, da s treningom ne boste pretiravali

Ura v "športni način" preklopi samodejno, takoj ko zazna izvajanje športne aktivnosti. Sama zazna tudi stopnjo napora med aktivnostjo, tako da ji ni treba povedati, ko ste začeli teči ali kolesariti, prav tako pa vam skozi celoten dan šteje tudi korake, ki jih naredite, in meri srčni utrip (kako pogosto, nastavite sami).

Še posebej zadnji podatek je lahko zelo informativen, saj na ta način lahko spremljate, kaj se dejansko dogaja z vašim telesom, in po potrebi prilagodite vadbo, če je srčni utrip previsok. Srčni utrip sicer ura meri s senzorjem na spodnji strani ohišja skoraj tako natančno kot zdravniki, jo je pa treba na roko res dobro pritrditi, sicer rezultati ne bodo kazali prave slike.

Poleg tega z uro lahko tudi nadzorujete, koliko vode in kave ste spili v dnevu. Naš športnik kave sicer ne pije, je pa priznal, da dostikrat po več ur pozabi spiti kozarček vode. Ko je testiral Samsungovo uro, je imel nad tem dober pregled, tako da se je tudi redno hidriral.

V navezi s telefonom lahko spremljate tudi svoje prehranjevalne navade

Za konec je Andrej povedal, da ura resnično zaživi, šele ko jo začnemo uporabljati v navezi s telefonom. Pred prvo uporabo uro povežemo s telefonom prek aplikacije Samsung Gear, ki služi kot bolj pregleden nadzorni center za upravljanje menijev in vseh funkcij ure, priporočena pa je tudi sinhronizacija obeh naprav prek aplikacije S Health.

Če jo nameravate uporabljati kot vadbeni pripomoček pri teku, vam bo prek povezave s telefonom lahko služila tudi kot polnopravna navigacijska naprava, tako da nikoli ne boste skrenili s poti in boste točno vedeli, kje in koliko kilometrov ste pretekli.

Ker vam ura ves čas meri tudi porabo kalorij, pa prek aplikacije S Health na telefonu lahko beležite tudi dnevni vnos hranil (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe ...). Glede na vašo težo in višino vam aplikacija izračuna optimalen vnos kilokalorij in vas opozori, če tej meji na zadostite oziroma jo prekoračite.

Naš preizkuševalec je testiral tudi funkcijo beleženja spanca, saj ima, kot je dejal, na tem področju precejšnje težave. Navadno hodi spat precej pozno in se zbuja zgodaj, aplikacija pa je slabe navade potrdila tudi s statistično analizo.

Optimizirajte svoj dan

"Od ure sem se po koncu testiranja težko ločil, saj mi je pomagala optimizirati dnevne aktivnosti in trening, prav tako pa sem bolj upošteval smernice zdravega načina življenja, torej pravilnega prehranjevanja, dovolj tekočine in kakovosten spanec," je v končni misli povedal Andrej.

Ne spreglejte