Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
18.45

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

Žan Vipotnik Mario Kvesić Timi Max Elšnik SPINS XI

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 18.45

11 mesecev, 2 tedna

Nominiranci za priznanja SPINS XI (2023)

Znano, kdo je najboljši v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je v Ljubljani podelil nagrade najboljšim za sezono 2022/23. V moški konkurenci si je naslov najboljšega prislužil Žan Vipotnik. Med dekleti je zmagala Ana Milović iz Olimpije, trener sezone pa je postal odhajajoči strateg državnega in pokalnega prvaka Olimpije Albert Riera.

Olimpija Maribor Albert Riera
Sportal Uradno: Albert Riera se poslavlja od Olimpije, vodstvo odgovarja in se "čudi"

SPINS XI (2023), foto: Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 18

Kako je bilo lani?

Spins XI 2022
Sportal V 1. SNL najboljši Mudrinski, v idealni enajsterici kar šest vijolic

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je danes v Grand hotelu Plaza razglasil najboljše nogometaše, nogometašico in trenerja sezone 2022/2023 v Sloveniji.

Za uvrstitev v idealno enajsterico je kandidiralo 23 nominirancev. Med njimi je bila dobra tretjina nogometašev Olimpije (osem), Maribor je bil udeležen s šestimi kandidati, sledijo Celje (4), Mura (2), Koper, Domžale in Radomlje pa so bili zastopani z enim nominirancem. V ekipo leta pa so se uvrstili vratar Olimpije Matevž Vidovšek, branilci Max Watson, Gregor Sikošek (oba Maribor), Marcel Ratnik in Đorđe Crnomarković (oba Olimpija), vezisti Svit Sešlar, Mario Kvesić in Timi Max Elšnik (vsi Olimpija) ter branilci Žan Vipotnik (Maribor), Mirlind Daku (Mura) in Charles Ikwuemesi (Celje).

Najboljša enajsterica v sezoni 2022/23. | Foto: SPINS Najboljša enajsterica v sezoni 2022/23. Foto: SPINS

Kar zadeva najprestižnejše nagrade, priznanja SPINS XI za najboljšega nogometaša sezone (lani je bil za najboljšega razglašen takratni napadalec Maribora Ognjen Mudrinski), so bili v igri trije igralci, ki so prejšnjo soboto neposredno odločali o pokalni lovoriki. Nagrada pa je znova romala v roke nogometaša Maribora, tokrat se je veselil Žan Vipotnik. "Iskreno sem presenečen, bila je huda konkurenca. Hvala vsem, ki so glasovali, hvala soigralcem, vsem v klubu, družini, brez njih mi to ne bi uspelo. Ena tekma pa je še do konca sezone, gremo v nove zmage," je dejal Vipotnik.

Za prestižno priznanje pa sta se potegovala še člana Olimpije Timi Max Elšnik in Mario Kvesić. Vipotnik je v tej sezoni kralj prvoligaških strelcev, ki v tej sezoni osrečuje navijače Maribora. Elšnik je bil med drugim tudi strelec zmagovitega zadetka za pokalno lovoriko, medtem ko je bil Kvesić v tej sezoni najboljši strelec Olimpije. 

Žan Vipotnik je postal najboljši nogometaš 1. SNL v sezoni 2022/23. | Foto: SPINS Žan Vipotnik je postal najboljši nogometaš 1. SNL v sezoni 2022/23. Foto: SPINS

Konjičan, ki je v tej sezoni v 1. SNL zatresel kar 20 zadetkov, je prejel tudi priznanje kot najboljši mladi nogometaš. V sezoni 2022/23 sta se poleg Vipotnika izmed mlajših igralcev najbolj izkazala zmaja Svit Sešlar in Marcel Ratnik.

Vipotnik je slavil tudi v kategoriji naj mladi igralec. | Foto: SPINS Vipotnik je slavil tudi v kategoriji naj mladi igralec. Foto: SPINS

Riera "premagal" Krznarja in Bogatinova

Nagrado za najboljšega trenerja je prejel Španec Albert Riera, ki je Olimpijo popeljal do dvojne krone, na prireditvi pa je tudi uradno naznanil, da se po sezoni poslavlja od Olimpije. Za najboljšega trenerja sta kandirala še Hrvat Damir Krznar, ki je prevzel Maribor sredi jesenskega dela in ga z dna razpredelnice popeljal proti vrhu, ter Oliver Bogatinov, ki v spomladanskem delu dosega senzacionalne uspehe. Z Radomljami je izgubil le enkrat in klub, ki je po jesenskem delu trepetal za obstanek, v veličastnem slogu popeljal do obstanka že krepko pred koncem sezone. 

Najboljši trener je postal strateg Olimpije Albert Riera. | Foto: SPINS Najboljši trener je postal strateg Olimpije Albert Riera. Foto: SPINS

Najboljša nogometašica sezone 2022/23 je postala članica Olimpije Ana Milović. Za priznanje sta se potegovali še njena klubska kolegica Sara Makovec ter nogometašica Mure Kaja Korošec.

Najboljša nogometašica sezone 2022/23 Ana Milović. | Foto: SPINS Najboljša nogometašica sezone 2022/23 Ana Milović. Foto: SPINS

Pri glasovanju so tako kot vsako leto sodelovali članice in člani sindikata SPINS, torej nogometašice 1. SŽNL in nogometaši 1. SNL. Tudi tokrat je pri izboru sodelovala Zveza nogometnih trenerjev Slovenije, prek katere se je v glasovanje vključilo več kot 800 trenerjev s stopnjami trenerske usposobljenosti UEFA A, PRO in UEFA PRO. Svoj glas so prispevali tudi novinarji športnih redakcij iz 13 medijskih hiš v Sloveniji, med njimi je tudi Sportal Siol.net, pri izboru pa so sodelovali tudi tisti, zaradi katerih se nogomet sploh igra. To so navijači, ki so lahko prispevali svoj izbor prek aplikacije SPINS XI.

Spins XI
Sportal Izberite najboljše v 1. SNL. Prevladujejo nogometaši Olimpije.
Ne spreglejte